Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Tutkimus: Suklaan syönti pitää hoikempana


Pekka Peura
Hyvä Elämä  27.3.2012 | STT-Reuters-AFP, Muuta tekstin kokoa -+

Suklaata säännöllisesti syövät saattavat pysyä keskimäärin kevyempinä kuin sitä harvoin nauttivat, ilmenee Yhdysvalloissa tehdystä vertailusta.

Selvitys pohjautui noin tuhannen terveen ihmisen tietoihin. Ikähaarukka ulottui 20:stä 85:een.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan suklaata useammin syövien painoindeksi oli matalampi kuin sitä harvemmin nautiskelevien. Ikä, sukupuoli tai liikunta eivät vaikuttaneet asiaan.

Tutkijat ovat aiemminkin esittäneet, että etenkin tummalla suklaalla saattaa olla myönteisiä vaikutuksia terveyteen sen sisältämien flavonoidien ansiosta. Asiantuntijat varoittavat kuitenkin, että suklaan syömisessä on syytä pysyä kohtuudessa.

–  Jos syöt suklaata, syö sitä jonkin sijasta sen sijaan, että lisäisit päivittäistä kalorimäärääsi, kehottaa ravitsemustieteilijä Eric Ding Harvardista.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

10/10 kommenttia

Kypsynyt
4.4.2012 09:29

Tutkimuksien taso ja niiden tulkinnat ovat pääsääntöisesti hyvin ala-arvoisia ja julkisuutta hakeavia. Kiitos nimerkille "Huuhaa-uutinen jälleen" hyvästä viestistä. Onneksi on muitakin jotka nämä asiat huomaavat. Työpaikan kahvipöydässäkään ei keskustella tulosten yllättävyydestä vaan tulkintojen typeryydestä. Milloinkahan mediat oppivat olemaan kriittisiä näiden suhteen. Lehtien artikkelit ovat kuin aprillipiloja päivästä toiseen...


Huuhaa-uutinen jälleen
28.3.2012 13:54

Nämä "tutkimustulosuutiset" ovat omiaan aiheuttamaan enemmän hämmennystä kuin mitään hyötyä. Jos tässä oli samasta uutisesta kysymys, kuin iltapäivälehdissä (alkuperäisen selvityksen tietoja kun ei tyypillisesti viitsitä laittaa esille), koski se aluperin aivan muuta selvitystä kuin suklaan syöntiä. Siinä selvitettiin statiinien eli veren kolesterolitasoa alentavien lääkkeiden vaikutusta terveyden tilaan. Yhtenä tiedusteltuna asiana oli ruokavalio, jonka yhteydessä myös mm. suklaan kulutus tuli selville. Ja yhtenä mitattavana suureena oli painoindeksi. Koeryhmä oli pieni (muutama sata), ja tämä "tulos" kerättiin siis taustatiedoista tarkoitushakuisesti. Syy-yhteyttä suklaan syönnin ja painoindkeskin välillä ei kertakaikkiaan voi tämän perusteella vahvistaa. Sehän saattaa kertoa ennemminkin siitä, että ihmisillä, joilla ei ole ollut paino-ongelmia, eivät vältä suklaan syöntiä siinä määrin kuin ne, joilla on ylipainoa. Vastaavanlaisesta korrellaatiotutkimuksestahan on hyvä esimerkki "tutkimustulos", että punaisilla autoilla ajetaan useimmiten kolari. Ja todisteena tälle kolaritilastot, joissa yleisin auton väri oli punainen. Jokuhan se yleisin väri joka tapauksessa on, joten voidaanko päätellä, että juuri punainen väri olisi syyllinen onnettomuusalttiuteen.


Eki
28.3.2012 13:49

Kalevalla menee surkeasti kun pitää pseudotiedeartikkeleita julkaista. Iso-magneetin tasoa.

Korrelaatio ja kausoliteetti ovat aivan eri asioita, eikä keskimääräisyyksistä voi vetää kausaalisuutta. Tässä tapauksessa hoikkuuden ja suklaansyönnin korrelaatio voi johtua siitä, että hoikkana pysyvät ihmiset voivat syödä suklaata ilman pelkoa lihomisesta, eli geenit vaikuttavat sekä painoindeksiin että suklaansyöntiin. Ne puolestaan joilla on geneettinen alttius lihavuuteen, eivät keskimäärin syö niin paljon suklaata.

Kivasti on myös poimittu populaariartikkeliin sopivia kommentteja tutkijoilta, eikä ole ilmoitettu lähteitä.


Nisse
28.3.2012 10:25

No saattaa pysyä laihana osa ei. Ei päde kaikkiin.
Muutenkin ulkomailla tehty tutkimus, joka ei siis välttämättä meillä Suomessa päde, joten uskoakko vai ei...


Joopa joo
27.3.2012 23:08

Sen verran monta pullukkaa suklaan himosyöjää tiedän, että vähän epäilen. Veikkaan, että nämä syövät kyllä enemmän sitä vaaleampaa suklaata.


sdcswfd
27.3.2012 21:52

tottakai voi on terveellistä, varsinkin itsetehty


Syödäkkö vaiko ei syödä
27.3.2012 21:44

Reilua olis kertoa millaisella määrällä nämä vaikutukset saadaan aikaiseksi . Oisko kilo päivässä kohtuus .


Vapise THL
27.3.2012 19:08

Kyllä Pekka Puska taas kieriskelee tuolissaan. On vuosikymmeniä tiedetty, että suklaassa on paljon hyviä aineosia. Syön itse suklaata lähes joka päivä pienen palan ja olen hoikka. Kun tutkimuksia saadaan lisää, muutkin kieltoaineet todetaan ihan hyviksi kohtuudella käytettynä.


Plösö
27.3.2012 17:55

Voi hurja.... Mahtaisin olla TODELLA läski, jos en söisi suklaata, kun jo tälläkin syömisellä lihoo...


mtä?
27.3.2012 17:32

Just varmaan joo, ja voi on terveellistä. Siitä vaan raakana naamaan Suomen pullero kansa!!!!


Mainos
Mainos
Galleriat »|Hyvä Elämä

Galleriat

Mainos
Uusimmat » | Hyvä Elämä Down Up
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös