Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Kun unelma särkyi

Laitiset ehtivät remontoida taloaan ennen kuin homevaurioiden laajuus selvisi. Laitiset ehtivät remontoida taloaan ennen kuin homevaurioiden laajuus selvisi.
Risto Rasila
Koti  9.5.2008 | Peerit Tähtinen, tekstiRisto Rasila, kuvat Muuta tekstin kokoa -+

Kaleva

Kun Mikko ja Maarit Laitisen perhe muutti Lumijoelle, he uskoivat löytäneensä unelmiensa kodin. "Kolusimme pitkään vanhoja hirsitaloja Siika- ja Kiiminkijoen rantapaikoilta. Kun tämä löytyi, uskoimme, ettei tästä tarvitse ikinä lähteä pois", Mikko Laitinen miettii.

Vuonna 1984 valmistunut talo löytyi Lumijoen Varjakasta meren ääreltä. "Esittelypäivänä oli kuuma kesäpäivä; kaikki ikkunat ja ovet olivat auki. Vaimo totesi minulla olleen koko ajan autuas virne kasvoilla, kun kiertelin pihalla."

Kaupat syntyivät saman tien. Hinta oli korkea, ja perhe joutui ottamaan suuren lainan. "Olimme puhuneet etukäteen kolmen sukupolven yhteisestä asumisesta. Äitini tuli meille asumaan." Sillä lailla lainanhoitoasiatkin saatiin helpommiksi.

Samana syksynä perhe teki lomareissun. "Kun avasimme matkalla kasseja, tuntui häivähdys outoa hajua."

Se kuitenkin unohtui, ja Laitiset asuivat talven talossa. "Vaimolla alkoi olla koko ajan pientä lämpöä, ja tyttäremme Ottiilia sai mystisen lonkkatulehduksen eikä pystynyt kävelemään. Kolmella meistä puhkesi astma ja yhdellä stressiperäinen sydänsairaus", Mikko Laitinen muistelee.

Toukokuussa terveystarkastaja tuli katsomaan taloa ja neuvoi laittamaan korvausilmaventtiilejä. "Toivoimme ongelmien korjautuvan tällä. Mutta seuraavana syksynä 2004 päiväkodista huomautettiin lasten vaatteiden haisevan."

Mikko Laitinen otti yhteyttä VTT:hen. "Heillä oli kuitenkin niin paljon töitä, että he suosittelivat ottamaan yksityisen kuntokartoittajan."

Tarkastuksessa löytyi virheitä talon alapohjassa, seinien alaosissa sekä ulkoseinissä. Korjausarvio oli 45 000 euroa. Laitiset saivat sovittua talon heille myyneen ja talon alkuperäisen omistajan kanssa, että kustannukset jaetaan kolmeen osaan.

"Tässä vaiheessa oli huojentunut olo. Sopimus saatiin ja talo saataisiin kuntoon luotettavien asiantuntijoiden avulla."

Korjausten tekemiseen pyydettiin tarjoukset neljältä eri firmalta. "Kartoittaja selosti, mitä ja miten pitää tehdä, ja niin myös teetettiin. Remontti tuli kaiken kaikkiaan kuitenkin arvioitua kalliimmaksi, koska kaikki tehtiin laajimman suosituksen mukaan."

Samassa yhteydessä perheen piti hävittää muun muassa sohvat ja sängyt. Talon ympärille kaivettiin salaojat ja ulkolaudoitukset uusittiin. Sisäremontissa vaihdettiin lattiapinnat ja keittiö tehtiin kokonaan uusiksi.

Alkutalvesta 2006 haju alkoi taas puskea nurkista. Laitinen otti yhteyttä niin Hengitysliittoon kuin kuntokartoittajiin. Ensimmäisenä neuvona oli nurkkien ja seinien tiivistäminen, jolloin haju mahdollisesti tuulettuisi ajan kanssa.

"Tiivistin ja maalasin seiniä tuskan hiki otsalla. Samalla mietin, voiko tilanne tosiaan korjautua tällä."

Helmikuussa 2007 oireiden palattua otettiin sisäilmanäyte, joka osoitti yli tuhatkertaisia sädesienimääriä ja muita homeita. "Pakkasimme saman tien laukut ja muutimme Raaheen evakkoon. Meille oli syntynyt Aulis ja halusimme heti pois."

Vaurio osoittautui niin laajaksi, että terveystarkastaja totesi asumisen olevan terveydelle haitallista. Hän neuvoi ottamaan yhteyttä Valtion asuntorahastoon, josta voi saada korjausavustusta tai tukea uuden talon rakentamiseen.

"ARA:n virkamiesten peruslähtökohta tuntui olevan, että tässä olisi jokin koira haudattuna. Olin myös kansanedustajiin yhteydessä", Mikko Laitinen kuvailee.

