Mainos

Pi­ha­suun­nit­te­lus­sa muutoskausi

Samaa linjaa. Nurmikon muotoilu noudattaa samaa linjaa talon ikkunaseinämän kanssa. KUVA: Tapio Maikkola
Asuntomessut Oulussa 4.8.2005 | Päivitetty 4.8.2005
Jonna Pulkkinen
Pihojen 2000-luvun trendi, kivi, hallitsi keskiviikkona Kalevan tietoiskun keskustelua. Toiseksi pääaiheeksi nousi pihasuunnittelu.

Paneelikeskusteluun osallistuneen VSU Arkkitehti- ja viheraluesuunnittelu Oy:n hortonomi Tommi Heinosen mukaan pihasuunnittelussa eletään nyt muutoskautta.

"On alettu ymmärtää, että laatuun pitää kiinnittää huomiota", hän sanoo.

Tietoiskussa vieraili useita kymmeniä osallistujia. Kemiläinen Eino Nyrönen avasi yleisökeskustelun huomauttamalla, että pihasuunnitelma voisi toimia jopa eräänlaisena dokumenttina, kun parisuhteen toinen puoli alkaa aina vuosittain tingata, että nyt taas pitäisi siirtää tämä pensas uuteen paikkaan.Pihasuunnitelma
maksaa sohvan verran


Kaupunginpuutarhuri Taina Penttilä, joka on mukana myös Oulun kaupungin nimeämässä pihatoimikunnassa, korosti niin kivi- kuin pihasuunnitelmakeskustelussa, että pihat ovat asukkaita varten eikä päinvastoin.

"Jos tehdään kunnon pihasuunnitelma, sitä ei ole pakko heti kerralla toteuttaa. Perustyön voi tehdä heti ja myöhemmin voi sitten jatkaa", Penttilä selitti vastauksena Nyröselle, jonka pihasuunnitelma ei ilmeisestikään ollut ammattilaisen tekemä.

"Tuttu sen meille teki. Hänellä ei ilmeisesti ollut näkemystä, miten ne kasvit lähtevät kasvamaan. Esimerkiksi osa kasvaa nyt väärään asentoon", Nyrönen kertoi kokemuksistaan.

"Hyvän sohvan, tai joskus jopa Ikean sohvan hinnalla saa pihasuunnitelman", muistutti Heinonen.

Siinä missä vuosien saatossa ovat puutarhatontut, muoto- ja hyötypuutarhat hallinneet pihojen ilmettä trendeinä pihoja, niin 2000-luvun suuntauksena on yksinkertaisesti kivi.

Sotkamolaista Kaarina Kuusisto-Lukkaria kiinnosti, kuinka pienikivisten pihojen päältä saadaan syksyisin poistettua puiden pudonneet lehdet. "Ihan haravalla. Lehtipuhallintakin voi niille lehdille näyttää", kuului Heinosen vastaus.Lapsetkin viihtyvät
kivipihalla


Kuusisto-Lukkari jatkoi panelistien hiostamista. "Onko kivipihojen alapinta jotenkin käsitelty vai alkaako se sitten kasvaa ruohoa ja kaikkea?"

Heinonen oli kuitenkin valppaana. "Olisiko se sana köyhdytetty. Mutta kivipihakin vaatii hoitoa", vastaus valaisi tietoa Kuusisto-Lukkarin ja muun yleisön tietämykseen.

Kivipihan saa aikaiseksi myös vanhaan pihaan. Heinonen korostaa, että suunnitteluvaiheessa täytyy huomioida aikakausi. "Sammaleinen nurmikko ja luonnonkivi kuulostavat kyllä hyvältä", hän mietiskeli.

Keskustelua herätti myös, kuinka lapset viihtyvät kivipihoilla. Kuvataiteilija ja Villa Iivin rakennuttaja Moosa Myllykangas kertoi, että heidän perheessään nuorinkin, viisivuotias, viihtyy kivien parissa.

"Rakentaminen on lapsille luontaista. Useammat näyttelyavajaiset on pihassamme jo pidetty", Myllykangas hymyilee.

Penttilän mukaan lapset leikkivät uudenlaisia leikkejä uudenlaisessa ympäristössä.

Joten jos ruohonleikkaaminen tympii ja pihanuudistus kiinnostaa, niin siitä vain ammattilaisen kanssa pihasuunnitelmaa tekemään. Piha kun on kuitenkin aina asukasta varten.

JONNA PULKKINEN

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
Mainos
Mainos
stats-image

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Kyllä alan.. ...
Auli Kuha

Uusin lukijakuva

Lukijakuva. Synttärikakku on hyvää! Läh.EeroKela
Lukija

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kaljakohuko upotti keskustan kannatuksen?

104 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

venäläisvalmisteiset autot varmimpia

Yhtä varmoja ja luotettavia, kuin valmistajamaan päämies, Vladimir Putin. Lue lisää...
antikaikkipuolueet

Jari ja sarjakuvat

Jari

1.3.

Naapurit

28.2.

Fingerpori

28.2.
Mainos

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 8-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 344 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut