Mainos

Kak­si­ker­rok­si­nen autokatos tasaa tontin erot Knuu­ti­lan­kan­kaan rinteeseen rakentuvassa taloyhtiössä

KUVA: Jopera Oy
Asuntopuntari 6.11.2017 7:00
Essi Oikarinen

Taloyhtiö rakentuu rinteeseen Knuutilankankaalla. Punavalkoiset rakennukset uppoavat hyvin ympäristöönsä.

Asuntopuntari As Oy Knuutilanrinne, Syväkiventie 3. Jopera Oy. Arkkitehtitoimisto Arkkijussi Oy. 3-4h+k+s, 89, 5 neliötä. Vh. 241 600 euroa.

Knuutilankankaan Syväkiventien päässä kohoaa pian punaisia harjakattoja mäntymetsän sijaan. 17 asunnon taloyhtiö rakentuu rinteeseen. Kalteva rakennuspaikka tuo aina erityisiä haasteita, tarvitaanhan rakennuksissa lähtökohtaisesti vaakalinjoja. Knuutilankankaalla ratkaisu löytyy kaksikerroksisesta autokatoksesta.

Rivi-, luhti- ja paritalot asettuvat riveihin tontin vastakkaisille reunoille. Toinen rivi on rinteen huipulla ja toinen alla. Väliin jää noin kolmen metrin, eli yhden asuinkerroksen verran korkeuseroa.

Autokatos uppoaa nokkelasti rinteeseen. Ylärinteen asukkaat ajavat autot katokseen samaan tasoon asuntojensa kanssa. Niiden alla autopaikkoja on vielä toinen kerros, johon alarivissä asuvat ajavat autonsa omalta puoleltaan.

Autopaikkojen sijoittaminen päällekkäin säästää tilaa. Näppärä oivallus häivyttää hienovaraisesti autojen määrää. Autokatoksen käyttäminen kahdelta puolelta vaatii kuitenkin peruuttamisen ja kääntämisen kestävät ajoväylät katoksen molemmin puolin, joten asfaltti peittää tontista silti leijonanosan.

Kaksikerroksinen autokatos ikään kuin tasaa tontin korkeuserot. Mäestä muistuttaa oikeastaan vain kapea portaikko keskellä tonttia. Syysliukkailla tasainen ja esteetön kävelymatka autolta kotiovelle turvaa arkea. Toisaalta polveilevampi ratkaisu olisi ympäristönä kiinnostavampi.

Viereiset rakennukset ovat ehtineet jo vanheta yli parikymppisiksi. Syväkiventien pohjoispuolen tontit ovat säilyneet tyhjillään 1980-luvun lopun asemakaavoituksesta lähtien maanomistajan takataskussa. Uudet punavalkoiset rakennukset uppoavat ympäristöön lähes naapureidensa kopioina.

2010-luku näkyy ulospäin raikkaanvalkoisina parvekkeina ja lattiasta kattoon ulottuvina olohuoneiden ikkunoina.

KUVA: Jopera Oy

Ylärinteen rivitalon keskivaiheilta, kookkaiden ikkunoiden takaa löytyy kahden makuuhuoneen asunto. Keittiö valtaa oleskelutilasta lähes kaksi seinää. Kokkaustilaa riittää useammalle vielä kahvinkeittimen, tiskivuoren ja muiden pöytätasovarkaiden vieressäkin.

Kirjastonurkkaus olohuoneen nurkassa muuntuu seinäpätkän lisäämällä luontevasti makuuhuoneeksi. Kirjasto toimii kuitenkin kätevämmin keittiön kutistaman olohuoneen jatkeena. Varsinaiseen olohuoneeseen kun ei oikein sovi sohvan lisäksi kirjahyllyä tai tv:tä, jos korkeaa, lähes lasiseinämäisen leveää ikkunaa ei halua peittää kalusteilla.

Keittiön lisäksi myös säilytystiloissa on mukavaa käytännöllisyyttä. Ulkovarasto löytyy sekä etu- että takapihalta. Eteiseen on nipistetty päämakuuhuoneesta parikymmentä senttiä tilaa, jotta kaappeja on saatu kahdelle puolelle. Kapea kaapisto nielee kengät, lapaset ja villasukat. Erityismaininnan ansaitsee myös päämakuuhuoneen leveä vaatehuone, jossa tangolle mahtuu mekko jos toinenkin.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Toisaalta jäi ihmetyttämään, ettei toisessa makuuhuoneessa ole mitään säilytystilaa vaatteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Itä-Lapissa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi sunnuntaina aamupäivällä Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

340 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eri ikäluokkien kulutusmahdollisuudet ja -tottumukset

Millaisen neuvon antaisit nuorille sukupolville heidän eläkkeidensä suhteen, jotta he eivät joutuisi vastaavaan tilantee... Lue lisää...
Olet sitä mitä salaa...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image