Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Tutkimus: Unilääkkeillä yhteys varhaiseen kuolemaan

Hyvä Elämä  28.2.2012 | Päivitetty 28.2.2012 | STT-AFP Muuta tekstin kokoa -+

Yleisesti määrätyt unilääkkeet ovat yhteydessä yli nelinkertaiseen riskiin kuolla ennenaikaisesti, kertoo amerikkalainen tutkimus. Runsaasti käytettynä unilääkkeet liittyvät myös kohonneeseen riskiin sairastua syöpään, mutta syy tähän on tuntematon.

Tutkimusaikana jopa alle 20 unilääkeannosta vuodessa ottaneet kuolivat yli kolme kertaa todennäköisemmin kuin lääkkeitä käyttämättömät.

BMJ Open -lehdessä julkaistua tutkimusta varten tarkasteltiin yli 10  000 unilääkettä käyttävän aikuisen terveystietoja kahden ja puolen vuoden ajalta. Tuloksia vertailtiin reiluun 23  000 amerikkalaiseen, joilla oli käyttäjien kanssa samanlainen tausta ja jotka eivät käyttäneet unilääkkeitä.

Tutkijat painottavat löytäneensä vain tilastollisen yhteyden. Syy-yhteydestä ei ole varmuutta.

Aiemmin unilääkkeiden on havaittu olevan yhteydessä muun muassa auto-onnettomuuksiin ja mahahaavan syntymiseen.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

12/12 kommenttia

Amerikkalainen tutkimus !
13.3.2012 23:36

Elämä tappaa, ja tuota tuskin tarvii professorien pipeteistä ja petrimaljoista uutisen muodossa kertoa. Uupumus ja Stressi tappaa, mutta ne ei mahdu, kyseisiin labra välineisiin.


kohtuus se on paidanki repimisesä
2.3.2012 07:49

Itse olen vuorotyöläisenä yli kaksikymmentä vuotta käyttänyt ajoittain unilääkettä.Se on ollut välttämätöntä jotta olisin saanut unirytmiä käännettyä ja yleensä jaksanut elättää lapseni ja käydä töissä.Lomilla ja vapailla en tarvitse unilääkettä.
Unilääke on mielestäni lääke siinä missä joku burana tai panadol.Liikaa käytettynä niilläkin lähtee henki.


huono uninen
28.2.2012 17:00

kuinkas sitten käy ,jos ei saa nukuttua yhtään ja töissä pitäisi kulkea ? tai vaikka ei pitäisi niin tulos on sama


JA
28.2.2012 16:00

"Tutkijat painottavat löytäneensä vain tilastollisen yhteyden. Syy-yhteydestä ei ole varmuutta."

Tässä on se olennainen sisältö. Eiköhän monilla ihmisillä jotka unilääkkeitä tarvitsevat ole esim. stressiä niin paljon että se väistämättä vaikuttaa terveyteen ja siten kuolleisuuteen. Aika kyseenalaista uutisointia.


lrs
28.2.2012 15:57

Mikä on unilääke, se pitää tässä ensin tietää. Onko se nukahtamislääke, jota ei pidä käyttää kuin pakottavissa tapauksissa enintään 2 vrk peräkkäin, vain lääke, joka antaa unta pidempään koko yön ajan?


nukahtaja
4.3.2012 08:00

Valitettavasti kyse on samoista aineista, vain vahvuudessa on eroa.


vc
28.2.2012 14:58

Joo, no kaikkihan me kuolemme aikanaan, joten se siitä!


Jaa-a
28.2.2012 13:02

Vai olisiko syynä kuolemiin stressin aiheuttama sekakäyttö alkoholin kanssa ja lääkkeiden väärinkäyttö noin yleensä ottaen. Kyllähän se on selvää että narkkareilla on isompi riski kuolla nuorempina kuin selvillä ihmisillä.


tutkimus
28.2.2012 10:22

Ei mainita, onko tehty rinnakkaistutkimusta 'univaikeudettomilla', jotka syövät lääkkeitä. Ei se vika aina niissä elimistölle vieraissa lääkekemikaaleissa ole, voihan se olla tosiaan myös näin, että ihminen joka tarttee lääkitystä nukkumiseen kuolee todennäköisemmin vaikka söis unilääkkeenä jääpaloja.


Hmm
28.2.2012 09:18

Vai olisiko kyse siitä, että unilääkkeet ja stressi kulkevat käsi kädessä. Stressi on syy sekä unilääkkeiden syöntiin että ennenaikaisiin kuolemiin.


Ads by google, kommentit jatkuvat alla
uneton ja painetta on
28.2.2012 12:27

Unettomuus, kohonnut verenpaine ovat stressin seurauksia. Työpaineet ja huono pomo eivät ole terveyttä edistävä yhdistelmä. Milloin ruvetaan kehittämään työyhteisöjä?


voi tätä elämää
28.2.2012 22:07

On se kumma ettei näitä työyhteisöjen kiusaajia saada kuriin! Ihminenhän tekee työtä saadakseen siitä elantonsa. Kiusaajille kovemmat sanktiot elikkä lopputili yhden varotuksen jälkeen. Saattas auttaa.


Mainos
Mainos
Galleriat »|Hyvä Elämä

Galleriat

Mainos
Uusimmat » | Hyvä Elämä Down Up
Mainos
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös