Kun unelma särkyi

Laitiset ehtivät remontoida taloaan ennen kuin homevaurioiden laajuus selvisi. KUVA: Risto Rasila
Koti 9.5.2008 10:09
Peerit Tähtinen, tekstiRisto Rasila, kuvat

Kaleva

Kun Mikko ja Maarit Laitisen perhe muutti Lumijoelle, he uskoivat löytäneensä unelmiensa kodin. "Kolusimme pitkään vanhoja hirsitaloja Siika- ja Kiiminkijoen rantapaikoilta. Kun tämä löytyi, uskoimme, ettei tästä tarvitse ikinä lähteä pois", Mikko Laitinen miettii.

Vuonna 1984 valmistunut talo löytyi Lumijoen Varjakasta meren ääreltä. "Esittelypäivänä oli kuuma kesäpäivä; kaikki ikkunat ja ovet olivat auki. Vaimo totesi minulla olleen koko ajan autuas virne kasvoilla, kun kiertelin pihalla."

Kaupat syntyivät saman tien. Hinta oli korkea, ja perhe joutui ottamaan suuren lainan. "Olimme puhuneet etukäteen kolmen sukupolven yhteisestä asumisesta. Äitini tuli meille asumaan." Sillä lailla lainanhoitoasiatkin saatiin helpommiksi.

Samana syksynä perhe teki lomareissun. "Kun avasimme matkalla kasseja, tuntui häivähdys outoa hajua."

Se kuitenkin unohtui, ja Laitiset asuivat talven talossa. "Vaimolla alkoi olla koko ajan pientä lämpöä, ja tyttäremme Ottiilia sai mystisen lonkkatulehduksen eikä pystynyt kävelemään. Kolmella meistä puhkesi astma ja yhdellä stressiperäinen sydänsairaus", Mikko Laitinen muistelee.

Toukokuussa terveystarkastaja tuli katsomaan taloa ja neuvoi laittamaan korvausilmaventtiilejä. "Toivoimme ongelmien korjautuvan tällä. Mutta seuraavana syksynä 2004 päiväkodista huomautettiin lasten vaatteiden haisevan."

Mikko Laitinen otti yhteyttä VTT:hen. "Heillä oli kuitenkin niin paljon töitä, että he suosittelivat ottamaan yksityisen kuntokartoittajan."

Tarkastuksessa löytyi virheitä talon alapohjassa, seinien alaosissa sekä ulkoseinissä. Korjausarvio oli 45 000 euroa. Laitiset saivat sovittua talon heille myyneen ja talon alkuperäisen omistajan kanssa, että kustannukset jaetaan kolmeen osaan.

"Tässä vaiheessa oli huojentunut olo. Sopimus saatiin ja talo saataisiin kuntoon luotettavien asiantuntijoiden avulla."

Korjausten tekemiseen pyydettiin tarjoukset neljältä eri firmalta. "Kartoittaja selosti, mitä ja miten pitää tehdä, ja niin myös teetettiin. Remontti tuli kaiken kaikkiaan kuitenkin arvioitua kalliimmaksi, koska kaikki tehtiin laajimman suosituksen mukaan."

Samassa yhteydessä perheen piti hävittää muun muassa sohvat ja sängyt. Talon ympärille kaivettiin salaojat ja ulkolaudoitukset uusittiin. Sisäremontissa vaihdettiin lattiapinnat ja keittiö tehtiin kokonaan uusiksi.

Alkutalvesta 2006 haju alkoi taas puskea nurkista. Laitinen otti yhteyttä niin Hengitysliittoon kuin kuntokartoittajiin. Ensimmäisenä neuvona oli nurkkien ja seinien tiivistäminen, jolloin haju mahdollisesti tuulettuisi ajan kanssa.

"Tiivistin ja maalasin seiniä tuskan hiki otsalla. Samalla mietin, voiko tilanne tosiaan korjautua tällä."

Helmikuussa 2007 oireiden palattua otettiin sisäilmanäyte, joka osoitti yli tuhatkertaisia sädesienimääriä ja muita homeita. "Pakkasimme saman tien laukut ja muutimme Raaheen evakkoon. Meille oli syntynyt Aulis ja halusimme heti pois."

Vaurio osoittautui niin laajaksi, että terveystarkastaja totesi asumisen olevan terveydelle haitallista. Hän neuvoi ottamaan yhteyttä Valtion asuntorahastoon, josta voi saada korjausavustusta tai tukea uuden talon rakentamiseen.

