Erillistaloja erakon makuun Oulussa – tontti on täytetty tehokkaasti

Taloyhtiössä ei ole yhteistä oleskelupihaa, mutta asunnot jakavat talorivien väliin jäävän kujanteen, jota pitkin kuljetaan asuntoihin. Kotoisamman ja yhteisölliseen oleskeluun houkuttelevan kulkuväylästä saisi esimerkiksi päällystämällä sen kivetyksellä kalsean asfaltin sijaan.. KUVA: Rakennusliike A. Vänttilä Oy
Asuntopuntari 17.7.2017 7:00
Essi Oikarinen

As Oy Oulun Soittajanlenkki. Rakennusliike A. Vänttilä Oy. Arkkitehtitoimisto Avario Oy. 3h+k+s, 70 neliötä. Vh. 172 000 euroa.

Kun tontti on kooltaan yhteensä noin kolmen omakotitalotontin kokoinen, mutta kolmen sijaan taloyhtiö muodostuu peräti kymmenestä yksikerroksisesta erillistalosta, ovat naapurit todella lähellä.

Aikataulun mukaan ensi lokakuussa valmistuva Asunto Oy Soittajanlenkki kuitenkin näyttää, ettei tiivis rakentaminen väistämättä tarkoita vierusnaapurin räystäitä hipovia taloja ja naapurin seinää heti oman ikkunan edessä. Yksityisyyden vaalimiseen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Taloja on kahta kokoa. Suuremmat ovat noin 90- ja pienemmät 70-neliöisiä. Ne sijoittuvat riveihin tontin sivuille.

Keskelle jää kapea kuja, joka on taloyhtiön ainoa yhteinen oleskelualue.

Tehokkaasti täytetyllä tontilla erityisesti 70-neliöisten asuntojen omat pihat ovat poikkeuksellisen pieniä. Kookkaan terassin lisäksi nurmea riittää vain parin metrin kaistaleen verran.

Pihanhoidosta piittaamattomalle, mutta omakotitalomaisesta asumisesta haaveilevalle tämä sopii loistavasti.

Naapureilla ei ole yhteisiä seiniä, vaan autokatokset talojen välissä liittävät talot yhteen. Katokset tuntuvat kooltaan hieman tuhlailevilta pikkuruisiin oleskelupihoihin verrattuna. Yhden auton katoksessa viereen jää hulppeasti lastaustilaa ja paikka useammalle pyörälle.

Mahdollinen toinen auto parkkeerataan perään pihatielle. Jo metrikin lisää olisi kuitenkin mahdollistanut tilan tehokkaamman käytön ja kahden auton ajamisen vierekkäin katon alle.

Tiivisti rakennettujen erillistalojen yksityisyydestä on pidetty huolta sijoittamalla ikkunoita vain talon päätyihin. Tämän seurauksena syvässä asunnossa keittiö jää ilman luonnonvaloa. KUVA: Miia SahlbergYksityisyydestä on pidetty huolta sijoittamalla ikkunoita ainoastaan asunnon päätyihin, eikä sivulle naapureihin päin.

Kujan puolella ikkunoiden näkösuojana on vielä lisäksi korkea aita, takapihalla vastassa on metsikkö.

Kadun varren asunnoissa osa kadulle avautuvista ikkunoista on korvattu kapeilla yläikkunoilla, joihin ohikulkijan katse ei yllä.

Kun nimenomaan kodin pitkät sivut ovat naapurien suuntaan, jää kodin keskelle suuri ikkunaton alue. Ilman valoja keittiössä on hämärää pilvisenä päivänä.

Jää miettimään, toteutuuko tiiviin ja matalan rakentamisen tavoite kaupunkimaisesta, elävästä katutilasta ja yhteisöllisyydestä, jos jokainen yksittäinen asunto ennemminkin kääntää selkänsä ulospäin ja kohtaamisille ei ole erityistä paikkaa.

Pienessä kodissa jostain on aina karsittava. Pesutilat ovat napakat, eikä toista vessaa ole. Makuuhuoneissa neliöitä on kyllä mukavasti, mutta erityisesti olohuoneen seinää vasten olevassa huoneessa kalustaminen on pitkulaisuuden vuoksi haasteellista.

Paukut on keskitetty tupakeittiöön, joka on mahdollisuuksia täynnä. Keittiö kulmassa tuntuu väliaikaisratkaisulta. Jäsentymättömyydestä kielii myös pohjapiirroksen esimerkkikalustuksessa esitetty pieni taso keittiön neljättä kulmaa ikään kuin täydentämään.

Kalustusta kääntelemällä, vaikkapa sohvaryhmän ikkunoiden eteen siirtämällä ja ruokapöydän lähemmäs keittiötä tuomalla tila jalostuu kodin sydämeksi, johon mahtuu lisäksi vaikkapa työnurkkaus.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

90
Tornitalobuumi hirvittää arkkitehteja: ”Nostan hattua, jos joku pystyy suunnittelemaan hienon tornitalon”
43
Manner luottavaisena kohti kuudetta liigafinaalia: ”Ottelun lopun ansiosta usko omaan tekemiseen heräsi uudestaan”
36
Hulevesimaksut pysyvät ennallaan Oulussa – omakotitalossa asuva maksaa 22,50 euroa vuodessa
27
Uudessa Heinäkengässä karaoke raikaa kellon ympäri – uutta ravintolan toimintamallia kokeillaan Oulussa
25
Vahvempi lonkero jyräsi miedomman – Kaakkurin Citymarket-kauppias: "Vahvemman osuus on 60–70 prosenttia"
22
Rannan Terwa Towerin suunnitteluvaraus eteni Oulun kaupunginhallituksen ratkaistavaksi
18
Valmet Automotive hakee mersujen tekijöitä rekkakiertueella – oululaiset innokkaimpia tulemaan töihin Uudenkaupungin autotehtaalle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

308 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miljonääri opastaa köyhää:Tämä päivittäinen tapa olla rikastumatta.

Miksi sitten mljoonia pääomatuloja saavilla lopullinen veroprosentti on alle ahkeran siivojan lopullisen veroprosentin? ... Lue lisää...
Niinköhän

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.4.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image