Mainos

Jäälyhty ehtii vielä joulupäiväksi

Koti 23.12.2005 15:53 | Päivitetty 23.12.2005 15:54
Päivi Alasuutari
Vesi, pakkanen ja kymmenen litran ämpäri ovat perinteiset välineet jää-lyhtyjen tekoon. Niin helpolta kuin työ tuntuukin, tuttuja jäädyttäjille ovat myös epäonnistumiset. Jäätymisajan arvio menee usein pieleen, ja jäälyhty joko särkyy ämpäristä poistettaessa tai vesi onkin jäätynyt umpeen ja rikkonut ämpärin.

"Jos pakkasta on viitisen astetta, ämpäri on jäätynyt sopivasti noin vuorokaudessa. Viidentoista asteen pakkasessa jäätymisaika on jo selvästi lyhyempi", arvioi Taisto Mäntynen Pyhäjärven Lamminahon kylästä. Lamminaholaiset ovat jo toista kymmentä vuotta ilahduttaneet ohikulkijoita reunustamalla nelostien jäälyhdyillä. Taisto Mäntynen on jäädyttänyt tälle joululle noin 80 jäälyhtyä ämpärissä.

Lyhdyn jäädyttäminenhän perustuu siihen, että ämpäri jäätyy ensin reunoiltaan ja viimeiseksi keskeltä. Taisto Mäntysen kokemuksen mukaan lyhdystä tulee riittävän vahva, kun jääkannella on paksuutta kolmesta viiteen senttiin. Ohut jää on kaunis, mutta paksuuttakin pitää olla, että lyhty kestää, kun kynttilä sitä lämmittää.

"Sopivan paksuuden voi kokeilla tekemällä puukolla reiän pintaan niin että sormi sopii. Jäätymisasteesta saa myös käsityksen, kun ottaa ämpärin käteen ja heiluttaa", Mäntynen neuvoo.Älä kumoa, vaan nosta


Lamminaholaiset ovat huomanneet, ettei lyhtyä kannata tehdä ämpäriä kumoamalla, vaan nostaa jäätynyt lyhty ämpäristä käyttöön samoin päin kuin jäädytettäessä. Näin lyhty ei ole liian avonainen, eikä tuuli sammuta sitä niin helposti. Maata vasten jäävä pohja saa olla vaikka kokonaan auki ja sormella voi tehdä lumeen uran, että kynttilä saa tarpeeksi ilmaa palamiseen.

"Ja kynttilä ihan keskelle lyhtyä, ettei yläaukon reunasta tipahtava sulamisvesi sammuta liekkiä", Mäntynen sanoo.

Lyhdyn irrottamiseen ämpäristä jotkut käyttävät lämmintä vettä. Helpommalla pääsee, kun nostaa ämpärin hetkeksi sisälle ja odottaa, kunnes lyhty irtoaa ämpäristä helposti puukolla tehdystä aukosta nostamalla.

Valmiiksi jo lähes jäätymispisteessä olevaa vettä lyhdyn sisältä ei kannata heittää hukkaan, vaan kaataa ämpäriin, lisätä hanasta mahdollisimman kylmää vettä ja nostaa systeemi uudestaan pakkaseen töihin.

Lyhtyjä voi koristaa kiinnittämällä ämpärin reunoihin esimerkiksi pihlajanmarjaterttuja tai havunoksia. Veden voi myös värjätä karamelliväreillä. Mikään ei estä teippaamasta jäädytysastiaan vaikka jouluisia koristenauhoja, kunhan muistaa keväällä hakea koristeet talteen pihaa roskittamasta.

Monipuolisuutta lyhtyihin saa käyttämällä jäädytysastiana maitopurkkeja, joissa vesi jäädytetään harkoiksi. Näistä voi rakentaa kynttilöille lyhtyjä moneen malliin.

Jäänveistäjä Mauri Markkasen neuvo kotipihan jäätaiteilijalle on heittää hangen päälle pressu ja painella se hankeen jääpuikon muotoon, tyvi paksummaksi ja kärki ohuemmaksi. Pressukuoppaan vain vesi jäätymään ja jäätynyt taideteos pystyyn.

"Kannattaa kuitenkin muistaa, että jää on lähes yhtä painavaa kuin vesi. Kovin suuria töitä ei kannata ryhtyä jäädyttämään", Markkanen muistuttaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Itä-Lapissa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi sunnuntaina aamupäivällä Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

340 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paavo Väyrysen tavoite

Sipilä ei ottanut paavoa hallitukseen ja saa nyt nuolla asiaa, otti uunituoreen rikkaan naisen ministeroikseen ja sai ... Lue lisää...
taakseen jätetty löy...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image