Ikkunat ovat tiukan tontin juttu – moderni puutalopari sopii Kastellin kirkon naapuriksi

KUVA: Arkkitehtitoimisto Tapani Takkunen
Asuntopuntari 30.4.2018 7:00
Essi Oikarinen

Töllintie 48, Oulu. Arkkitehtitoimisto Tapani Takkunen. 3h+k+s, 84 neliötä. Vh. 316 500 euroa.

Kastellin Töllintien talotyömaa on harvinaisen tarkkaan raamitettu.

Tonttia rajaa kolmelta sivulta tie. Neljännellä sivulla parkkipaikan ja muurin takana soivat Kastellin kirkon kellot.

Itse tontilla touhuaminenkaan ei ole vapaata: asemakaava määrää, että rakennusten julkisivujen, materiaalien ja kattomuodon tulee sopia viereiseen kirkkoon korkealle kurottavine kuparikattoineen.

Paikalla oli ennen vaaleansininen puumökki, viimeisinä vuosinaan pensaikon keskellä. Parhaillaan tontille rakennetaan kahta omakotitaloa.

Moni vierastaa liian liki tulevaa naapuria. Töllintien talopari näyttää, että tiiviys ei tarkoita automaattisesti sitä, että omasta ikkunasta täytyisi tuijottaa ainoastaan naapurin olohuoneeseen.

Toinen taloista on kaksikerroksinen, yli sataneliöinen avara omakotitalo. Sen hännäksi asettuu maltillisempi yksikerroksinen talo. 

Yhteistä on vain tontti. Molemmilla taloilla on omat pihat ja autokatos oven vieressä. Pihavarastojen ja aitojen avulla molemmille rajautuu rauhallinen pihanurkkaus pitkulaiselle tontille.

Taloista pienempi asuttaa pikkuperheen kahteen makuuhuoneeseensa.

Puolet kodin neliöistä kuluu avaraan oleskelutilaan, jonka katto nousee hieman päädyn lasiseinää kohti. Tilaa jäsentää ainoastaan keittiösaareke. Muuten sen voi järjestellä monella tavalla.

Esimerkiksi ruokapöytä asettuu luontevasti niin keittiösaarekkeen viereen kuin pohjapiirroksessa esitettyyn paikkaan ikkunan eteenkin, jopa kymmenen hengen versiona.

Kodin suurin ikkuna on olohuoneen lasiseinä. Ikkuna katselee tonttinaapuriin päin, mutta näppärästi naapurilla on ikkunoita samaan suuntaan vain muutama, joten oma rauha säilyy lautaseinän suojaamana.

Muualla kodissa ikkunoita on puhkottu seiniin huomattavasti säästeliäämmin. Jokaisen kapean ja korkean ikkunan paikka on kuitenkin mietitty erityisen huolella.

Kaikkien kulmien taakse kääntyessä edessä on aina näkymä ulos, minkä vuoksi koti tuntuu jatkuvan joka suunnasta pihalle.

KUVA: Arkkitehtitoimisto Tapani Takkunen

Heti kotiovesta sisään tullessa oleskelutilan toisessa päässä näkyy viipale viereistä katua. Makuuhuoneiden ikkunat on sijoiteltu samalla tavoin ovia vastapäätä.

Sama tehokeino löytyy myös pesuhuoneesta. Saunan päätyseinän puhkaisee kapea vaakaikkuna, joka tosin jää saunoessa harmillisesti saunojien selkien taakse.

Suoralinjaisen kodin poikkeavin ja hauskin yksityiskohta on niin ikään ikkuna. Olohuoneen seinällä, alareunastaan noin aikuisen silmien korkeudella on kookas neliön muotoinen aukko, josta aamupäivän auringon säteet pääsevät piirtämään ympäri olohuonetta liikkuvan valoläikän.

Kastellista löytyy rakennuksia niin monelta vuosikymmeneltä, että epäsymmetrinen, moderni puutalopari sopii kirjavaan joukkoon mainiosti. Oikeastaan jopa paremmin kuin muut. Peltipinta laskeutuu katolta alas päätyseinänkin materiaaliksi. Ulkomuoto on yhtä kattoa, aivan kuin viereinen kirkkokin.

MAINOS

Kommentoi

Talohan on varsin kaunis ja taitavasti ympäristöönsä suunniteltu. Rakennusten muodot kehittyvät jatkuvassa vuorovaikutuksessa yhdessä muun teknisen ja taloudellisen kehityksen kanssa. Jostain syystä aika harvoin kuulee esimerkiksi uusia autoja moitittavan rumiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan miellyttävän näköisiä taloja myös ulkopuoliselle. Töllintieltä kirkon suunnasta katsottuna tulee vaikutelma, että tämä korkeampi ikäänkuin kallistuu Kajaanintielle päin. Saatko saman vaikutelman?
Rakentamattomana tontti tuntui ylen pieneltä. Paljon siihen mahtuu.
Rakennusten väri taitaa olla muu kuin aneemisen valkoinen! Autot mahtuvat myös niille tarkoitetuille paikoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

283 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Keskusta on ahneuden perikuva. Tämän osoittaa hallituksen ja erityisesti Sipilän toiminta. Köyhiltä ja sairailta leikata... Lue lisää...
KEPU PETTÄÄ AINA

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image