Hyvä peitto on pehmeä ja lämmin

Jätä vuode hetkeksi aamuisin petaamatta ja anna peiton tuulettua, jotta kosteus haihtuu niin peitosta kuin vuoteestakin. Muista myös pestä peitto vähintään kerran vuodessa.
Koti 16.1.2010 0:00
Peerit Tähtinen, teksti Jukka Leinonen, kuvat
Tutustuminen kauppojen peittovalikoimiin saa pään pyörälle, hintahaitari vaihtelee parista kympistä satoihin euroihin. Ensimmäiseksi pitäisi ainakin päättää, oletko lämpimän, keskilämpimän vai viileän peiton ystävä. Entäpä makuuhuoneesi lämpötila, oletko säätänyt sen suositusten mukaan muutamaa astetta viileämmäksi kuin muissa huoneissa.

Haluatko luonnon materiaalia kuten puuvillaa, silkkiä, villaa tai untuvaa vai tekokuitua täytteeksi.

Päällyskankaallakin on vaikutusta nukkumismukavuuteen. Edullisemmat kankaat ovat yleensä puuvilla-polyester -sekoitetta ja kuosillisia. Laadukkaammat ovat kokopuuvillaa ja usein yksivärisiä. Kalleimmat erikoistiiviit kankaat ovat pinnaltaan silkkimäisiä.

Peiton hintalappu on hyvä tietolähde. Laatu kulkee pääsääntöisesti käsi kädessä hinnan kanssa. Vähän enemmän maksamalla saat todennäköisesti laadukkaamman peiton.

Jos palelet usein nukkuessasi, valitse paksu peitto, jossa on paljon täytettä. Jos et juuri palele tai hikoile nukkuessasi, tai kehon lämpötilasi vaihtelee yön aikana, on sopivin vaihtoehto keskilämmin peitto. Lämminverinen nukkuja valitsee viileämmän peiton vähemmällä täytteellä.

Jos nukkuessa on välillä vilu ja välillä hikoiluttaa, niin ratkaisu saattaa löytyä peitosta, jonka päällysmateriaalin ja kuidun välissä oleva erikoiskangas varastoi itseensä kehon lämmön ja luovuttaa sitä taas pois tarvittaessa.

Mikäli valitset kuitupeiton, sen lämpöisyyteen vaikuttaa kuidun lämmöneristyskyky. Mitä useampia onteloita kuitu sisältää, sitä kevyempi peitto on. Jos kuitu on käherrettyä (pallokuitua), jää kuitujen väliin enemmän ilmaa ja peitolle tulee parempi lämmöneristyskyky.

Tekokuituiset peitot ovat kehittyneet huomattavasti viime vuosina. "Yhden uutuuspeiton mekanismi toimii siten, että täytteen vahakuulat sulavat sekä lämmittävät että viilentävät tarpeen mukaan", fysioterapeutti Juha Mäntylä Unikulmasta kertoo.

Toiseen käytetään täytteenä urheiluvaatteistakin tuttua thinsulatea, joka päästää kehosta vapautuvan kosteuden haihtumaan vapaasti ja pitää samalla lämmön tallessa. Peiton ei silloin tarvitse olla kovin paksu.

Alun perin astronauttien tarpeisiin kehitetyt täytemateriaalit säätelevät rakenteensa ansiosta peiton lämpöä kehon tarpeen mukaan. Ne imevät, varastoivat sekä luovuttavat lämpöä.

Mikäli valitset untuvapeiton, sen lämpöisyys riippuu täytteen kantavuudesta sekä untuvan ja höyhenen suhteesta. Mitä enemmän untuvaa, sitä lämpimämpi ja pöyhkeämpi peitto.

Peiton täytteenä käytettävä hanhenuntuva on ankanuntuvaa kimmoisampaa ja sillä on parempi kantavuus, joten se on myös lämpimämpää. Ylellisin untuva saadaan keräämällä haahkan hylätyistä pesistä Turun saaristosta.

Untuva myös johtaa pois kehon liiallisen lämmön, mutta säilyttää sopivan lämmön kehoa ympäröivässä ilmakerroksessa.

Peittoon mahdollisesti ommellut väliseinät täytelokeroiden välissä tekevät peiton ilmavaksi ja siksi lämpimäksi. Väliseinällinen peitto on lämpimämpi myös siksi, ettei peitteen saumoja ole läpitikattu.

Allergia- ja Astmaliiton kanssa on kehitetty untuvatuotteita, jotka sopivat useille allergisillekin.

Kuitu- ja untuvatuotteen ero on nykyään pienempi kuin aiemmin, joten valinta on yhä enemmän mieltymiskysymys.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hyvät ja täysin steriilit untuvapeitteet valmistetaan Hanhen untuvasta johon ei pesussa tarvitse jättää "tuppirasvaa" kuten ankanuntuvassa......eli suosi hanhenuntuvaa! Hieman kalliinpi mutta parempi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

99
Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja
77
Suomalainen ei haluaisi muuttaa työn perässä - Janne Härmä on poikkeus
59
Kaivattu maamerkki vai pompöösi pimentäjä? – Oulun torinrannan tornihotelli kirvoitti lukijoilta keskusteluryöpyn
49
Kärpät on lyönyt Tapparalle luun kurkkuun, kärppäluotsi Manner silti tyynenä: "Pelit vielä pahasti kesken" – katso huippuhetket!
44
Tiistaina halli oli pahasti vajaa, mutta nyt Oulun Raksilaan on lämpiämässä kipakka lauantaisauna –  "Tupa on lauantaina täysi"
42
Raahen Laivan kaivos parantaa tehoja - tavoitteena kaksi tonnia kultaa vuodessa
41
Väyrynen vetäytyy keskustan puheenjohtajakisasta - "Erikoinen tapahtumasarja"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

163 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Kyllä meillä ikätoverit on nyt aika vähän nöyrtyä ja osoittaa kunnioitusta nyt työssäkäyviä kohtaan. He kuitenkin loppus... Lue lisää...
Vanha patu

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image