Punainen tupa päivittyy Ki­vik­ko­kan­kaal­la – avaimet napakkaan tilankäyttöön

KUVA: Visote Oy
Asuntopuntari 4.12.2017 7:00
Essi Oikarinen

As Oy Oulun Liikkujantie 2. Visate Oy. Matti Veikko Salo . 4–5h+k+s, 103,0 neliötä. Vh. 229 900 euroa.

Kivikkokankaan Liikkujantielle suunnitellaan 12 pientalon rivitaloyhtiötä. Perinteisen punaiseen vaakalaudoitukseen puettu rivistö innostaa rallattelemaan vanhaa lorua tuvista ja perunamaista. 

Asumistoiveita on yhtä monta kuin asujiakin ja haaveet urbanisoituvat vauhdilla. Liikkujantiellä helakka idylli on tuotu nykyaikaan ja taloyhtiömuotoon hieman tiivistämällä.

Liikkujantien pientalorivistö on kloonattu samalla 103-neliöisellä muotilla. Kohtuullinen koko viittaa kintaalla pienentyvien kotien trendille, muttei silti vielä pröystäile.

Kaksikerroksisilla taloilla on jokaisella omat seinät. Naapurien välille jää kapea ja pimeä sola, joka käy korkeintaan ruohonleikkurin ja halkopinon piilotusnurkaksi.

Välikkö tuntuu pihan tuhlaamiselta, mutta kyse taitaa olla enemmän periaatteesta. Oikein toteutettu seinärakenne vaimentaisi seinänaapurin kolistelut, mutta henkisesti omaseinäinen tupa tuo oman luvan.

Punainen vaakalaudoitus ja rakennuksen selkeä muoto vievät ajatukset toiseen asumisunelmaan, rintamamiestaloon. Mittasuhteissa on samantapaista sympaattisuutta, vaikka harja onkin trendikkään epäsymmetrinen ja olohuoneen ikkunat on venytetty nykytyyliin säären korkeudelta kattoon.

KUVA: Visote Oy

Sisältä ei kuitenkaan löydy mitään savupiipun ja kamiinan ympärille kiertyviin huoneisiin viittaavaa.

Asuntojen pienentyminen on tiputtanut kodeista kaksikerroksisia tiloja pois. Liikkujantien hieman leveämpiin neliöihin korkea olohuone on saatu mahtumaan. Siihen liittyvä lasikaiteinen parvi tekee oleskelutilasta näyttävän. Toteutus on kuitenkin tehty arki edellä: korkea tila madaltuu eteläikkunoiden suuntaan yksikerroksiseksi. Näin ikkunalaseja pesemään ei tarvitse tilata nosturia.

Pitkänmallinen pohjaratkaisu ja keskelle sijoitettu sisäänkäynti ovat avaimia napakkaan tilankäyttöön. Eteinen ja portaat keskellä kotia takaavat tehokkaan liikkumisen.

Reunoille jäävät kohtuullisen kokoiset oleskelutilat ja makuuhuoneet, joissa kalustusta mahtuu jopa vaihtelemaan.

Esimerkiksi suihku- ja kodinhoitohuoneiden helposti hukkatilaksi jääviä neliöitä harmitellessa sisälle jää jopa kaipaamaan ulkopuolen yksinkertaisuutta. Pohjaratkaisu ei aivan yllä loogisen tarkkaan mitoitetun rintamamiestalon rinnalle.

Perunamaan sijaan 2020-luvun tuvan parina on trampoliinin kokoinen nurmikko. Tehokkaampi maankäyttö tuo palvelut lähemmäs.

12 talon riviä vastapäätä rakentuu sisartaloyhtiöllinen rivitaloja. Väliin jäävät autotallit, joiden lomaan rajataan matalin aidoin kapean suorakaiteen muotoinen leikkipaikka. Hiekkapäällysteinen aitaus asfaltin keskellä tuntuu luonnonläheisellä pientaloalueella hauskan suurkaupunkimaiselta. Punaisten tupien keskellä on kuin pala Pariisia. Hiekkalaatikon sijaan paikalle tarvittaisiin vain papat petankkikuulineen.

MAINOS

Kommentoi

Omakotiasumisen suurimpia laatutekijöitä ovat viihtyisyyteen perustuvat arvot. Tässä kohteessa ei ole kuin puolet omakotitalon mahdollisuuksista - näkymiä vain kahteen suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25
Terho: Kokoomuksen vastenmielinen teko ei ole riittävä syy kaataa hallitus – siniset pysyy hallituksessa
24
Kaavoitusvalta kuuluu valtuustolle – rakennusfirmoilla ja oululaisilla erilainen näkemys Oulun viihtyisyydestä Lukijalta
24
Tiukat pudotuspelit veivät kärppäluotsi Mannerin yöunet – ”Puhelin näyttää yleensä herätystä kolmen neljän tunnin päähän, kun menen nukkumaan”  
23
Nokian verkkoliiketoiminnassa yskimistä - tulos heikkeni alkuvuonna roimasti
19
Maakuntia voi uhata miljardin rahapula – "Alijäämä voi olla jopa 2-5 miljardin suuruinen"
18
Oulun seudulla aamupäivällä kuuluneen ja tuntuneen pamauksen aiheutti todennäköisesti Hornet - "Lentokierros ollut käynnissä"
16
Lasaretin suunnitelmat täsmentyivät: Rakennukset madaltuivat ja turvallisuutta korostetaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

315 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Pienistä se Venäjä hermostuu ja troillitehdas prospektilla vouhkaa. Venäjä on maana sortumassa infransa vuoksi ja valuut... Lue lisää...
itse tehty

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image