Mainos

Tasakaton alla tapahtuu

None
Asuntopuntari 9.7.2011 0:00
Timo Jokelainen
Plushuvila Mäntyharjun loma-asuntomessuilla. 4h + k, 99 m2.

Mäntyharjun loma-asuntomessuilla esiteltävä Plushuvila on suunniteltu lapsiperheelle, joka hakee lomailulta helppoutta. Ratkaisuksi valikoitui moderni ja selkeä arkkitehtuuri, jossa tapahtuu tasakaton alla.

Plushuvilan näytteilleasettaja on Honkatalot ja suunnittelijana on toiminut PlusArkkitehdit.

Huvila on toteutettu pre-cut-menetelmällä ja muovittomana rakenteena.

Rakennuksen ulkokehä on vuorattu tummaksi käsitellyllä laudalla. Tasakaton alla piilommassa olevissa ulkoseinissä sävy muuttuu vaaleaksi.

Tasakattoisuudesta voi teknisenä ratkaisuna olla mitä mieltä tahansa, mutta rannalle sijoittuvissa loma-asunnoissa horisontaali tasakattoisuus on monesti maisemavaikutusten kannalta varsin hyvä ratkaisu.

Asuintilat ja saunaosasto on sijoitettu erilleen. Yhteys on ulkokautta, mutta suojaavan katon alla kulkien. Talvinen saunapolku ei kinostu ja on vain kolmen metrin mittainen.

Saunamökissä on sauna, pesuhuone ja makuuhuoneeksi nimetty tila, joka tässä tapauksessa toiminee pukuhuoneena ja mahdollisesti vierashuoneena. Perinteistä saunamökkimäisyyttä ei siten löydy hituakaan.

Terassia löytyy ympäri rakennusta. Se liittää rakennusta ulkotilaan ja samalla myös käyttötarkoitukseensa, loma-asumiseen.

Plushuvila on kuitenkin niitä mökkejä, joissa ero vakituisen asumisen pohjaratkaisuun jää vähäiseksi. Terassin koon ja ulkoyhteyden päässä olevien saunatilojen sekä ulkonurkkaan sijoitetun tulisijan lisäksi mökkimäisyyttä ei juuri löydä.

Ulkonurkkatakka tuntuu myös energian tuhlaukselta. Energiantuhlauksena voi pitää myös sitä, että asuinosassa on viisi uloskäyntiä ja saunatiloissakin kaksi.

Saunamökin pientä pesuhuonetta paikkaamassa on asuintilojen tilava pesuhuone, joka näppärästi yhdistyy kaksioviseen wc:hen.

Asuintilojen suunnittelu on eleetöntä ja varsin toimivan oloista. Oleskelutilat ovat suuret, mikä tuntuu sopivan loma-asumiseen. Neliöitä on vähän tingitty makuuhuoneiden puolelta. Asuttavuuden kannalta ratkaisu, jossa kahteen makuuhuoneista käydään olohuoneesta, ei ole paras mahdollinen.

Kuten messuilla yleensäkin, vetonauloja pitää olla. Niitä on Mäntyharjullakin ja moneen makuun. On PlusHuvilan tapaisia moderneja ratkaisuja. Kuusamon Hirsitalot on asettanut näytteille viuhkana maisemaan avautuvan hirsisen Nuunan ja arkkitehtuuriorientoituneille energiafriikeille Mäntyharjulta löytyy Aalto-yliopiston projektina toteutettu Luukkutalo.

Mäntyharjun loma-asuntomessuilla ekotehokkuus on kantavana teemana. Se on tullut viime vuosien aikana tutuksi ainakin niille, jotka ovat vierailleet asuntomessuilla.

Mökkeilyssä ekotehokkuus tuntuu tosin vähän haetulta, kun loma-asunto usein sijaitsee kaukana asuinpaikasta, loma-asuntoa käytetään vähän, mutta lämmitetään koko ajan
ja nykyaikainen loma-asunto on täynnänsä erilaisia sähkölaitteita.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Linnanmaan prisman parkkialue, sakot!

Parkkialueella on omistaja. Se laatii säännöt omalle alueelleen. Mikä siinä hiertää? Lue lisää...
Hankaluuksia

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

20.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image