Kesälomien jälkeen asuntorahastolta tuli ohje, että ensin pitää selvittää myyjien vastuu käräjillä. Laitiset palkkasivat asianajajan.

Samaan aikaan saatiin uusi korjausarvio, jossa koko kauheus selvisi. Alkuperäinen korjaus olisi vaatinut muun muassa koko alapohjan purkamisen ja tyhjentämisen. Saneerauksen kustannusarvio oli nyt lähes 140 000 euroa.

"Samassa yhteydessä löytyi myös aiemmin kartoittamattomia yläpohjavaurioita. Lopputulos on, ettei taloa kannata korjata."

Parhaillaan Laitiset odottavat myyjien vastinetta korvausvaatimukseen rakennuksen salaisesta virheestä. Kesäkuun alussa perhe muuttaa joka tapauksessa takaisin Lumijoelle vuokra-asuntoon.

"Olemme molemmat töissä ja tarvitsemme kuitenkin toimeentulotukea. Tilanne on helvetillinen", Mikko Laitinen toteaa. Hän on ammatikseen musiikkiterapeutti ja opiskelee Oulun yliopistolla psykoterapiaa.

"Olen kiertänyt talotehtaita hattu kourassa vuoden ajan ja kysellyt mahdollisuutta esittelytalosopimukseen, jolla saataisiin uusi talo edullisemmin. Finnlamellilla oli lämmin vastaanotto. Loppujen lopuksi päädyin tehtaan hirsitalokauppiaaksi. Kaikki selviytymiskeinot ovat käytössä."

"Olen sopinut talokaupoista ja luvannut käyttää tulevaa taloamme esittelyissä", Laitinen kertoo ja hymyilee talomyyjän pestilleen.

"Ympäristökeskus ja kunta ovat myöntäneet purkuluvan. Kun nyt pääsisimme sopimukseen, niin purkaisimme talon heti ja rakentaisimme ripeästi uuden", Mikko Laitinen toivoo.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

4/4 kommenttia

Läheltä seurannut
10.4.2012 22:46

Tätähän se talojen rakentaminen on. "Rakennusalan ammattilaisen itselleen rakentama". Tämän myyntilauseen tuttavamme kuulivat ja työnsivät kätensä syvälle santaan. Naulapyssyllä paukuttajat kuvittelevat osaavansa tehdä talon ilman suunnitelmia, tai jos nyt sellaiset sattuu olemaan, niin niistä vähät välitetään. Tehdään omia ratkaisuja, jotka ei sitten toimikaan. Vastaavat mestarit pistävät nimensä papereihin käymättä edes työmaalla. Toiminnan ollessa tämmöistä, ei tarvitse ihmetellä miksi näitä pommeja löytyy joka puolelta.


Niin läheltä mutta kaukaa seurannut
6.4.2012 09:17

Kyllähän se näin on että kukaan ei ota loppujenlopuksi mistään vastuuta, kun sinä/te itse tässä tapauksessa Maarit ja Mikko. Jokainen virkamies/asiantuntija kyllä muistaa laskulla mutta hekään ei ota mistään vastuuta, tässäkin tapauksessa vain M&M kantavat kaiken vastuun, taloudellisuudesta vastuusta puhummattakaan. Kyllä Suomen oikeusvaltiosta pitäisi joku inhimillisyys löytää ja ainakin taloudellinen vastuu jaettaisiin tässäkin tapauksessa useampien yrityksien/yksilöiden vastuulle. M&M perheineen ovat jo osaksi terveyden menettäneet, sitäkö ei voi rahassa edes mitata.


Oulutar
6.4.2012 08:58

Voimia ja miksi tilanne menee aina näin pitkälle? Edelleenkin totuus on, että pääsyy on talon alkuperäisrakentajalla!! Hyvä, että tuotte asiat julkisuuteen, niin moni perhe on samassa tilanteessa. Sama koskee kouluja ja muita työpaikkoja, ihmiset sairastuvat karsealla tavalla eikä kukaan tunnu välittävän. Suomi on kylmä yhteiskunta, josta paistaa välinpitämättömyys muita ihmisiä kohtaan.


päiväkoti
5.4.2012 21:39

Hyvä että uusi koti. Näin yksityinen voi tehdä. Mutta kun on lastenpäiväkoti kuten Tyrnävällä ja hotajat ja penakat oireilevat jatketaan ja jatketaan. Odottaako kunta, että kaikki sairastuvat loppuiäksi; SE HALVAKSI TULEE!!!!!?????


Mainos
Mainos

Galleriat

Mainos
Uusimmat » | Koti Down Up
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös