Korttelin täydeltä pikkukoteja nousee Oulun Met­so­kan­kaal­la

KUVA: Nastarakennus Oy
Asuntopuntari 12.2.2018 7:00
Essi Oikarinen

As Oy Metsokankaan Sampo ja Louhi, Metsänhoitajantie 2. Nastarakennus Oy. Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy. 1h+kk+s, 32,5 neliötä. Vh. alk. 87 000 euroa (1–4. krs.).

Metsokankaan koulun kellon kutsua kuuntelee pian myös reilu sata lapsetonta kotia.

Koulukeskuksen viereen rakentuu parhaillaan kahden kerrostalon pihapiiri. Ensimmäinen talo, Sampo, valmistuu ensi kesänä, sen peilikuvaa, Louhea, nakutetaan vielä seuraavaan kevääseen.

Kovin suuria perheitä kerrostaloihin ei koulun läheisyydestä huolimatta huolita. Neljäkerroksisten parvekerintamien takaa löytyy ainoastaan yksiöitä ja kaksioita.

Lapsiperheiden Metsokankaalla pienet kodit rikastavat asukasjakaumaa. Opiskelijamassoille Metsokangas on hieman syrjässä, mutta luonnon ja moottoritien läheisyys houkutellee mummeja, kummeja, erovanhempia ja muita aikuisia yksinasuvia – joko omaan kotiin tai vuokralle.

Kolme asuntotyyppiä täyttää koko talon. Ne sijoittuvat hotellihuonemaisesti pitkien keskikäytävien varrelle.

Hieman alle 30-neliöinen yksiö on asunnoista pienin ja riisutuin. Enemmän tilaa tarvitseville löytyy muutama tiivis kaksio.

Väliin jää kompromissimalli. Suomalaisen keskivertoyksiön koko on Tilastokeskuksen mukaan 34 neliömetriä. Metsokankaalaisessa yksiössä on tilaa puolitoista neliötä vähemmän, mutta se on silti varustettu niin saunalla kuin vaatehuoneellakin.

KUVA: Nastarakennus Oy

Vaatehuoneen ansiosta kaappeja ei tarvita muualla kuin eteisessä. Nekin uppoavat mukavan huomaamattomasti ympäröivän seinän tasoon.

Sängylle on hahmoteltu seinänpätkän avulla pieni syvennys vaatehuoneen kylkeen. Kolon joustava käyttö on senteistä kiinni.

Normaalipituinen sänky ei aivan mahdu syvennykseen poikittain, vaan sängyn jalkopääty työntyy pitkälle huoneen puolelle ja syö tilaa olohuoneelta. Sohva, televisio ja kirjahylly saavat tyytyä pesuhuoneen kokoiseen tilaan.

Keittokomero on raikas ratkaisu tupakeittiöiden vuosikymmenellä. Nurkassa keittiö ei hallitse koko kotia.

Lasiovi tuo keittiöön luonnonvaloa ja avaruutta. Jääkaappi piilottaa taktisesti näkymän likalautasiin muualta kodista.

Lisävarustelusta huolimatta ja osin juuri niiden takia yksiö tuntuu hieman ahtaalta. Pienet asunnot eivät usein pääse edukseen standardiratkaisuilla, vaan luovuus mahdollistaisi enemmän.

Vaatehuoneen paikalle sopisi mainiosti esimerkiksi normaalia korkeampi sänky, jonka alle saisi säilöön lähes vaatehuoneen verran tavaraa ja lattiapintaa riittäisi reilummin olohuoneelle.

Saunasta luopumalla vaatehuone voisi hypätä sen paikalle ja kotiin mahtuisi vaikkapa kookkaampi ruokapöytä.

Kesällä pelastaa kodin levyinen parveke, joka lähes tuplaa oleskelutilan. Neljäsosa pihapiirin asunnoista katselee kuitenkin pohjoiseen. Ilman auringonpaistetta parveke on vaarassa jäädä varastoksi. Parveke hämärtää turhaan muutenkin vähemmän luonnonvaloa saavia pohjoisia asuntoja.

Keinut ja hiekkalaatikot eivät tunnu tarpeellisilta korttelissa, johon lapsia muuttaa asumaan vain satunnaisesti.

Maantasokerroksen asunnoilla on pihana ainoastaan parveke. Pientä ekstraa ja elämää olisi syntynyt laajentamalla pihoja hieman nurmikonkin puolelle.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

37
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
23
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
5
Miksi tietokoneiden teho vain kasvaa kasvamistaan? Vastauksen tietää suomalaismies, jonka presidentti juuri palkitsi miljoonan euron Millennium-palkinnolla
4
Lääkereseptejä uusivat verkkofirmat ministeriön syynissä – Lääkäriliitto suhtautuu toimintaa kielteisesti
3
Oysissa kehitetty diabeetikoiden jalkahaavojen hoitoa, tavoitteena vähentää amputaatioita
3
Antti Rinne hallituksen sote-mallista: Käsittämätöntä tunarointia
3
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

232 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image