Kaksio ja erikoisempi eteinen löytyvät Oulun Lipporannasta – raikkaat unet kesäöinä

Asuntopuntari 5.3.2018 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Lipporannan Selkä, Health City Finland Oy (CorGroup-konserni), Rakennusteho Oy. Suunnittelu Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy. D21, 2h+kt, 39,5 neliötä. Mh. 42 000 euroa, Vh. 139 900 euroa.

Hietasaarentien ja Koskelantien kulmassa olevaa paikkaa käytettiin aikaisemmin öljyn ja pilaantuneen maa-aineksen varastoimiseen. Kalliinpuoleinen maa-aineksen vaihto-operaatio pysyi otsikoissa pitkään. 

Seuraavaksi myllättiin alueen liikenteen solmukohta kokonaan uusiksi. Nyt Länsi-Tuiran kärjestä kuuluu enää lähinnä positiivisia uutisia, sillä tähän kolmionmuotoiseen kortteliin nousee hiljakseen uusi Lipporannaksi kutsuttava kerrostaloalue.

Seniorikansalaisten unelmalähiöksi tituleerattuun Lipporantaan rakennetaan kahdessa vaiheessa yhteensä kymmenen kerrostaloa.

Ensimmäinen rakennusvaihe, Lipporannan Kruunuksi kutsuttu osa, käsittää neljä kahdeksankerroksista taloa. Ne valmistuvat vuosien 2018–2019 aikana. Loput kuusi taloa on tarkoitus rakentaa seuraavien 3–4 vuoden sisällä.

Kokonaisuuteen lukeutuu myös yksi muita huomattavasti korkeampi maamerkki Lipporannantien päässä, korttelin eteläkulmassa.

Kruunun talot edustavat arkkitehtuuriltaan eräänlaista 2000-luvun minimalismia. Suuntaukseen on Oulussa tutustuttu jo esimerkiksi Toppilansalmessa, uudessa Alppilassa ja Kauppalinnan korttelissa Linnanmaalla.

Vaikka talot ovatkin julkisivuiltaan käytännössä kokovalkoisia noppia, niihin on haettu ilmettä esimerkiksi vinolla katolla. Lisäksi jokaisella talolla on oma tunnusvärinsä, joka Asunto Oy Lipporannan Selän tapauksessa on vihreä. Väriteema näkyy parvekkeiden väliseinissä sekä ikkunoiden ympärille epäsäännöllisesti sijoitetuissa väripilkuissa.

As Oy Lipporannan Selkä sijaitsee Kruunun koilliskulmassa, aivan rakennusalueen keskellä, joten merinäköalaa ei taida olla tarjolla kuin harvoille ja valituille.

Kerrostalon ensimmäisessä kerroksessa on ikääntyneiden palveluasumisen yksikkö. Lisäksi Kruunussa on tarjolla suuri määrä erilaisia yhteiskäyttötiloja Lipporannan kaikille asukkaille.

Yhteensä talossa on 60 asuntoa, pääosin kaksioita, joista yksi on tämänkertainen esittelykohde. Neljännessä kerroksessa kaksioksi varsin pienessä huoneistossa tupsahdetaan rappukäytävästä yllättäen suoraan keittiöön. Eteinen toimittaa nyt monitoimitilan virkaa, jossa vaatesäilytyskin löytyy vasta kylpyhuoneen oven jälkeen.

Erikoiseen ratkaisuun tottuminen voi kestää tovin.

Poikkeuksellista on sekin, että parveke sijaitsee makuuhuoneen puolella, mutta ainakin se takaa raikkaat unet kesäöinä, sillä nykyaikaista asuntokohtaista viilennysjärjestelmää ei rakennustapaselosteessa mainita.

Tilava vaatehuone korvaa säilytyskomerot. Jos makuuhuoneeseen ujuttaa täysleveän parisängyn, on mahdollinen työpöytä sijoitettava olohuoneen puolelle, sillä ison sängyn lisäksi makuuhuoneeseen ei muuta sitten mahdukaan.

Putkimallisen olohuoneen kalustaminen käy vaivatta, jos huonekaluja ei omista paljon. Ruokapöytä tosin saattaa mallikalustuksesta poiketen toimia paremmin ikkunan ääressä, jolloin olohuoneen päädystä muodostuu melkein oikea ruokailutila.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

108
Nämä kuusi asiaa jokaisen kuuluisi tietää taksiuudistuksesta – "Asiakkaalta vaaditaan nyt erilaista vastuuta"
41
Oulun joukkoliikenne ei toimi keskustan ulkopuolella Lukijalta
29
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
27
SAK:n hallitus koolle harkitsemaan vastatoimia hallituksen aikeille – tähtäimessä erityisesti perusteettomat määräaikaisuudet
25
Poliisi valvoi tehostetusti huumausaineiden katukauppaa Oulussa ja Kalajoella – alaikäisiä käyttäjiä kiinni
18
Motocrosspyörän kuljettaja kaahasi moottoripyöräpoliisilta karkuun Kalajoella – poliisi kaipaa vihjeitä
16
Pitkään eduskunnassa ollut Erkki Pulliainen pohtii yhä ydinvoimarakentamista ja kaivostoiminnan vaikutuksia luontoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ministeri Lindströmin sydän

Hataratpa sinun tiedot on, sillä on suuri osa työttömistä ei saa Kelan/sossun kautta mitään korvausta leikkatuista päivä... Lue lisää...
Ei ihan pikku juttu.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image