Kinotunnelmaa omassa kodissa

Katja Riipinen ja Pasi Keränen rakensivat videoteatterin kotiinsa. Keskeisiä tavoitteita olivat laatuhifilaitteiden lisäksi biljardipöytä ja riittävästi tilaa kavereiden oleskella.
Koti 14.8.2010 0:15
Katariina Vuori
Muuttaessaan kolme vuotta sitten rintamamiestaloon Pasi Keränen, 39, ja Katja Riipinen, 38, halusivat laittaa koko paikan uuteen uskoon. Alusta pitäen oli myös selvä, että talon uudempaan lisäsiipeen tulee kotiteatterihuone.

Alkuperäiset suunnitelmat olivat maltillisia.

"Tehdään vähän jotakin, että näyttää hyvältä", Pasi muistelee alkusuunnitelmia. Sitten suunnitelmat karkasivat käsistä. Eikä pariskunta ole sitä katunut.

Pasi oli pienestä asti haaveillut elokuvien ja television katseluun pyhitetystä huoneesta. Sellaisesta, johon mahtuisi myös biljardipöytä ja paljon kavereita.

"Siivessä on saunan kanssa tilaa 70 neliötä", Pasi summailee.

Alun perin vuonna 1973 rakennettuun siipeen oli ahdettu kolme huonetta ja keittiö. Kaikki seinät purettiin ja avointa oleskelutilaa tuli 55 neliötä. Koska yksi seinistä oli ollut kantava, täytyi vesikatto tehdä uusiksi. Yhdelle ulkoseinälle lisättiin korkeat ikkunat. Kun tuli aika päättää kotiteatterin sisustuksesta, oli koko talon totaalinen remontti vienyt pariskunnan mielenkiinnon. "Ajattelimme, että on parempi palkata ammattisuunnittelija", Katja kertoo.

Sisustussuunnittelija Noora Siurua sai lähestulkoon vapaat kädet tilan suhteen. "Katjalla taisi olla yksi lehdestä leikattu kuva. Ainoita vaatimuksia olivat biljardipöytä, pieni keittiö sekä aikaa kestävät ratkaisut", suunnittelija muistelee.

Huoneen sisustuksen värimaailman rauhallisena perustana ovat musta, harmaa ja ruskea. Niihin on helppo lisätä maustetta tyynyjen, mattojen ja muun piensisustuksen avulla.

Katja ja Pasi kiittelevät Nooran rohkeutta käyttää tummia, muusta talon sisustuksesta poikkeavia värejä huoneessa. Huone on tyylikäs, mutta samalla kodikas ja turvallinen. Tekniikka on Pasin valitsemaa.

"Seinässä on satatuumainen kangas ja videotykki. Kaiutinjärjestelmä on 7.1, eli seitsemän kaiutinta ja basso", Pasi selvittää. Ikkunoiden eteen voi vetää pimennysverhot. Siipiosa on arkkitehtuuriltaan niin erillään muusta talosta, etteivät kovatkaan äänet kuulu sieltä muualle.

Pienessä Topi-Keittiön toimittamassa mustilla kiilto-ovilla varustetussa keittiökulmauksessa on jääpakastinkaappi sauna- ja elokuvajuomia varten. Jossain vaiheessa pohdittiin, pitäisikö saunaan laittaa lasiseinä, niin että sieltäkin voisi seurata valkokangasta, mutta suunnitelmasta luovuttiin.

Katja ja Pasi eivät tiedä, paljonko kotiteatteri tuli maksamaan. "Enkä haluakaan tietää", Pasi toteaa. "Kyllä se on useampi kymppitonni. Siinä ei tietenkään ole mukana oma työ ja purku sun muut, teimme itse aika paljon."

Pasi ja Katja myöntävät, että hintaa nostivat hyvälaatuiset materiaalit ja kestävä sisustus, joista ei tingitty. Keskiverto televisionkatsojalle kotiteatterihuone voi olla tarpeettomalta tuntuva kummajainen. Suunnittelija Noora Siurua kuitenkin huomauttaa, että kotiteatterihuoneet ovat kuin nykyajan takkahuoneita.

"Ne ovat tiloja, joissa katsotaan telkkaria, pelataan ja viihdytään. Osaltaan tällaisten tilojen suosio kertoo myös tekniikan kehityksestä: paremmat hifistelylaitteet ja moderni tekniikka vaativat jo oman tilan."

Maskuliinisesta vivahteesta huolimatta huone ei ole yksistään Pasin ja pelikavereiden valtakuntaa. Katja saa työstää siellä rauhassa väitöskirjaa ja Vilma katsella omia lastenelokuviaan.

Heti haastattelun alussa Katja luokitteli pariskunnan ja etenkin Pasin elokuvafriikeiksi. Käy kuitenkin ilmi, että edellisestä elokuvaillasta on niin kauan aikaa, ettei kumpikaan muista, mikä kuva silloin pyöri.

"Olisiko ollut joku Vilman barbijuttu?" Katja tarjoaa. Isomahainen rouva ei jaksa nyt katsoa elokuvia loppuun, sillä näinä päivinä talossa pitäisi olla jo yksi katsojanalku lisää.

Nähtäväksi jää, remontoivatko lapset aikanaan tilan uuteen uskoon ja mitä käyttöä sillä silloin on.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan keski- ja länsiosassa, Etelä-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla, Muonio, Pelkosenniemi, Savukoski, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

300 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Minä jäin orvoksi kolmen vanhana. 10-kesäisenä myin käpylehmiä, joilla tienasin sievoisen summan. Pääsin peruskoulusta j... Lue lisää...
Kaikki pystyvät jos ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image