Alkoholin koh­tuu­käyt­tö­kin voi rappeuttaa aivoja

20100109-100109alkoholi.jpg
Hyvä Elämä 12.8.2017 22:43
Riku Lavia

Jo alkoholin kohtuullinen käyttö vaikuttaa haitallisesti aivoihin, englantilaisessa tutkimuksessa todetaan.

Oxfordin yliopiston ja University College Londonin tutkijat selvittivät, millaisia vaikutuksia alkoholin kohtuukäytöllä on aivojen rakenteeseen ja toimintaan.

Koehenkilöistä kohtuukäyttäjillä oli kolminkertainen riski hippokampuksen rappeutumiseen verrattuna niihin, jotka eivät juoneet alkoholia.

Tutkimuksessa kohtuukäyttö kolminkertaisti riskin hippokampuksen rappeutumiseen. Hippokampus sijaitsee aivojen ohimolohkossa.

Hippokampuksella on tärkeä rooli muistin toiminnoissa ja tilallisessa hahmottamisessa.

Englannissa kohtuukäytöllä tarkoitetaan 14–21 kappaletta kahdeksan gramman alkoholiannosta viikossa. Suomessa annoksessa lasketaan olevan 12 grammaa alkoholia.

Suomalaisia annoksia juova siis ylittää englantilaisen kohtuukäytön rajan, jos annoksia kertyy viikossa 14. Tämä on Suomessakin miesten kohtuukäytön yläraja. Naisilla yläraja on seitsemän annosta.

Suurin riski hippokampuksen rappeutumiseen oli alkoholin suurkuluttajilla.

Suuri alkoholinkulutus oli myös yhteydessä siihen, millaisia muutoksia aivojen valkoisessa aineessa tapahtui.

Tämä vaikutti ihmisen tiedollisiin taitoihin ja kielellisiin kykyihin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Turmiolan Tommi-tyylistä THL-pelottelua. Alkoholia on käytetty jo tuhansien vuosien ajan, milloin enemmän milloin vähemmän. Joissain tutkimuksissa on kyllä väitetty kannabiksen käytön olevan alkoholia terveellisempää, mene ja tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuten pidä paikkaansa. Keski-Euroopassa on esim. viinikäytäntö ja ovat paljon terveempiä kuin suomalaiset, joille kerrotaan, että kaikki alkoholi on "vaarallista". Alkoholin kohtuukäytön tutkimuksia on jo nykyisin tehty, missä on todettu sen terveysvaikutus. Suomessahan ja varsinkin Kalevassa näitä tutkimuksia ei nähdä. Jokaisen etsiköön ne itse luettavaksi. Totuus on, että alkoholia ei kannata jättää kokonaan pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kohtuullista käyttää alkoholia tuulilasin pesunesteessä talviaikaan mutta täytyy muistaa välttää puhaltimen autoon imemien haihtumishuurujen hengittämistä terveyshaittojen välttämiseksi . Käyttö ja hallussapito muihin tarkoituksiin tulisi kieltää .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selittelyn määrästä kommenteissa voidaan päätellä, että ihmiset potevat syvää häpeää juomisestani. Siis siitä, mitä oma juominen aiheuttaa itselle ja lähimmäisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimuksen anti oli ristiriitainen, naisilla ei esiintynyt rappeutumista kuin aivan suurimmilla kulutuksilla. Miehilläkin vaikutus oli lähinnnä vain toiseen hippokampukseen ja pienellä kulutuksella tulos ei ollut tilastollisesti merkitsevä. Lisäksi tutkimuksessa oli kaikki juomiset laskettu viikon yhteismääräksi, pitkin viikkoa tai kerralla. Joten päivittäisestä yhdestä esim. viinilasillisesta tutkimus ei kerro yhtnää mitään, kun taas muissa tutkimuksissa se selkeästi on hyväksi sydänterveydelle ja stressille osoitettu. Jos siis pysyy 1-2 annoksesa per päivä. Menee siis taas raittiusliiton propagandaosastolle tämäkin uutisoitu tutkimuksen tulkinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mikä on kohtuus.Kupittelen 2-3krt. vuodessa ja joskus tollo on niin jumissa ettei älyä mistään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama täällä, harvoin mutta hartaasti! Aivosolut näyttivät vielä magneettikuvan perusteella olevan tallella, siis valkoinen oli valkoista ja harmaa harmaata. Pikkuaivotkaan eivät olleet kutistuneet😁...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö nämä samat asiat ja tutkimukset jo riitä.Huomenna varmaan tulee taas uusi tutkimus ja tulokset jossa sanotaan että olut tai viini lasi päivässä parantaa tai auttaa.Sitten taas ehkä ens vkolla on taas että rappeuttaa lasillinenkin vkossa.Ilmanaikosta pas...n jauhamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tylsä elämä rappeuttaa koko kehoa ja kieltolait aiheuttavat vain haittaa. Ihminen ei tuu ikinä saavuttaamaan potentiaalisan niin kauan kuin kaikki asiat pyörii jonkun sokean auktoriteetti palvonnan ympäri missä kaikki on syntiä.. Suomi 100v ja kilju vapautui!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voidaanko puhua alkoholin "kohtuukäytöstä" jos ja kun aivojen vaurioitumista nimenomaan hippokampuksen alueella esiintyy.
Siis Alzheimer analogiaa, mutta "kohtuukäytön" kyseessä ollen "normaalia".
Vastaavaa terminologiaa voidaan siirtää tupakointia, huumeidenkäyttöä yms. koskemaan. Koska vauriot vähäisiä, eivätkä tule kaikilla esille, on kyseessä hyväksyttävä "kohtuukäyttö".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

