Huvilapihan Huvikumpu remontoidaan Oulun keskustaan

KUVA: Skanska Talonrakennus Oy
Asuntopuntari 7.5.2018 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Oulun Huvilapiha (vanha osa). Skanska Talonrakennus Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy. Asunto B21, 3h+kt+s, 68 neliötä. Mh. 104 970 euroa (vh. 349 900 euroa).

Asunto-osuuskunta Opettajakerhon korttelinakin tunnetussa keskustan kolkassa yhdistyvät nykyään uusi ja vanha. Kaupunki myi kolmisen vuotta sitten tästä korttelista kolme rakennusta, joista kaksi purettavaksi.

Niistä toisen, vuonna 1961 rakennetun huoltokorjaamon, sittemmin Oulun taidekoulun rakennuksen paikalla kohoaa viime vuoden loppupuolella valmistunut valkoinen kahden talon kerrostalokokonaisuus eli As Oy Oulun Artesaani. Se on tänään esiteltävän kohteen naapuri.

Toinen purettava rakennus oli pieni vaaleanharmaa puutalo Uudenkadun ja Heinätorinkadun kulmauksessa. Sen paikalle rakennetaan As Oy Oulun Huvilapihan uudisosa.

Sen viereen, Heinätorinkadun varrelle jää puolestaan uuden asunto-osakeyhtiön saneerattava osa, joka on vuonna 1924 valmistunut puurakenteinen pienkerrostalo. Se on suojeltu asemakaavalla vuosituhannen alkupuolella.

Uuden ja vanhan liitto tuntuu olevan juuri nyt trendikäs juttu. As Oy Oulun Huvilapiha on lyhyen ajan sisällä jo ainakin kolmas korjattavaa ja uutta rakennuskantaa yhdistävä projekti Oulun keskustaksi luokitellulla alueella.

Toisaalta tämän tyyppinen rakentamisen muoto on tervetullut lisä modernin massatuotannon joukkoon – harvoin saneerauskohteen asunnot myymättäkään jäävät.

Kuinka sitten käy Huvilapihan remontoitavien asuntojen, jää nähtäväksi. Vanhassa kaksikerroksisessa puutalossa on ennen saneerausta ollut neljä asuntoa. Tämä jako pysyy, sillä kaupan on neljä läpitalon kolmiota, kukin kooltaan 68 neliötä.

Hintalaput on asetettu 350 000 euron tuntumaan. Aiemmissa tämän tyyppisissä kohteissa asunnot ovat olleet pääpiirteittäin pienempiä ja siten myöskin edullisempia.

KUVA: Skanska Talonrakennus Oy

Hissiä taloon ei tule ja aiemmin ruskean eri sävyillä väritetyt julkisivutkin säilyvät entisellään, mutta pohjaratkaisussa näkyy moderni ote: keittotila on yhtä suurta virtaavaa tilaa olohuoneen kanssa.

Toisaalta ratkaisu on ymmärrettävä, sillä keittotilan rajaaminen kevyillä väliseinillä johtaisi luonnonvalon viimeisenkin pilkahduksen menettämiseen, eikä tilasta saa tehtyä oikeaa huonetta ilman ikkunaa.

Kylpyhuone-saunapaketti tuntuu kuitenkin olevan väärässä paikassa. Kylpyhuone olisi ehdottomasti pitänyt sijoittaa porrashuonetta vasten olevaan kapeaan huonetilaan, joka suunnitelmassa on liitetty olohuoneeseen. Silloin niin eteinen, kylpyhuone saunoineen kuin kakkosmakuuhuonekin olisivat huomattavasti nykyistä paremman muotoisia ja -kokoisia.

Vastaavasti olohuone olisi tietysti hieman pienentynyt, mutta siihen olisi näin väljillä neliömäärillä kyllä varaakin.

Sitä, kuinka paljon pohja lopulta on alkuperäiseen nähden muuttunut, on vaikea tämän muutossuunnitelman perusteella arvioida. Kaikesta huolimatta kohteessa toteutetaan käytännön rakennussuojelua hyvällä tavalla: rakennus pysyy käytössä – ja mikä parasta, käyttötarkoitus asuntoina on myös alkuperäinen.

MAINOS

Kommentoi

Ihan kiva sinällään tällainen vanhan säilyttäminen. Kuitenkin samassa asunto-osakeyhtiössä kaksi aivan erilaista taloa voi olla hieman ongelmallista. Yhteen taloon kun tulee remonttitarvetta niin myös toisen talon asukit maksavat siitä, vaikkei heille remontoitaisi mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tuo koske kaikkia taloyhtiöitä, joissa on useampi rakennus? Ja eikö taloyhtiön idea alunperinkin ole juuri tuo, jaetaan sekä hyödyt että riskit kiinteistön ylläpidosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

283 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Keskusta on ahneuden perikuva. Tämän osoittaa hallituksen ja erityisesti Sipilän toiminta. Köyhiltä ja sairailta leikata... Lue lisää...
KEPU PETTÄÄ AINA

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image