Pienen mittakaavan ker­ros­ta­lo­ko­dis­sa ikkunat aukeavat kolmeen suuntaan Oulussa

KUVA: © Tietoa Finland Oy / Tom Kraappa
Asuntopuntari 4.6.2018 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Oulun Huvilapiha (uusi osa). Skanska Talonrakennus Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy. Asunto A07, 3h+kk+s, 64 neliötä. Mh. 92 370 euroa (vh. 307 900 euroa).

Kuukausi sitten tällä palstalla kerrottiin niin kutsutusta Opettajakerhon kortteliin sijoittuvasta As Oy Oulun Huvilapihasta, joka on jälleen yksi Oulun keskustan tuntumaan rakennettavista asumisen hybridikohteista: syksyllä 2019 valmistuvaksi kaavailtu asunto-osakeyhtiö koostuu kahdesta talosta, joista toinen on vuonna 1924 valmistunut saneerauskohde ja toinen kokonaan uusi rakennus.

Uudenkadun ja Heinätorinkadun kulmaukseen, kaupunkikuvallisesti merkittävälle paikalle sovitetaan As Oy Oulun Huvilapihan L-kirjaimen muotoinen uudisosa, jota tämä puntari käsittelee.

Mittakaavaa on haettu naapureista ja kerroksia on maltillisesti kolme. Lisäksi tiilenpunainen aumakatto pyrkii sitomaan tämän vaalean uudisrakennuksen ympäristön aiemman rakennuskannan väri- ja tyylimaailmaan.

Asuntoja pikkuiseen kerrostaloon mahtuu vain 18, mikä on todella vähän verrattuna Oulun suurimpiin hankkeisiin, joissa yksittäinen kerrostalo saattaa käsittää pitkälti yli sata huoneistoa.

Oulun Huvilapihan uudisrakennuksessa asunnot jakautuvat tasan yksiöihin, kaksioihin ja kolmioihin – kutakin tyyppiä on kuusi. Pienimmät asunnot jäävät vaille omaa saunaa ja parvekkeissakin on pihistelty, sillä yksiöistä löytyy valitettavasti vain ranskalainen versio. Toisaalta pikkuasunnot avautuvat suoraan varsin vilkasliikenteiselle Uudellekadulle, joten parvekkeista ei välttämättä olisi suurtakaan iloa.

Uudisrakennuksen 64-neliöinen kolmio toimii saneerauskohteessa sijaitsevaa sisartaan paremmin. Sijainti rakennuksen päädyssä mahdollistaa ikkunoiden avautumisen kolmeen ilmansuuntaan. Jopa asunnon eteisessä on ikkuna. Huoneiston neliöt on käytetty tehokkaasti. Kulkureitti eteisestä aina parvekkeelle asti kiertää olohuoneen ympäri, mutta vaikeuttaa samalla olohuoneen kalustamista, sillä käytännössä ehjää seinää ei ole.

Työtason yläpuolelle keittiökalusteiden välitilaan upotettu matala ikkuna on hieno oivallus, jollaisia tulee vastaan harvemmin ja silloinkin lähinnä pientaloissa.

Leipomisen lomassa voi siis suunnata katseensa mykän laattaseinän sijaan ulkoilmaan, eikä ikkuna verota edes kolmion keittiölle kullanarvoista kaappitilaa.

Parvekkeen kaiteet ovat kirkasta lasia. Parvekkeella oleskelu näin matalassa talossa vastaa lähes näyteikkunassa oloa, joten yksityisyyden vaaliminen vaatii esimerkiksi kaihtimien tai laskosverhojen hankintaa.

Parvekkeelta kelpaa silti katsella vanhan ja uuden rakennustaidon liittoa täydentävälle sisäpihalle, joka on esitteen mukaan suunniteltu 1920-luvun hengessä.

Pihan tekniselle toteutukselle on kuitenkin rajoitteensa, sillä nykyajalle tyypilliseen tapaan kyseessä on pihakansi, jonka alle sijoittuu asukkaiden kulkupelit katseilta piilottava autohalli. Myös pihalta löytyy yhden käden sormilla laskettava määrä autopaikkoja, joista osa on mahdollista varustaa sähköauton latauspisteellä.

MAINOS

Kommentoi

10,8+7,5+2,3+5,7+5,2+1,7+7,9+20,7=61,8 m2. Jutussa lukee, että pinta-ala on 64m2. Lasketaanko parvekepinta-alasta osa asuinneliöihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

283 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Keskusta on ahneuden perikuva. Tämän osoittaa hallituksen ja erityisesti Sipilän toiminta. Köyhiltä ja sairailta leikata... Lue lisää...
KEPU PETTÄÄ AINA

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image