Kevätkelit koettelevat hevosten jalkoja

Kavion kitkaa vähennetään kevään tullen jättämällä kenkään pelkät kantahokit. KUVA: Kati Valjus
Lemmikki 10.4.2012 7:17
Kati Valjus

”Pehmenneeseen maahan pureutuvat hokit tekevät kitkaa kavion ja alustan väliin. Möykkyiseksi jäätynyt alusta aiheuttaa helposti myös tapaturmaisia jalkavaivoja”, tietää kengittäjä Jutta Hemmoranta.

Hevosten jalkatapaturmat syntyvät Hemmorannan mukaan harvoin ratsastettaessa.

”Useimmiten riskialtteimmat tilanteet syntyvät hevosten ulkoillessa aitauksessa. Kun  hevosillakin on kevättä rinnassa, eivät ne riehuessaan juuri alustaa tarkastele.”

Hemmoranta suosittelee kuitenkin pitämään hokit hevosten kengissä niin kauan kun liukkaita paikkoja esiintyy.

”Hokit ovat Suomen talvessa usein välttämättömät. Paljas metallikenkä on kuin luistin, joten hokkien aiheuttamat harmit ovat varmasti pienempiä kuin kunnon  liukastumisesta aiheutuneet.”

Usein kavion ja alustan välistä kitkaa kevennetään jättämällä kenkään pelkät kantahokit silloin, kun maa on jo enimmäkseen sula mutta paikka paikoin on vielä jäätä.

”Varvashokkien poistaminen helpottaa tilannetta jo huomattavasti. Ilman niitä kavion kärki pääsee pyörähtämään luonnollisen liikeratansa mukaisesti. Etenkin jalkavaivaisille hevosille suosittelen varvashokkien pois ottamista heti kun mahdollista.”

Toinen Hemmorannan omista hevosista kulkee läpi vuoden kokonaan ilman kenkiä.

”Kengittämisen tarpeellisuus riippuu hevosen käytöstä. Jos hevonen on vähällä käytöllä kuten oma eläkeläisponini ja sen kaviot kestävät kengittä olemisen, ei pelkkä lumi välttämättä ole syy kenkien laittamiseen. Paljas kavio pitää lumella hyvin, toisin kuin paljas metallikenkä”, Hemmoranta tietää.

Hevonen tuntee alustan kitkanvaihtelut myös itse.

”Kyllä hevonen osaa varoa liukkaita paikkoja. Kengätön hevonen ei välttämättä tule taluttajansa perässä vaan hakee itse pitävän reitin. Liukasta asfalttitietä ylitettäessä se kulkee varovaisin tipuaskelin”, Hemmoranta on huomannut.

Liukastumisista syntyvät vammat kohdistuvat Hemmorannan mukaan useimmiten hevosen jänteisiin tai lihaksiin.

”Hevosen jalat kannattaa tunnustella huolella läpi päivittäisten hoitotoimenpiteiden yhteydessä. Epätavalliset turvotukset ja lämpöilyt kertovat, ettei kaikki ole kunnossa. Kylmäys auttaa ensiapuna, mutta ontuva hevonen on aina toimitettava eläinlääkärin hoidettavaksi.”

Hemmoranta täsmentää, ettei hevosen kengityksestä huolehtiminen tarkoita pelkkää kengittäjän paikalle soittamista kuuden viikon välein.

”Muistuttelen asiakkaille, että kaviokoukun lisäksi ainakin hokkiavain tulisi aina löytyä harjapakista. Sen avulla omistaja voi helposti kiristää löystyneet hokit ja itsekin irrottaa varvashokit sitten, kun niitä ei enää tarvita.”

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image