"ARA:n virkamiesten peruslähtökohta tuntui olevan, että tässä olisi jokin koira haudattuna. Olin myös kansanedustajiin yhteydessä", Mikko Laitinen kuvailee.

Kesälomien jälkeen asuntorahastolta tuli ohje, että ensin pitää selvittää myyjien vastuu käräjillä. Laitiset palkkasivat asianajajan.

Samaan aikaan saatiin uusi korjausarvio, jossa koko kauheus selvisi. Alkuperäinen korjaus olisi vaatinut muun muassa koko alapohjan purkamisen ja tyhjentämisen. Saneerauksen kustannusarvio oli nyt lähes 140 000 euroa.

"Samassa yhteydessä löytyi myös aiemmin kartoittamattomia yläpohjavaurioita. Lopputulos on, ettei taloa kannata korjata."

Parhaillaan Laitiset odottavat myyjien vastinetta korvausvaatimukseen rakennuksen salaisesta virheestä. Kesäkuun alussa perhe muuttaa joka tapauksessa takaisin Lumijoelle vuokra-asuntoon.

"Olemme molemmat töissä ja tarvitsemme kuitenkin toimeentulotukea. Tilanne on helvetillinen", Mikko Laitinen toteaa. Hän on ammatikseen musiikkiterapeutti ja opiskelee Oulun yliopistolla psykoterapiaa.

"Olen kiertänyt talotehtaita hattu kourassa vuoden ajan ja kysellyt mahdollisuutta esittelytalosopimukseen, jolla saataisiin uusi talo edullisemmin. Finnlamellilla oli lämmin vastaanotto. Loppujen lopuksi päädyin tehtaan hirsitalokauppiaaksi. Kaikki selviytymiskeinot ovat käytössä."

"Olen sopinut talokaupoista ja luvannut käyttää tulevaa taloamme esittelyissä", Laitinen kertoo ja hymyilee talomyyjän pestilleen.

"Ympäristökeskus ja kunta ovat myöntäneet purkuluvan. Kun nyt pääsisimme sopimukseen, niin purkaisimme talon heti ja rakentaisimme ripeästi uuden", Mikko Laitinen toivoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tätähän se talojen rakentaminen on. "Rakennusalan ammattilaisen itselleen rakentama". Tämän myyntilauseen tuttavamme kuulivat ja työnsivät kätensä syvälle santaan. Naulapyssyllä paukuttajat kuvittelevat osaavansa tehdä talon ilman suunnitelmia, tai jos nyt sellaiset sattuu olemaan, niin niistä vähät välitetään. Tehdään omia ratkaisuja, jotka ei sitten toimikaan. Vastaavat mestarit pistävät nimensä papereihin käymättä edes työmaalla. Toiminnan ollessa tämmöistä, ei tarvitse ihmetellä miksi näitä pommeja löytyy joka puolelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se näin on että kukaan ei ota loppujenlopuksi mistään vastuuta, kun sinä/te itse tässä tapauksessa Maarit ja Mikko. Jokainen virkamies/asiantuntija kyllä muistaa laskulla mutta hekään ei ota mistään vastuuta, tässäkin tapauksessa vain M&M kantavat kaiken vastuun, taloudellisuudesta vastuusta puhummattakaan. Kyllä Suomen oikeusvaltiosta pitäisi joku inhimillisyys löytää ja ainakin taloudellinen vastuu jaettaisiin tässäkin tapauksessa useampien yrityksien/yksilöiden vastuulle. M&M perheineen ovat jo osaksi terveyden menettäneet, sitäkö ei voi rahassa edes mitata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimia ja miksi tilanne menee aina näin pitkälle? Edelleenkin totuus on, että pääsyy on talon alkuperäisrakentajalla!! Hyvä, että tuotte asiat julkisuuteen, niin moni perhe on samassa tilanteessa. Sama koskee kouluja ja muita työpaikkoja, ihmiset sairastuvat karsealla tavalla eikä kukaan tunnu välittävän. Suomi on kylmä yhteiskunta, josta paistaa välinpitämättömyys muita ihmisiä kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että uusi koti. Näin yksityinen voi tehdä. Mutta kun on lastenpäiväkoti kuten Tyrnävällä ja hotajat ja penakat oireilevat jatketaan ja jatketaan. Odottaako kunta, että kaikki sairastuvat loppuiäksi; SE HALVAKSI TULEE!!!!!?????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

66
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
64
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
55
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
36
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
33
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
28
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
27
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta aamuyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image