Mainos

Kevätkelit koettelevat hevosten jalkoja

Kavion kitkaa vähennetään kevään tullen jättämällä kenkään pelkät kantahokit. KUVA: Kati Valjus
Lemmikki 10.4.2012 7:17
Kati Valjus

”Pehmenneeseen maahan pureutuvat hokit tekevät kitkaa kavion ja alustan väliin. Möykkyiseksi jäätynyt alusta aiheuttaa helposti myös tapaturmaisia jalkavaivoja”, tietää kengittäjä Jutta Hemmoranta.

Hevosten jalkatapaturmat syntyvät Hemmorannan mukaan harvoin ratsastettaessa.

”Useimmiten riskialtteimmat tilanteet syntyvät hevosten ulkoillessa aitauksessa. Kun  hevosillakin on kevättä rinnassa, eivät ne riehuessaan juuri alustaa tarkastele.”

Hemmoranta suosittelee kuitenkin pitämään hokit hevosten kengissä niin kauan kun liukkaita paikkoja esiintyy.

”Hokit ovat Suomen talvessa usein välttämättömät. Paljas metallikenkä on kuin luistin, joten hokkien aiheuttamat harmit ovat varmasti pienempiä kuin kunnon  liukastumisesta aiheutuneet.”

Usein kavion ja alustan välistä kitkaa kevennetään jättämällä kenkään pelkät kantahokit silloin, kun maa on jo enimmäkseen sula mutta paikka paikoin on vielä jäätä.

”Varvashokkien poistaminen helpottaa tilannetta jo huomattavasti. Ilman niitä kavion kärki pääsee pyörähtämään luonnollisen liikeratansa mukaisesti. Etenkin jalkavaivaisille hevosille suosittelen varvashokkien pois ottamista heti kun mahdollista.”

Toinen Hemmorannan omista hevosista kulkee läpi vuoden kokonaan ilman kenkiä.

”Kengittämisen tarpeellisuus riippuu hevosen käytöstä. Jos hevonen on vähällä käytöllä kuten oma eläkeläisponini ja sen kaviot kestävät kengittä olemisen, ei pelkkä lumi välttämättä ole syy kenkien laittamiseen. Paljas kavio pitää lumella hyvin, toisin kuin paljas metallikenkä”, Hemmoranta tietää.

Hevonen tuntee alustan kitkanvaihtelut myös itse.

”Kyllä hevonen osaa varoa liukkaita paikkoja. Kengätön hevonen ei välttämättä tule taluttajansa perässä vaan hakee itse pitävän reitin. Liukasta asfalttitietä ylitettäessä se kulkee varovaisin tipuaskelin”, Hemmoranta on huomannut.

Liukastumisista syntyvät vammat kohdistuvat Hemmorannan mukaan useimmiten hevosen jänteisiin tai lihaksiin.

”Hevosen jalat kannattaa tunnustella huolella läpi päivittäisten hoitotoimenpiteiden yhteydessä. Epätavalliset turvotukset ja lämpöilyt kertovat, ettei kaikki ole kunnossa. Kylmäys auttaa ensiapuna, mutta ontuva hevonen on aina toimitettava eläinlääkärin hoidettavaksi.”

Hemmoranta täsmentää, ettei hevosen kengityksestä huolehtiminen tarkoita pelkkää kengittäjän paikalle soittamista kuuden viikon välein.

”Muistuttelen asiakkaille, että kaviokoukun lisäksi ainakin hokkiavain tulisi aina löytyä harjapakista. Sen avulla omistaja voi helposti kiristää löystyneet hokit ja itsekin irrottaa varvashokit sitten, kun niitä ei enää tarvita.”

MAINOS
Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
Mainos
Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumipyryn ja sohjoisten teiden vuoksi. Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sohjoisten teiden vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumisateen ja sohjoisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Joko kävit Sotapolku.fi;ssä?

122 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työläiset ulos kaapista

En voi tulla kaapista, kun en ole siellä ikinä ollutkaan. Samaa mieltä Tenavatähden kanssa, tavalliset työläiset äänestä... Lue lisää...
sole

Uutiset osastoittain

Menokalenteri

su
30.4.
Maria Raasakka ikkunanäyttely
Kulttuuri
su
30.4.
Pre-vappen i Muhåskällare
Keikkakalenteri
su
30.4.
Vappumarkkinat
Kulttuuri
su
30.4.
Vappumarkkinat
Kulttuuri

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image