Oikean kokoinen kolmio

KUVA: Temotek Oy
Asuntopuntari 14.5.2018 7:00
Matti Lakkala

As Oy Oulun Ritalinna, Talatie 1. Temotek Oy. Arkkitehtitoimisto Juhani Romppainen Oy. 3h+kt+s, 75,5 neliötä. Vh. 188 850 euroa (4.krs).

Ritaharjun keskuksessa asutaan pääasiassa pien-, pari- ja rivitaloissa, mutta parhaillaan alueen länsireunalle kohoaa kerrostaloja. Talatielle, palveluiden viereen rakentuva nelikerroksinen talo valmistuu kesällä 2019.

Kerrostalolla on pieni, toimiva sisäpiha. Talatien puolella pihaa rajaa kaksikerroksinen luhtitalo, joka mittakaavaltaan ottaa mukavasti kiinni valmiiseen asuinalueeseen.

Arkkitehtuuriltaan kerrostalo on ryhdikäs, tosin arkinen, vaalealla tiilellä verhottu betonirakennus. Talo on helposti luettavissa aikansa tuotteeksi, mutta kovin ritaharjulaiseksi sitä ei tunnista. Tämä on valitettavasti hyvin tavallista nykypäivän kerrostaloissa.

Talatien kerrostalossa ei ole iloteltu kattomuodoilla, kuten viereisissä harjakattoisissa kerrostaloissa. Tämä on sääli, sillä tällaisella yksinkertaisella arkkitehtonisella ratkaisulla syntyisi tunnistettavaa kaupunkikuvaa koko alueelle.

Asuntoja nyt rakennettavassa yhtiössä on 37. Asuntojakauma koostuu yksiöistä ja kaksioista, sekä yhdestä kolmiosta.

Neljännen kerroksen kolmion sisääntulonäkymä on positiivisen oppikirjamainen. Tulija näkee eteisestä suoraan keittiön läpi ulos. Eteinen on omassa kolossaan ja riittävän väljä pienelle perheelle. Vaatteiden säilytykselle on eteisessä riittävät tilat.

Ostokset saadaan vaivattomasti eteisestä suoraan keittiöön. Lisäksi asunnossa toteutuu oivallisesti keittiösuunnittelun pyhä kolminaisuus, eli vesipiste, jääkaappi ja liesi muodostavat mahdollisimman tiiviin kolmion, jolloin ruuanlaitto on tehokasta.

KUVA: Temotek Oy

Keittiössä on laskutasoa kolmiolle sopivasti. Oleskelutilat vaikuttavat oikein mitoitetuilta pienen perheen käyttöön. Asunnosta löytyy kaksi WC:tä, kuten kolmiosta kuuluukin.

Makuuhuoneet eivät ole varsinaisesti suuria, mutta riittävän kokoisia. Kaappitilaa on tarpeeksi, ja vaatekaappeja täydentävät eteisen siivouskaappi sekä kodinhoito- ja pesuhuoneyhdistelmän pyykkikaappi.

Kaiken kaikkiaan tämän asunnon palaset ovat loksahtaneet varsin mallikkaasti paikoilleen. Neliöt on käytetty järkevästi.

Pohjan tällaiselle onnistuneelle suunnittelulle luo asunnon neliömäärä, joka on juuri sopiva kolmiolle. Nykymittapuulla neliömäärä on jopa ruhtinaallinen, sillä viime vuosien uudistuotannossa törmää pahimmillaan kolmioihin, jotka on sullottu kuuteenkymmeneen neliöön. Ahdasta tulee väistämättä. Näissä asunnoissa on turha haaveilla esimerkiksi erillisestä vessasta, saati tilavasta keittiöstä.

Toimivasta kokonaisuudesta löytyy toki haasteitakin, joiden kanssa tulevien asukkaiden on opeteltava elämään. Parvekkeelle ei esimerkiksi kuljeta suoraan oleskelutiloista, vaan pienemmän makuuhuoneen läpi.

Parvekkeen sijainti voi osoittautua vaikeaksi, jos perheen lapsi nukkuu omassa huoneessaan, ja vanhemmat haluaisivat istua kesäiltaa parvekkeella. Toisaalta asunto avautuu suhteessa ilmansuuntiin siten, että ilta-aurinko ei paista parvekkeelle. Näin ollen parveke toimii parhaiten aamukahvien tai kesälounaiden nauttimiseen.

Asunnon ikkunat avautuvat koilliseen, joten asunnossa pääsee harvoin nauttimaan suorasta auringon paisteesta. Toisaalta asunto ei kuumene kesällä, ja auringon sijaan voi asunnon ikkunoista katsella Ritaharjun värikkään puutaloalueen elämää.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Poika ei halua mennä armeijaan

127 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Yh-äippien mollaus

Joo, se on todella omituista. Minut kasvatti yh-äiti ja olen menestynyt elämässäni erittäin hyvin. Tärkeintä ei ole se m... Lue lisää...
Typykkä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image