Tutkimus: Liikunnan vapauttamat endorfiinit voivat houkutella syömään herkkuja

Väitöstutkimuksen mukaan kovatehoinen intervalliharjoitus saa aikaan endorfiiniryöpyn aivoissa ja voi aiheuttaa muun muassa sen, että herkkuja tekee enemmän mieli. Arkistokuva. KUVA: Riina Rinne
Hyvä Elämä 12.6.2018 13:23
Jaana Mattila

Tuoreessa väitöstutkimuksessa ilmeni myös, että diabeetikot tottuivat kovaan treeniin paremmin kuin terveet.

Kovatehoinen intervallitreeni HIIT saa aikaan huiman endorfiiniryöpyn ihmisen aivoissa.

FM Tiina Saanijoen tuoreessa väitöstutkimuksessa ilmeni, että tavanomaisessa, tunnin mittaisessa aerobisessa harjoituksessa vastaavaa ei syntynyt.

Saanijoki vertaili tutkimuksessaan, millaisia tuntemuksia kovatehoinen intervalliharjoittelu ja perinteinen, terveyssuositusten mukainen liikunta saa aikaan liikuntaa harrastamattomilla terveillä sekä tyypin 2 diabeetikoilla ja esidiabeetikoilla.

Koehenkilöitä tutkittiin kahden viikon treenijaksolla. Tutkimuksessaan Saanijoki hyödynsi myös aivokuvantamismenetelmiä.

Vaikka kovatehoinen intervallitreeni HIIT tuntui koehenkilöistä odotetusti raskaammalta ja epämiellyttävämmältä kuin perinteinen kestävyysharjoittelu, he tottuivat siihen nopeasti.

– Erityisen kiinnostavaa oli, että diabeetikot ja esidiabeetikot vaikuttivat tottuvan HIIT-harjoitteluun jopa paremmin kuin terveet koehenkilöt, Saanijoki kertoo.

Mitä enemmän endorfiinejä, sitä enemmän tekee mieli herkkuja

Saanijoki tarkasteli väitöstutkimuksessaan myös endorfiinien vapautumisen yhteyttä ruuan palkitsevuuteen.

Tutkimuksessa ilmeni, että endorfiinien vapautuminen tunnin aerobisen harjoituksen jälkeen oli yhteydessä aivojen mielihyväjärjestelmän aktivoitumiseen herkullisia ruokakuvia katsottaessa.

Suurempi endorfiinien vapautuminen liikunnan jälkeen ennusti suurempia herkkuvasteita.

– Tämä erittäin kiinnostava havainto voi osaltaan selittää, miksi liikunnan jälkeen tietyt ruuat voivat tuntua houkuttelevammilta kuin toiset. Löydös voi osaltaan selittää myös sitä, miksi liikunta yksinään, ilman syömisen tarkkailua, ei välttämättä ole paras laihdutuskeino. Energiavaje saatetaan kompensoida syömällä herkkuja, joita endorfiinien vapautumisen myötä voi kovasti tehdä mieli, Saanijoki kiteyttää.

HIIT-harjoitus lisäsi koehenkilöissä myös negatiivisia tuntemuksia, mikä oli yhteydessä endorfiinien vapautumiseen. Endorfiinien tarkoitus on todennäköisesti auttaa elimistöä kestämään kovan treenin aiheuttamaa fyysistä ja henkistä stressiä.

– Liikunnan aiheuttamat niin positiiviset kuin negatiivisetkin tuntemukset näyttävät välittyvän osin saman välittäjäainejärjestelmän kautta, Saanijoki toteaa.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

283 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Keskusta on ahneuden perikuva. Tämän osoittaa hallituksen ja erityisesti Sipilän toiminta. Köyhiltä ja sairailta leikata... Lue lisää...
KEPU PETTÄÄ AINA

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image