14 annosta per viikko kohtuukäytön raja? Sehän on järkyttävä määrä! Kuka edes tarvitsee alkoholia? Kännääminen on täysin turhaa touhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten on mahdollista että äitini 90v. sairastaa Alzaimerin tautia,.Eikä ole koskaan maistanut alkoholia.missään muodossa.-
Joten sairauden syy ei voi olla...alkoholi! Luin jutun yhdestä yli 100v, naisesta. häneltä kysyttiin pitkäniän salaisuutta
Hyvin nuorekkaan näköinen nainen (ikäisekeen) kertoi pitkäniän salaisuutensa olevan... VILLIT MIEHET SEKÄ VIINI !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin olen ottanut pari pulloa päivässä joka päivä jo 40 vuoden ajan eikä vieläkään ole tullut tavaksi - hik!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nii se muija paasaa siitä kohtuukäötöstä, van nytpä mulla on oekein lehessä paenettuna tojistus, että ei se kohtuukäöttö oo sen terveellisempää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonkohan absolutismi rappeuttaa aivoja? Nipottaminen myös ahdistaa niitä, jotka haluavat elää normaalia elämää. Tutkimuksethan osoittavat, että täysraittius ei ole myöskään hyvä terveydelle. Terve balanssi on hyvä pitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päihteet ovat poikkeus, joka järkyttää elimistön normaalitilaa - ei kai niitä muuten "nautittaisi". Päihteiden suhteen aikuinen ei tarvitse mitään sellaista, mitä vauvakaan ei tarvitse. Päihteidenkäyttö ja sen pakollisuus ovat kulttuurin tuotteita. Opimme, että tietyt asiat ovat normaaleja, mutta niiden välttämättömyyttä ei samalla perustella lainkaan. Jos toisen raittius ahdistaa omaa pollaa, niin ainahan voi turvautua Suomen yleisimpään ahdistuslääkkeeseen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi ja Keminmaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

287 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

"Sairastuivat ja osasivat arvostaa yhteiskunnan apua, kun omat voimat ja rahat eivät enää riittäneet. He ovat nyt vanhoj... Lue lisää...
Vähän ontuu nyt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image