Mainos

Ai­vo­tä­räh­dyk­siä vähätellään

Aivojen otsa- ja ohimolohkot vaurioituvat herkimmin. "Otsalohko tekee meistä hyvin käyttäytyviä aikuisia. Kun se kolahtaa, meistä voi tulla äksyilijöitä", Satu Winqvist sanoo.
Hyvä Elämä 15.5.2010 0:01
Heli Väyrynen

Aivotärähdyksiä ja muita pään vammoja vähätellään Suomessa, sanoo neuropsykologi Satu Winqvist. Urheilijat, valmentajat ja jopa päiväkotien hoitajat kuittaavat tapaturman usein tyyliin: "Onneksi se oli vain aivotärähdys".

Pään vammoista väitellyt Winqvist muistuttaa, että aivotärähdys on erittäin lievä aivovamma. Ranskalaistutkimuksessa useita aivotärähdyksiä nuorena saaneet 60-vuotiaat miehet selvisivät muistitestistä heikommin ja olivat hitaampia kuin muut ikäisensä.

"Jopa 10-15 prosentille jää pysyviä oireita aivotärähdyksestä", Winqvist kertoo.

Osalle tulee väsymysoireita, keskittymis-, tarkkaavuus- ja muistivaikeuksia, mielialojen vaihtelua, ärtyisyyttä, aggressiivisuutta ja luonteen muutoksia.

Winqvist kertoo miehestä, joka alkoi aivovamman jälkeen itkeskellä herkästi. Joillakin työt eivät suju, ja puolison kanssa tulee riitaa. Kaikki eivät osaa yhdistää, että vaikeudet johtuvat pään vammasta.

Kaksi aivotärähdystä peräkkäin voi johtaa vakaviin seurauksiin. Toinen isku lyhyen ajan sisällä aiheuttaa pahemmat oireet kuin jos isku olisi ensimmäinen.

"Jääkiekkoilija on taklattu, ja hän on lyhyen tajuttomuuden jälkeen kävellyt vaihtoaitioon. Kesken keskustelun hän yllättäen tuupertuu kuoliaaksi", Winqvist mainitsee.

Aivotärähdyksen jälkeen rajuun liikuntaan tai muuhun riskialttiiseen toimintaan saisi osallistua vasta, kun on täysin oireeton.

"Vähintään muutaman viikon tauko täytyisi pitää."

Pään vamma ei aina näy, ja se voi olla vaikea tunnistaa. Kynnystä lähteä lääkärin pitäisi Winqvistin mielestä madaltaa. Vakava vamma ei aina aiheuta tajuttomuutta.

"Meillä on käynyt kallonmurtuman ja aivoverenvuodon saaneita ihmisiä, jotka ovat itse ajaneet autolla sairaalaan."

Suomessa tilastoidaan vuosittain noin 30 000 aivovammaa, joista neljännes hoidetaan sairaalassa. "Valtaosa jättää vammat hoitamatta, joten todellista lukua emme tiedä."

Suurin osa kolhuista hoituu kotona, mutta toisessa ääripäässä henkeä uhkaavat verenvuodot pitää leikata nopeasti.

Winqvistin vastaanotolla Oulun yliopistollisen sairaalan aivovammapoliklinikassa käy välillä ihmisiä selvittämässä, voisiko heidän oireensa johtua vuosien takaisesta tapaturmasta. Asiaa voi selvittää esimerkiksi onnettomuusraporteista ja potilasasiakirjoista.

"Päähän kohdistuneesta iskusta olisi hyvä saada dokumentti heti tapahtuman jälkeen, jos sattuu, että asia alkaa joskus vaivata."

Vaikkei syntynyt aivovamma parane, sen kanssa voi oppia tulemaan toimeen. Tässä auttaa neuropsykologinen kuntoutus.

Putoamiset, kaatumiset, liikenne ja väkivalta aiheuttavat aivovammoja eniten.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Auto ajoi poikani 9v päälle, joka oli pyöräilemässä. Lensi auton tuulilasiin ja siitä selälleen katuun. Pyöräilykypärän styröksi halkesi niin, että kypärä pysyi kasassa vain päälikerroksensa tukemana. Kyseessä BELL:n laadukas kypärä ja melko uusikin. Kypärässä myös ohimon kohdalla tuulilasin painaumat. Onni onnettomudessa, että oli se pyöräilykypärä..mutta ei se niin mennytkään, vaan tänä päivänäkin, nyt 15v ja kärsii mm. kohta onnettomuuden jälkeen alkaneesta käsien vapinasta ja niskavammasta pystyen nukkumaan vain puoli istuvassa asennossa. Taysin lääkärit edelleenkin vääntävät pojan vammoja sisäsyntyisiksi. Poika ei saa mitään korvausta vammoista, eikä apuakaan, koska 2007 tapahtunut onnettomuus aiheutti hänet tutkineen lasten neurologin mukaan vain aivotärähdyksen, jota ei tutkittu edes sen kummemmin. Eikä edelleenkään myönnetä, että pojan vaivat johtuisivat kolarista. Toivottavasti taysin lääkärit lukevat nämä artikkelit ja alkavat pikkuhiljaa myöntämään sen tosiasian, ettei "aivotärähdys" ole mikään pikkujuttu. Ei ole ainakaan ollut minun pojalleni joka kärsii joka päivä näistä "sisäsyntyisistä" vammoista ilman minkäänlaista tukea mahdollisesta avusta puhumattakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

64
Niinistöä haastettiin rajusti MTV:n tentissä – vältteli epäselviä vastauksia
51
Kylmä on myrkkyä akillesjänteille - tennareiden ja nilkkasukkien käyttö ympäri vuoden on lisännyt oireilua
46
Kolme Kärppäpelaajaa olympiajoukkueeseen, Kukkonen neljänsiin kisoihinsa
42
Iissä Postin jakeluautot välittävät jo kuvaa tien päältä – Destia tutkii keinoja digitalisoida maanteiden hoitourakoita
42
Uhka taas ilmassa: Sähköyhtiö Loisteen mukaan sähkölinjat eivät kestä kuuran painoa, jopa 5 000 voi jäädä sähköttä tällä viikolla
42
Cheek esiintyy Qstockissa vielä kerran – "Tulossa näyttävä ja tunteikas show"
31
Puolustusministeri Jussi Niinistö: Viranomaisilla oltava keinot estää soluttautuminen kriittisten kohteiden lähelle

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin itäosassa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Voi voi Sipilä

tullessaan, että hän eroaa, jos homma ei toimi. Sipilällä on mennyt homma lukemattoman monta kertaa pieleen eron edestä.... Lue lisää...
Sipilä lupasi päämin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

22.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image