Ai­vo­tä­räh­dyk­siä vähätellään

Aivojen otsa- ja ohimolohkot vaurioituvat herkimmin. "Otsalohko tekee meistä hyvin käyttäytyviä aikuisia. Kun se kolahtaa, meistä voi tulla äksyilijöitä", Satu Winqvist sanoo.
Hyvä Elämä 15.5.2010 0:01
Heli Väyrynen

Aivotärähdyksiä ja muita pään vammoja vähätellään Suomessa, sanoo neuropsykologi Satu Winqvist. Urheilijat, valmentajat ja jopa päiväkotien hoitajat kuittaavat tapaturman usein tyyliin: "Onneksi se oli vain aivotärähdys".

Pään vammoista väitellyt Winqvist muistuttaa, että aivotärähdys on erittäin lievä aivovamma. Ranskalaistutkimuksessa useita aivotärähdyksiä nuorena saaneet 60-vuotiaat miehet selvisivät muistitestistä heikommin ja olivat hitaampia kuin muut ikäisensä.

"Jopa 10-15 prosentille jää pysyviä oireita aivotärähdyksestä", Winqvist kertoo.

Osalle tulee väsymysoireita, keskittymis-, tarkkaavuus- ja muistivaikeuksia, mielialojen vaihtelua, ärtyisyyttä, aggressiivisuutta ja luonteen muutoksia.

Winqvist kertoo miehestä, joka alkoi aivovamman jälkeen itkeskellä herkästi. Joillakin työt eivät suju, ja puolison kanssa tulee riitaa. Kaikki eivät osaa yhdistää, että vaikeudet johtuvat pään vammasta.

Kaksi aivotärähdystä peräkkäin voi johtaa vakaviin seurauksiin. Toinen isku lyhyen ajan sisällä aiheuttaa pahemmat oireet kuin jos isku olisi ensimmäinen.

"Jääkiekkoilija on taklattu, ja hän on lyhyen tajuttomuuden jälkeen kävellyt vaihtoaitioon. Kesken keskustelun hän yllättäen tuupertuu kuoliaaksi", Winqvist mainitsee.

Aivotärähdyksen jälkeen rajuun liikuntaan tai muuhun riskialttiiseen toimintaan saisi osallistua vasta, kun on täysin oireeton.

"Vähintään muutaman viikon tauko täytyisi pitää."

Pään vamma ei aina näy, ja se voi olla vaikea tunnistaa. Kynnystä lähteä lääkärin pitäisi Winqvistin mielestä madaltaa. Vakava vamma ei aina aiheuta tajuttomuutta.

"Meillä on käynyt kallonmurtuman ja aivoverenvuodon saaneita ihmisiä, jotka ovat itse ajaneet autolla sairaalaan."

Suomessa tilastoidaan vuosittain noin 30 000 aivovammaa, joista neljännes hoidetaan sairaalassa. "Valtaosa jättää vammat hoitamatta, joten todellista lukua emme tiedä."

Suurin osa kolhuista hoituu kotona, mutta toisessa ääripäässä henkeä uhkaavat verenvuodot pitää leikata nopeasti.

Winqvistin vastaanotolla Oulun yliopistollisen sairaalan aivovammapoliklinikassa käy välillä ihmisiä selvittämässä, voisiko heidän oireensa johtua vuosien takaisesta tapaturmasta. Asiaa voi selvittää esimerkiksi onnettomuusraporteista ja potilasasiakirjoista.

"Päähän kohdistuneesta iskusta olisi hyvä saada dokumentti heti tapahtuman jälkeen, jos sattuu, että asia alkaa joskus vaivata."

Vaikkei syntynyt aivovamma parane, sen kanssa voi oppia tulemaan toimeen. Tässä auttaa neuropsykologinen kuntoutus.

Putoamiset, kaatumiset, liikenne ja väkivalta aiheuttavat aivovammoja eniten.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Auto ajoi poikani 9v päälle, joka oli pyöräilemässä. Lensi auton tuulilasiin ja siitä selälleen katuun. Pyöräilykypärän styröksi halkesi niin, että kypärä pysyi kasassa vain päälikerroksensa tukemana. Kyseessä BELL:n laadukas kypärä ja melko uusikin. Kypärässä myös ohimon kohdalla tuulilasin painaumat. Onni onnettomudessa, että oli se pyöräilykypärä..mutta ei se niin mennytkään, vaan tänä päivänäkin, nyt 15v ja kärsii mm. kohta onnettomuuden jälkeen alkaneesta käsien vapinasta ja niskavammasta pystyen nukkumaan vain puoli istuvassa asennossa. Taysin lääkärit edelleenkin vääntävät pojan vammoja sisäsyntyisiksi. Poika ei saa mitään korvausta vammoista, eikä apuakaan, koska 2007 tapahtunut onnettomuus aiheutti hänet tutkineen lasten neurologin mukaan vain aivotärähdyksen, jota ei tutkittu edes sen kummemmin. Eikä edelleenkään myönnetä, että pojan vaivat johtuisivat kolarista. Toivottavasti taysin lääkärit lukevat nämä artikkelit ja alkavat pikkuhiljaa myöntämään sen tosiasian, ettei "aivotärähdys" ole mikään pikkujuttu. Ei ole ainakaan ollut minun pojalleni joka kärsii joka päivä näistä "sisäsyntyisistä" vammoista ilman minkäänlaista tukea mahdollisesta avusta puhumattakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa.

Sadevaroitus: Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa voi sataa iltapäivästä alkaen rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

206 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Jos joku luulee työttömyyden olevan jonkinlainen nautintoetuus, josta ei enemmistö ihmisistä halua pois eikä luopua, nii... Lue lisää...
Kiitos ja näkemiin.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image