Lisää kaupunkia Linnanmaalle - valtaosa Kauppalinnan korttelin maamerkin asunnoista on yksiöitä

Julkisivultaan valkoiseksi kuultorapattu Asunto Oy Oulun Loiste sijoittuu Linnanmaan Prisman ja Puu-Linnanmaan väliin jäävän tontin pohjoiskulmaan.
Asuntopuntari 19.12.2016 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Oulun Loiste. Rakennusteho Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy. Asunnot J9/26/43/60/77/94/111/128, 1h+kk+parveke, 27 neliötä. Mh. 30 800–33 600 euroa (vh. 102 800–111 900 euroa).

Käsillä on jälleen yksi finaali ja maamerkki. Tämäkin torni, jos nyt tornista edes voidaan puhua, herätti aikoinaan keskustelua ja vastustusta. Muistutukset jäivät kuitenkin unholaan ja Kauppalinnan kortteli saa joulukuussa 2017 korkeimman rakennuksensa, Oulun nykymittakaavassa melko vaatimattomat kahdeksan kerrosta käsittävän Asunto Oy Oulun Loisteen.

Julkisivultaan valkoiseksi kuultorapattu maamerkki isketään Linnanmaan Prisman ja Puu-Linnanmaan väliin jäävän ison tontin pohjoiskulmaan, suoraan sisartalon kylkeen.
Uutuus herättelee ohikulkijoita vain korkeudellaan, sillä juuri muuta erikoista se ei vain yhden paikallisen arkkitehtitoimiston suunnittelufilosofiaa esittelevään kortteliin tuo. Katujulkisivun parvekeaiheina toistuvat väripilkutkin nähtiin jo naapurissa.

 

Kun arkkitehtiopiskelijat joutuvat nyt vuodenvaihteessa hyvästelemään rakkaan korttelinsa keskustassa ja Oulun ammattikorkeakoulukin teki hiljattain päätöksen pääkampuksen siirtämisestä Linnanmaalle, kaupungin korkeakoulutuksen painopiste siirtyy entistäkin vahvemmin alueelle.

Pienillä asunnoilla on siis kohta jopa enemmän kysyntää kuin aikaisemmin, jopa siinä määrin, että Linnanmaan metsälaikuista ainakin osa muutettaneen tulevaisuudessa kerrostalotonteiksi.

Pienasuntojen tarpeeseen tulee vastaamaan myös Oulun Loiste, sillä leijonanosa uuden talon 135 huoneistosta on yksiöitä ja niistäkin moni minimaalisia 21,5 neliön asuntoja. Kaukonäköiset asuntosijoittajat ovat jo uineet apajille, sillä suurin osa asunnoista on jo varattu.

 

Vilkaisu kerrospohjiin paljastaa, että keskikäytäväratkaisuun perustuva kerrostalo muistutttaa sisältä tavanomaista kovan rahan taloa enemmän opiskelija-asuntolaa tai huoneistohotellia – vain ravintola ja vastaanotto puuttuvat.

Asuntotyyppejä on vain kourallinen. Tämänkertaiseen esittelyyn valittu talon päätyyn sijoittuva 27-neliöinen parvekkeellinen huoneistotyyppi on pohjaltaan yksiövariaatioista paras.

Pienihän se on, mutta fiksusti ja väljästi kalustamalla jopa oikein näppärä – liikkumiseen varattu tila on onnistuttu minimoimaan ja lasitettu parveke kasvattaa oleskelutilan määrää lämpimään vuodenaikaan.

 

Huoneen päätyyn ajatellun makuutilan saa kivasti erotettua vaikkapa verholla tai jollakin muulla tilaa rajaavalla elementillä ikkunalliseksi pikku alkoviksi ainakin silloin kun täysimittainen parisänky ei ole tarpeen.

Yhdistetyn siivouskomeron ja pyykkikaapin sijainti jo muutenkin minikokoisessa keittosyvennyksessä kummastuttaa. Valitettavasti joitakin valintoja tai toimintojen yhdistelyitä tämän kokoluokan kämpässä on pakko tehdä. Jos haluaa esimerkiksi sohvan, ei oikein voi saada sekä ruokapöytää että erillistä työpistettä.

Tällaiset hotellihuonemaiset asunnot ovat omiaan opiskelijoille, siis väliaikaiseen, korkeintaan muutaman vuoden mittaiseen asumiseen. Pysyväisratkaisuna tämä olisi kuitenkin sellainen koppi, että saattaisi alkaa ahdistaa.

MAINOS

Kommentoi

Valittakaahan nyt sydämmenne pohjasta kun Linnanmaan kaupunginosaan rakennentaan uusi kerrostalo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä niin, "yhden paikallisen arkkitehtitoimiston" suunnittelufilosofia on yhtä kuin valkoinen laatikko. Ei tosin mitenkään epätavallista suomalaisilta arkkitehdeilta. Kyllä kai tällaisellekin paikalle olisi voinut tuottaa jotain ihan kivan näköistäkin arkkitehtuuria eikä samaa 60/70-lukujen kopiota. Toki nykyisten rakennusten käyttöikä on lyhyt joten eiköhän näidenkin tilalle vielä jotain parempaa tule, mutta kyllä varmaan näitäkin pitää se 10 vuotta katsella ennen kuin home tekee tehtävänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaiset hotellihuonemaiset asunnot ovat omiaan opiskelijoille, siis väliaikaiseen, korkeintaan muutaman vuoden mittaiseen asumiseen? jo pelkkä kandin tutkinto kestää sen 3 vuotta ja jos siihen vielä maisterin jatkaa niin menee jo 5 vuotta. Ei oikein opiskelijoille sopiva koppeja, pitemminkin keikkatyöläisille sopivia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä mitä, millä rahalla keskiverto-opiskelija asuisi isommassa asunnossa tai edes noin isossa ja uudessa yksiössä? Melkein 30 neliötä ei mitenkään ole pienimmästä päästä eikä mikään koppi. Moni suomalainen, myös opiskelija, asuu yksin, eli kaikki asuinkustannuksetkin maksetaan yksin. Silloin vaihtoehtoina on kimppakämppä, maksaa yksin yksiön vuokraa tai maksaa yksin isommmasta asunnosta. Vanhemmat ja pienemmätkin yksiöt ovat usein niin kalliita, ettei opiskelijan tuloilla tahdo millään riittää rahat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiaan, asuntomarkkinoilla pyörii nyt sijoittajien rahat ja nekin tulevat kehäkolmoselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seinalle hyllyksi nostettavia sankyja eri mallein ja poytayhdistelmakin myydaan Suomessa, puurunkoon kiinnittaessa seina tarvitsee lisavahvistuksia sisaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25
Lassintalon laitospaikkojen alasajolle sinetti – 44 pitkäaikaishoidon paikkaa lakkautetaan
21
Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys vahvistaa Pohjois-Euroopan turvallisuutta – tärkeä puheenvuoro julki molemmissa maissa
14
24 vinkkiä karavaanareille – Millaisella ajokortilla saa ajaa minkäkinlaista vaunua?
11
Oulun lautakunnilta tukea lapsiperheille: syksyllä kokeilu maksuttomasta kotipalvelusta, subjektiivinen päivähoito-oikeus halutaan palauttaa
5
Hammashoitoon tulee muutoksia Oulussa – aukioloaikoja on tarkoitus pidentää
4
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
4
Turvapaikanhakijoiden mielenterveyspalveluille huomattava tarve – "Palvelut eivät ole riittäviä kantasuomalaisillekaan"

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.6.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image