Mainos

Kynttilät loistavat lasin sisällä kauniisti

Valoa ja kauneutta. Lasia, terästä, helmiä ja värejä, kaikkea löytyy tuikuissa. Erikokoiset myrskylyhdyt ovat myös suosittuja ulkokäytössä. KUVA: Päivi Mikkonen
Koti 24.11.2002 15:32 | Päivitetty 24.11.2002 15:33
Päivi Mikkonen
Tänä syksynä tuikut ovat niskan päällä suosiossaan kynttilöihin verrattuna. Tuikkualustoissa loistavat lasi tai helmet. Tuikkualustat ovat korkeareunaisia, jolloin tuikkua ei näy, vaan se antaa valoa astian lävitse. Lasimateriaaleissa niin värittömissä kuin värillisissä on kirkas pinta ehdoton suosikki, mutta hiottua lasiakin löytyy.

Kotimaisilta tuikkujen valmistajista Muurlan lasitehdas on tuonut tänä talvena uutuuksia markkinoille. Ristomatti Ratian suunnittelemien jo viime vuonna ilmestyneiden pyöreiden, mattapintaisten kynttilälyhtyjen rinnalle on tänä vuonna ilmestynyt kirkaspintainen värilasi.

Ahkeran suunnittelijan maineessa oleva Ratia on laajentanut kiuassuunnitteluaan myös tuikkuihin. Tämän vuoden uutuus on Kiuas-tuoksulyhty. Iittala ei ole tänä vuonna tuonut markkinoille uudenmallisia tuikkulyhtyjä, mutta entisissä malleissa ovat värivalikoimat lisääntyneet.

Lasisten tuikkualustojen lisäksi tänä talvena ovat suosiossa erilaiset sisäkäyttöön tarkoitetut lyhdyt, jotka asetetaan joko roikkumaan kattoon tai seinälle. Tuikku- ja kynttilälyhtyjen koot ovat jonkin verran kasvaneet viime vuodesta. Erityisesti ulkolyhdyt saavat tänä vuonna olla näyttäviä.

Kynttilöille on myös tarjolla lasimaljoja ja korkeajalkaisia alustoja. Kynttilöissä suositaan paksuja pöytäkynttilöitä tai sitten sormenpään vahvuisia kynäkynttilöitä. Perinteisille kruunukynttilöille löytyy sijaa juhlapöydän kattauksissa, joissa korkeajalkaiset kolme- tai viisihaaraiset metalliset kynttilänjalat luovat juhlallisen tunnelman ja ilmeen.Maljakot eivät kestä kynttilöitä


Lasisissa kynttilämaljoissa ja tuikkualustoissa tulee polttaa vain sellaisia tuotteita, joihin ne on suunniteltu. Tuikkujen polttamiseen tehty lasiastia ei kestä kynttilän palamisessa syntyvää lämpöä ja se rikkoontuu. Mikäli haluaa varmistaa monenlaisen käytön, kannattaa valita sellainen malja tai lyhty, jossa voi polttaa sekä kynttilöitä että tuikkuja. Mikäli on tuikkujen vannoutunut ystävä, eikä polta kynttilöitä, on valinta yksinkertainen.

Erilaiset kauniit maljakot saattavat houkutella tekemään kauniita kynttiläasetelmia, mutta maljakoiden valmistajat eivät suosittele polttamaan niissä kynttilöitä. Iittalan mariskoolissa poltetaan tuikkuja ja kynttilöitä usein, samoin Aalto-maljakkoa näkee monissa sisutuslehdissä asetettavan sieviin kynttiläasetelmiin.

"Emme suosittele kynttilöiden käyttöä maljakoissa. Mariskoolit ja Aalto-maljat ovat taidelasia, ja niiden valmistustapa on erilainen kuin tuikkualustojen. Maljakot voivat kestää kerran pari, mutta emme anna takuuta siitä, että ne kestävät jatkuvassa käytössä. Maljakot ja erilaiset vadit ovat taidelasia ja on harmillista, jos ne särkyvät virheellisestä käytöstä", sanoo Leena Kajander Iittalan lasitehtaan laadunvalvonta ja reklamaatio-osastolta.

Geelikynttilämassoja ei myöskään suositella käytettävän Iittalan maljakoissa ja vaaseissa.

Syksyn kynttilävärit ovat noudatelleet samoja trendivärejä mitä esiintyy vaate- ja sisustusmuodissa. Mitä lähemmäksi joulua mennään, sitä punaisemmaksi muuttuvat kynttiläostokset. Kynttilöissä joulun värit ovat punaisen ja valkoisen yhdistelmiä sekä kulta.Myrskylyhdyt
heiluvat pihalla


Ulkovalaistuksessa myrskylyhdyt ovat tehneet paluun. Niitä on sekä lamppuöljyllä palavia että tuikuilla valaisevia. Lyhdyt saavat olla isokokoisia, jolloin selviää vähemmällä lyhtymäärällä pihallaan. Tosin on makuasia, hiveleekö silmää yksi näyttävä lyhty vai lukuisten lyhtyjen valomeri.

Mikäli haluaa suosia tänä talvena trendilyhtyjä, voi vanhat tallilyhdyt jättää kaappiin, sillä nyt ulkolyhdyissä on selkeästi esillä itämaisuus. Lyhdyt ovat koristeellisia ja niissä on käytetty värillistä lasia. Kun sijoittaa lyhtyjä maahan lumen päälle, kannattaa pitää mielessä, että lyhdyt sulattavat lunta ja keikahtavat herkästi kumoon.

Vaikka lyhdyt ovat isokokoisia ja niihin mahtuu usea kynttilä, ei niihin kannata laittaa yhtäaikaa palamaan montaa, sillä ne lämmittävät ja sulattavat toisiaan ollessaan liian lähekkäin.

Kynttilän polton sesonkiaika on meneillään ja monella se huipentuu jouluun. Joulukoristeita purkaessa kaikkia tuikkuja ei kannata kätkeä kaappiin, sillä tuikkulyhdyt luovat tunnelmaa kattauksiin ympäri vuoden ja vaihtelua saa vaihtamalla tuikkujen väriä vuodenaikojen mukaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

182
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
121
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
52
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
47
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
39
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta
37
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
35
Hanna Sarkkinen juhli Forbesin listalle pääsyä syömällä piiraan Lidlin parkkipaikalla – "Iso ja häkellyttävä huomionosoitus"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi keskiyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio ja Kittilä lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

276 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Väyrysen kannatus verrattuna Vanhasen kannatukseen on jo sitä luokkaa, että presidentinvaalista on tulossa Sipilälle neu... Lue lisää...
kansa neuvoo

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image