Mainos

Tutkimus: Suklaan syönti pitää hoikempana

KUVA: Pekka Peura
Hyvä Elämä 27.3.2012 16:40
STT-Reuters-AFP,

Suklaata säännöllisesti syövät saattavat pysyä keskimäärin kevyempinä kuin sitä harvoin nauttivat, ilmenee Yhdysvalloissa tehdystä vertailusta.

Selvitys pohjautui noin tuhannen terveen ihmisen tietoihin. Ikähaarukka ulottui 20:stä 85:een.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan suklaata useammin syövien painoindeksi oli matalampi kuin sitä harvemmin nautiskelevien. Ikä, sukupuoli tai liikunta eivät vaikuttaneet asiaan.

Tutkijat ovat aiemminkin esittäneet, että etenkin tummalla suklaalla saattaa olla myönteisiä vaikutuksia terveyteen sen sisältämien flavonoidien ansiosta. Asiantuntijat varoittavat kuitenkin, että suklaan syömisessä on syytä pysyä kohtuudessa.

–  Jos syöt suklaata, syö sitä jonkin sijasta sen sijaan, että lisäisit päivittäistä kalorimäärääsi, kehottaa ravitsemustieteilijä Eric Ding Harvardista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Tutkimuksien taso ja niiden tulkinnat ovat pääsääntöisesti hyvin ala-arvoisia ja julkisuutta hakeavia. Kiitos nimerkille "Huuhaa-uutinen jälleen" hyvästä viestistä. Onneksi on muitakin jotka nämä asiat huomaavat. Työpaikan kahvipöydässäkään ei keskustella tulosten yllättävyydestä vaan tulkintojen typeryydestä. Milloinkahan mediat oppivat olemaan kriittisiä näiden suhteen. Lehtien artikkelit ovat kuin aprillipiloja päivästä toiseen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä "tutkimustulosuutiset" ovat omiaan aiheuttamaan enemmän hämmennystä kuin mitään hyötyä. Jos tässä oli samasta uutisesta kysymys, kuin iltapäivälehdissä (alkuperäisen selvityksen tietoja kun ei tyypillisesti viitsitä laittaa esille), koski se aluperin aivan muuta selvitystä kuin suklaan syöntiä. Siinä selvitettiin statiinien eli veren kolesterolitasoa alentavien lääkkeiden vaikutusta terveyden tilaan. Yhtenä tiedusteltuna asiana oli ruokavalio, jonka yhteydessä myös mm. suklaan kulutus tuli selville. Ja yhtenä mitattavana suureena oli painoindeksi. Koeryhmä oli pieni (muutama sata), ja tämä "tulos" kerättiin siis taustatiedoista tarkoitushakuisesti. Syy-yhteyttä suklaan syönnin ja painoindkeskin välillä ei kertakaikkiaan voi tämän perusteella vahvistaa. Sehän saattaa kertoa ennemminkin siitä, että ihmisillä, joilla ei ole ollut paino-ongelmia, eivät vältä suklaan syöntiä siinä määrin kuin ne, joilla on ylipainoa. Vastaavanlaisesta korrellaatiotutkimuksestahan on hyvä esimerkki "tutkimustulos", että punaisilla autoilla ajetaan useimmiten kolari. Ja todisteena tälle kolaritilastot, joissa yleisin auton väri oli punainen. Jokuhan se yleisin väri joka tapauksessa on, joten voidaanko päätellä, että juuri punainen väri olisi syyllinen onnettomuusalttiuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevalla menee surkeasti kun pitää pseudotiedeartikkeleita julkaista. Iso-magneetin tasoa.

Korrelaatio ja kausoliteetti ovat aivan eri asioita, eikä keskimääräisyyksistä voi vetää kausaalisuutta. Tässä tapauksessa hoikkuuden ja suklaansyönnin korrelaatio voi johtua siitä, että hoikkana pysyvät ihmiset voivat syödä suklaata ilman pelkoa lihomisesta, eli geenit vaikuttavat sekä painoindeksiin että suklaansyöntiin. Ne puolestaan joilla on geneettinen alttius lihavuuteen, eivät keskimäärin syö niin paljon suklaata.

Kivasti on myös poimittu populaariartikkeliin sopivia kommentteja tutkijoilta, eikä ole ilmoitettu lähteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No saattaa pysyä laihana osa ei. Ei päde kaikkiin.
Muutenkin ulkomailla tehty tutkimus, joka ei siis välttämättä meillä Suomessa päde, joten uskoakko vai ei...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen verran monta pullukkaa suklaan himosyöjää tiedän, että vähän epäilen. Veikkaan, että nämä syövät kyllä enemmän sitä vaaleampaa suklaata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Reilua olis kertoa millaisella määrällä nämä vaikutukset saadaan aikaiseksi . Oisko kilo päivässä kohtuus .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Pekka Puska taas kieriskelee tuolissaan. On vuosikymmeniä tiedetty, että suklaassa on paljon hyviä aineosia. Syön itse suklaata lähes joka päivä pienen palan ja olen hoikka. Kun tutkimuksia saadaan lisää, muutkin kieltoaineet todetaan ihan hyviksi kohtuudella käytettynä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hurja.... Mahtaisin olla TODELLA läski, jos en söisi suklaata, kun jo tälläkin syömisellä lihoo...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just varmaan joo, ja voi on terveellistä. Siitä vaan raakana naamaan Suomen pullero kansa!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

140
Kaupasta saa maaliskuusta alkaen nelosolutta – eduskunta päätti alkoholiprosentin noususta kahdessa tiukassa äänestyksessä
50
"Prinssiä" epäillään törkeistä talousrikoksista - Rami Jaberina tunnetun miehen yrityksen konkurssi raukesi varojen puutteeseen
37
Ylen väittely: Uhkaako Venäjän karhu Suomea vai ei? Huhtasaari pitää naapuria potentiaalisena uhkana
32
Kristillisten Päivi Räsäsen viivytysyritys epäonnistui - alkoholilain kiivas käsittely jatkui yötä vasten
30
Tulevatko vahvat oluet ruokakauppoihin? - Pitkä kiista voi ratketa tänään eduskunnan äänestyksissä
25
Ammattivalittajat pois jarruttamasta kaavoitusta, vaatii Rakennusteollisuuden uusi johtaja Aleksi Randell
24
Näin Oulun vaalipiirin kansanedustajat äänestivät alkoholin prosenttirajan nostosta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

14.12.

Naapurit

15.12.

Fingerpori

15.12.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image