Asiantuntija

Oma tupa, oma lupa?

_
Asiantuntija 13.6.2008 17:51 | Päivitetty 13.6.2008 18:58
Päivi Mäkinen
Tänä kesänä rakennetaan takapihalle terassi, kesäkeittiö ja laitetaan etupihan puolelle markiisit ikkunoihin. Aita-asiatkin voisi laittaa samalla kerralla kuntoon, ja rakentaa kasvihuoneen ja pergolan.

Mitä sitä kursailemaan: kun on oma tupa, on myös oma lupa! Eipä ole aivan aina. Pihoille ja tontin rajoille suunnitelluista rakennelmista kannattaa ottaa yhteyttä hyvissä ajoin rakennusvalvontaan ja selvittää rakennus- tai toimenpideluvan tarve.

Oulun rakennusvalvontaviraston hallintopäällikkö Pekka Ahosen mukaan ei voi täysin yksiselitteisesti ryhmitellä, mikä lupa mihinkin tarvitaan.

Omakotitalon pihaan saa Oulussa rakentaa leikkimökin ilman lupaa - kunhan mökistä tosiaan tulee leikkimökkikokoinen eli mitat ovat maksimissaan 2x2 metriä.

Luvatta saa rakentaa myös siirreltävissä olevat pergolat ja kevyet muoviset kasvihuoneet. Sen sijaan puuvarastoille, huvimajoille, grillikatoksille ja katetuille terasseille on haettava rakennuslupa.

Leikkimökin tai kevyen kasvihuoneen rakentamiseen rivitalon pihalle riittää taloyhtiön hallituksen lupa.

Omakotiasukas saa tehdä pihassaan maanrakennustöitä ilman maanrakennuslupaa, kunhan asialla ei ole naapureille merkittävää vaikutusta.

Esimerkiksi vedet eivät saa valua naapurien puolelle. Sen sijaan ajoneuvoliittymän leveyden tai sijainnin muutoksiin tarvitaan jo toimenpidelupa.

Lupia vaaditaan muun muassa turvallisuussyistä. Omin neuvoin tehty grillikota tai -katos ei välttämättä täytä paloturvallisuusvaatimuksia. Kyseenalaista voi olla myös, pysyykö omin päin tehty katettu terassi pystyssä ja kestääkö se lumikuormaa talvella.

Joskus lupa tarvitaan, koska uuden rakennuksen on oltava sopusoinnussa alueen muun rakennuskannan kanssa.

Rakennuslupaa haetaan rakennusvalvontavirastosta. Lupaa hakee aina kiinteistön haltija: taloyhtiössä isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja, omakotitalossa tontin omistaja tai vuokraoikeuden haltija.

Ensin on laadittava pääpiirustustasoinen suunnitelma, jolla on oltava nimetty suunnittelija. Suunnittelijan kelpoisuuden tehtävään ratkaisee rakennusvalvonta.

Lupahakemuksen käsittelyssä kestää parhaimmillaan kolmisen viikkoa.

Hakemusten joukossa näkyy toisinaan varsin kekseliäitä esityksiä. "Joskus saa miettiä, että mikähän tämä on", sanoo Ahonen. Jos hakemus joudutaan epäämään, täyden tyrmäämisen sijaan hakijaa pyritään ohjeistamaan ja tehdään muutosehdotuksia.

Lupakäytännöt eivät ole kaikkialla yhtäläiset. Kuusamossa ilman lupia saa rakennustarkastaja Eero Heiskasen mukaan rakentaa piharakennelmia, joissa ei ole kattoa.

Toimenpideilmoitus tarvitaan aina, jos aiotaan rakentaa enintään 15 neliön kokoinen grillikatos tai muu rakennelma, johon tulee vesikatto. Ilmoitus ei kuitenkaan ole aivan ilmoitusasia, vaan siitä tehdään päätös 2 viikon sisällä.

Enintään 30 neliön kokoisen ulkovaraston rakentamiseen tarvitaan kaava-alueella rakennuslupa, mutta sen ulkopuolella riittää toimenpideilmoitus.

Julkisivun olennaisiin muutoksiin kuten omakotitalon kuistin rakentamiseen tarvitaan toimenpidelupa. Markiisien asentamiseen sen sijaan ei kuusamolaisten ole tarvinnut lupia hakea.

"Kuusamo on maalaiskaupunki, jossa on paljon kaavaan kuulumattomia alueita. Siksi lupamenettely ei ole kovin tiukka. Sitä on pyritty helpottamaan juuri keveiden rakennusten ja rakennelmien osalta."

"On joustavampaa sekä rakentajille että viranomaisille, että byrokratiaa ei ole kovin paljon. Luottamus rakentajiin on suuri", sanoo Heiskanen.

Ahosen näppituntuma on, että Oulussa tiedetään aika hyvin, mihin lupia tarvitaan ja mihin ei. Luvatonta rakentamista näkyy jonkin verran. Rakennusvalvonta ei suoranaisesti seuraa, mitä kaikkea tonteille nousee.

"Joskus naapurit hoitavat viranomaisten puolesta rakennusvalvontaa", sanoo Ahonen.

Jos ilmoituksia luvatta rakentamisesta tulee, käydään katsomassa. Asiaan puututaan lainsäädännön mukaan. Heti ensimmäisenä ei olla purkukehotusta antamassa, vaan asiassa pyritään kompromissiin.

"Rakennusten ja rakenteiden turvallisuus ja terveellisyys sekä sijainti tontilla ovat olennaisia seikkoja, jotka otetaan aina huomioon. Ikävintä on, kun joudutaan purattamaan jo olemassa oleva rakennus, jolle ei ole ensin haettu lupaa", kertoo Ahonen. Joissain tapauksissa luvan voi hakea jälkeen päin.

Joskus rakennusvalvontaan tulee yhteydenottoja osin naapurin tontilla sijaitsevasta rakennelmasta.

"Tonttien tarkat rajat eivät ole aina omistajien tiedossa. Vanhoilla alueilla pyykit ovat voineet ajan mittaan peittyä. Edelliset sukupolvet ovat voineet rakentaa aidan, joka ei olekaan tontin oikealla rajalla. Rajan oikea sijainti tulee yllätyksenä molemmille osapuolille, kun tontteja aletaan mitata."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image