Mainos

Kulunut lonkkanivel voidaan saada toimivaksi

Niilo Guttorm näyttää, kuinka lonkka taivutetaan ääriasentoon. KUVA: HELENA SAHAVIRTA
Hyvä Elämä 30.12.2006 0:00
Helena Sahavirta
Kipuilevat lonkat ovat aikamme kansansairaus. "Istuva elämäntapa ei pakota lonkkaniveltä kiertoihin, jotka pitäisivät sitä ympäröivät nivelsiteet joustavina", väittää Olli Hakanen, nivelten toimintaan erikoistunut fysioterapeutti ja ortopedinen osteopaatti.

Jäykän lonkan oireyhtymä on Hakasen oma nimitys sairaudelle, jota lääketiede kutsuu lonkan kulumaksi (Arthorosis Coxae). Virallisen lääketieteen mukaan rasitus kuluttaa nivelruston ja ainoa vaihtoehto on lopulta keinonivelen asentaminen. Hakasen mielestä nivelrusto rappeutuu, koska verisuonisto ei kykene tuomaan sille tarpeeksi ravintoa kulkiessaan kovettuneiden ja lyhentyneiden nivelsiteiden läpi. Yksinkertainen hoitokeino on nivelen toiminnallisuuden palauttaminen nivelsiteitä venyttämällä.

Lääketieteen harrastama nivelen toiminnallisen ongelman hoitaminen kemiallisesti kipulääkkeillä on Hakasen mielestä huono vaihtoehto. Hänen mielestään luonnolle itselleen on annettava mahdollisuus parantaa vaiva helpottamalla valtimoiden verenkiertoa. Kun nivelsiteitä venytetään toistuvasti ääriasentoihinsa, helpottuu nivelen verenkierto ja rusto saa rakennusaineita.

Hakanen kiinnostui aiheesta kouluttautuessaan osteopaatiksi ja huomattuaan, ettei pelkkä fysioterapia pureudu riittävästi ongelman perussyihin. Nykyään hän luennoi aiheesta varsinkin tavallisille ihmisille ja on lisäksi mukana useiden fysikaalisten hoitolaitosten toiminnassa, mm. Niilo Guttormin hoitolaitoksessa Saariselällä.

Lonkan kulumaan liittyvä kipu on peräisin nivelkapselista ja nivelsiteistä, joissa on voimakas kipuhermotus. Rustossa itsessään ei kipuhermotusta ole, se toimii nivelen kulutuspintana ja iskunvaimentajana.

"Lonkkavaivaisen pitää kunnioittaa kipua mutta sitä ei saa pelätä", Hakanen huomauttaa. Liikkuva nivel ei kulu, liike päinvastoin huoltaa niveltä. Lonkka- ja olkanivelet ovat palloniveliä, jotka tarvitsevat liikettä joka suuntaan pysyäkseen kunnossa.

Hakasen kehittämä hoitomenetelmä perustuu nivelsiteiden venyttämiseen eri suuntiin lähelle ääripisteitä. Jäykkää lonkkaa ei pysty itse venyttämään, siihen tarvitaan toisen ihmisen voimaa. Venyttämisestä aiheutuva hoitokipu helpottuu asteittain ja suhteellisen jäykkäkin lonkka kuntoutuu usein suhteellisen toimivaksi vajaalla kymmenellä hoitokerralla, joihin liitetään omat "kotivenytykset".

"Juuri kipu on se tekijä, joka ongelman aiheuttaa ja johtaa lisäjäykistymiseen", Hakanen sanoo.

Hoitoa voidaan tukea ja kipua lievittää ärsyttämällä kehon akupunktiopisteitä sähköllä ja laservalolla. Kun nivelen aineenvaihdunta toimii, voi rustoa ravita esimerkiksi D-vitamiinilla, E-EPA- rasvahapoilla sekä glukosamiinilla, jota on vihersimpukassa ja hainrustossa. Nivelille tekevät hyvää myös kaikki venyttelyt joogasta vesijumppaan.

MAINOS
Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumipyryn vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Äänestäkää työttömät

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi jotkut ihannoivat Venäjää?

Niinkö alias entinen nimim tuntematon on ottanut tunneaseensa käyttöön. Entisenä yya-miehenä olet urakoinut täällä paina... Lue lisää...
Karu mies

Uutiset osastoittain

Menokalenteri

ma
27.3.
Pirjo Sohlo "Matkalla tuntemattomaan"
Kulttuuri
ma
27.3.
Höyhtyän Välke
Yhteisöt
ma
27.3.
Lastenvaatteiden tuuletus - Suomi 100
Kulttuuri
ma
27.3.
Eläinmuseo
Kulttuuri

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image