Kolmio kauniissa kuoressa löytyy Tuiran uimarannan tuntumasta

KUVA: Hartela
Asuntopuntari 21.5.2018 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Oulun Lohiportti, Hartela Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy. Asunto B47, 3h+k+s, 69m2. Mh. 79 500, vh. 264 300 euroa.

Lohipadon koulun paikalle Koskitien varrelle rakennettujen, ulkoarkkitehtuuriltaan oululaisittain varsin korkeatasoisten taloyhtiöiden (Koskenrannan Panoraama, Horisontti sekä Saluutti) valmistumisesta on kulunut jo useampi vuosi. Harva kuitenkaan muistaa, että alueen vuonna 2013 voimaan astunut kaava käsitti myös äärimmäisen eli Laanilantiehen rajautuvan tontin, joka tuolloin jäi uudistamatta.

Nyt on viimein aika palata asiaan, sillä tontilla sijainnut Lehtorannan palvelukeskus on siirtänyt toimintansa toisaalle.

As Oy Oulun Lohiportti täydentää Pohjolan valkean kaupungin mainetta vaalivaa korttelikokonaisuutta, joka jää odottamaan vielä yhtä tulokasta, kahdeksankerroksista As Oy Oulun Lohitornia.

KUVA: arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy

Uusi taloyhtiö käsittää kaksi kulmittain toisissaan kiinni olevaa rakennusta, joista toiseen tulee naapuriensa esimerkkiä noudattaen kolme, toiseen kuusi asuinkerrosta. Huoneistoja taloihin valmistuu 59, joista parhaimmissa näköalat ovat tietenkin esteettömät Oulujoen suuntaan.

Tuiran uimarannan tuntumaan sijoittuva rakennuspaikka on maalauksellisten maisemien lisäksi melko rauhallinen ja siten varmasti yksi kaupungin parhaista, vaikka viime vuosina paikallisilla asuntomarkkinoilla onkin ollut tarjolla poikkeuksellisen paljon toinen toistaan upeampia näkymiä.

Nallekarkit eivät kuitenkaan mene edes likimain tasan. Suurem­pien asuntojen hulppeat maisemaparvekkeet avautuvat toki etelään joelle, mutta yksiöt jäävät kokonaan vaille parveketta ikkunoiden osoittaessa lisäksi pääosin pohjoiseen. Ranskalainen parveke olisi varmasti tuonut niihinkin edes pientä lisäarvoa.

Neljännen kerroksen esimerkkiasunnossa ei tarvitse pohjoiseen tuijotella, mutta pitkä käytävä haukkaa asunnon pinta-alasta aimo palasen. Käytävän päädyssä pilkottaa luonnonvalo, joka tulvii suuresta ikkunasta keittiöön ja olohuoneeseen. Parveke löytyy lasisen liukuoven takaa.

Huoneiston neliöissä on totuttuun nähden kaivattua väljyyttä, joka on johtanut muun muassa normaalia huomattavasti tilavampiin makuuhuoneisiin. Niissä päästään nauttimaan aamuauringon ensi säteistä eikä kalustaminen ole ongelma.

Trendikkäät Konmari-opit saa unohtaa, sillä asunnon säilytystilan määrä on poikkeuksellisen ruhtinaallinen eikä lopu himohamstraajaltakaan heti kesken. Jo pelkästään kaappitilaa on enemmän kuin keskivertoasunnossa, mutta lisäksi sitä täydentää vielä eteisen yhteyteen sijoitettu vaatehuone, joka toimisi niin halutessa myös arkieteisen tapaan.

Vain kylpyhuoneesta uupuu kaappitila – se lienee hinta lisä-wc:stä, sillä vaihtoehtoisesti tilan olisi voinut käyttää vaikka kodinhoidollisiin tarpeisiin.

Rakennuksen valkoista rappausta ja lasia yhdistävät julkisivut ovat modernissa minimalistisuudessaan herkän kauniit. Laadukas ulkokuori ei kuitenkaan korreloi sisällön kanssa ja talon asuntopohjista paistaa lievä hätäisyys – kokeneen suunnittelijan pitäisi pystyä parempaan.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

283 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Keskusta on ahneuden perikuva. Tämän osoittaa hallituksen ja erityisesti Sipilän toiminta. Köyhiltä ja sairailta leikata... Lue lisää...
KEPU PETTÄÄ AINA

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image