Jäälyhty ehtii vielä joulupäiväksi

Koti 23.12.2005 15:53 | Päivitetty 23.12.2005 15:54
Päivi Alasuutari
Vesi, pakkanen ja kymmenen litran ämpäri ovat perinteiset välineet jää-lyhtyjen tekoon. Niin helpolta kuin työ tuntuukin, tuttuja jäädyttäjille ovat myös epäonnistumiset. Jäätymisajan arvio menee usein pieleen, ja jäälyhty joko särkyy ämpäristä poistettaessa tai vesi onkin jäätynyt umpeen ja rikkonut ämpärin.

"Jos pakkasta on viitisen astetta, ämpäri on jäätynyt sopivasti noin vuorokaudessa. Viidentoista asteen pakkasessa jäätymisaika on jo selvästi lyhyempi", arvioi Taisto Mäntynen Pyhäjärven Lamminahon kylästä. Lamminaholaiset ovat jo toista kymmentä vuotta ilahduttaneet ohikulkijoita reunustamalla nelostien jäälyhdyillä. Taisto Mäntynen on jäädyttänyt tälle joululle noin 80 jäälyhtyä ämpärissä.

Lyhdyn jäädyttäminenhän perustuu siihen, että ämpäri jäätyy ensin reunoiltaan ja viimeiseksi keskeltä. Taisto Mäntysen kokemuksen mukaan lyhdystä tulee riittävän vahva, kun jääkannella on paksuutta kolmesta viiteen senttiin. Ohut jää on kaunis, mutta paksuuttakin pitää olla, että lyhty kestää, kun kynttilä sitä lämmittää.

"Sopivan paksuuden voi kokeilla tekemällä puukolla reiän pintaan niin että sormi sopii. Jäätymisasteesta saa myös käsityksen, kun ottaa ämpärin käteen ja heiluttaa", Mäntynen neuvoo.Älä kumoa, vaan nosta


Lamminaholaiset ovat huomanneet, ettei lyhtyä kannata tehdä ämpäriä kumoamalla, vaan nostaa jäätynyt lyhty ämpäristä käyttöön samoin päin kuin jäädytettäessä. Näin lyhty ei ole liian avonainen, eikä tuuli sammuta sitä niin helposti. Maata vasten jäävä pohja saa olla vaikka kokonaan auki ja sormella voi tehdä lumeen uran, että kynttilä saa tarpeeksi ilmaa palamiseen.

"Ja kynttilä ihan keskelle lyhtyä, ettei yläaukon reunasta tipahtava sulamisvesi sammuta liekkiä", Mäntynen sanoo.

Lyhdyn irrottamiseen ämpäristä jotkut käyttävät lämmintä vettä. Helpommalla pääsee, kun nostaa ämpärin hetkeksi sisälle ja odottaa, kunnes lyhty irtoaa ämpäristä helposti puukolla tehdystä aukosta nostamalla.

Valmiiksi jo lähes jäätymispisteessä olevaa vettä lyhdyn sisältä ei kannata heittää hukkaan, vaan kaataa ämpäriin, lisätä hanasta mahdollisimman kylmää vettä ja nostaa systeemi uudestaan pakkaseen töihin.

Lyhtyjä voi koristaa kiinnittämällä ämpärin reunoihin esimerkiksi pihlajanmarjaterttuja tai havunoksia. Veden voi myös värjätä karamelliväreillä. Mikään ei estä teippaamasta jäädytysastiaan vaikka jouluisia koristenauhoja, kunhan muistaa keväällä hakea koristeet talteen pihaa roskittamasta.

Monipuolisuutta lyhtyihin saa käyttämällä jäädytysastiana maitopurkkeja, joissa vesi jäädytetään harkoiksi. Näistä voi rakentaa kynttilöille lyhtyjä moneen malliin.

Jäänveistäjä Mauri Markkasen neuvo kotipihan jäätaiteilijalle on heittää hangen päälle pressu ja painella se hankeen jääpuikon muotoon, tyvi paksummaksi ja kärki ohuemmaksi. Pressukuoppaan vain vesi jäätymään ja jäätynyt taideteos pystyyn.

"Kannattaa kuitenkin muistaa, että jää on lähes yhtä painavaa kuin vesi. Kovin suuria töitä ei kannata ryhtyä jäädyttämään", Markkanen muistuttaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

99
Pyörätelineitä ja parkkiruutuja voi kadota keskustan paraatipaikoilta – "Se on kaupunkipyörien hinta"
92
Moni lähtee kaupungista hellettä pakoon Hailuotoon – lauttajono kilometrin mittainen
48
Sateenkaaret ilmestyvät näyteikkunoihin ja kohoavat kaupungintalon lipputankoihin – Pride-viikko alkoi Oulussa tänään
44
The New York Times ja CNN kritisoivat etusivuillaan Trumpia kovin sanoin: "Surrealistinen huippukokous"
24
69 000 euron yllätyslasku aiheutti hämmennystä kempeleläiselle pariskunnalle – Handelsbanken lähetti viikonloppuna 4 000 virheellistä laskua
23
Lämpötila nousee tänään Oulussa jopa 32 asteeseen – lähetä meille hellekuvasi
22
Analyysi: Trump yhdisti kahtiajakautuneen kansan – amerikkalaiset yksimielisen häpeissään Helsingin tapahtumista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan keski- ja länsiosassa, Etelä-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla, Muonio, Pelkosenniemi, Savukoski, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

318 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Minä jäin orvoksi kolmen vanhana. 10-kesäisenä myin käpylehmiä, joilla tienasin sievoisen summan. Pääsin peruskoulusta j... Lue lisää...
Kaikki pystyvät jos ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image