Aivot tarvitsevat hyvää sokeria, jota saa kasviksista ja viljoista

Hyvä Elämä 3.9.2017 21:03
Elina Pajunen

Ai että, kun tekisi taas mieli makeaa, mutta ei varmaan pitäisi. Sokeri lihottaa ja pilaa hampaat.

Eikö ihminen todellakaan tarvitse sokeria mihinkään?

- Kyllä ja ei, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemustutkija Heli Kuusipalo vastaa.

- Sokeri on meidän peruspolttoaineemme, hän sanoo.

Mutta sitten tulee se mutta. Valitettavasti nyt ei puhuta keksien ja suklaan sisältämästä valkoisesta pöytäsokerista tai edes mainioksi mainostetusta intiaanisokerista. Niiden ylenmääräinen syöminen johtaa vain ongelmiin.

Sen sijaan puhutaan yleisemmin hiilihydraateista, joihin sokeritkin kuuluvat, ja aivan erityisesti glukoosista eli rypälesokerista. Ravinnosta saatavaa glukoosia nimittäin tarvitaan solujen energianlähteeksi.

- Glukoosi pitää meidät hengissä ja aivotoimintamme käynnissä. Tätä peruspolttoainetta ei voi korvata millään, niin kuin ei bensiiniautoakaan saada käymään öljyllä, Kuusipalo toteaa.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mukaan glukoosi on lihasten - myös sydänlihaksen - merkittävä energianlähde. Aivot ovat vielä valikoivammat. Ne käyttävät vain glukoosia, jos sitä suinkin on saatavilla.

- Lisättyä sokeria ihminen ei tarvitse mihinkään, Fogelholm sanoo.


Koskaan aiemmin
sokeria ei ole ollut näin helposti saatavilla kuin nyt. Mistä tahansa saa pikkurahalla sokerilla kyllästettyjä herkkuja. Jugurttia aamulla, makukahvia iltapäivällä, mehua janoon ja jäätelöä illalla lasten mentyä nukkumaan.

Ravitsemussuositusten mukaan päivittäisestä energiasta korkeintaan kymmenen prosenttia saisi tulla lisätystä sokerista. Tarkka määrä vaihtelee kehon koon ja energiankulutuksen mukaan, mutta nyrkkisääntönä aikuisella voi pitää noin 50:ttä grammaa eli noin kolmea ruokalusikallista lisättyä sokeria päivässä.

- Suurin osa aikuisista suomalaisista saa sokeria suunnilleen tämän määrän. Se tarkoittaa, että ei erityisesti yritä välttää herkkuja, mutta ei syö niitä ihan kauheastikaan, Fogelholm toteaa.

Toisaalta tämän määrän sokeria saa jo yhdestä puolen litran kolapullosta.


Ruoan saatavuus
ja ruokavaliomme on muuttunut huikeasti parin viime sukupolven aikana. Kuusipalo huomauttaa, että elimistömme ei kuitenkaan elä ravintofysiologiassa tätä päivää vaan luolamiesaikaa. Tämä tarkoittaa, että kehomme on vaikeuksissa helposti saatavan ylimääräisen sokerin käsittelyssä.

Lisätyn sokerin yksi ongelma on siinä, että se heikentää ruuan ravintoarvoa. Saamme nopeasti paljon mutta tyhjää energiaa. Nälkä ei kuitenkaan lähde.

Mitä sokeri sitten saa elimistössä aikaan?

Ensinnäkin se nostaa nopeasti veren glukoosipitoisuuden.

Sokeripaukun jälkeen haima paiskii lujasti töitä, jotta glukoosi pysyisi kurissa. Niinpä verensokeri laskeekin nopeasti.

- Verensokerin suuret vaihtelut voivat lisätä ruokahalua ja siksi lihottaa, Fogelholm toteaa.

Suuret vaihtelut tarkoittavat myös, että haima tekee paljon töitä, mikä voi heikentää haiman toimintakykyä. Tällä on yhteys kakkostyypin diabetekseen.

- Vaihtelut vaikuttavat myös veren rasva-arvoihin pienentämällä hyvää kolesterolia. Suuret sokerimäärät myös lisäävät triglyseridejä eli veressä kiertäviä rasvoja. Nämä molemmat lisäävät sydän- ja verisuonisairauksien riskejä, Fogelholm sanoo.


Mutta palataanpa
takaisin hiilihydraattien tarpeeseen.

Ravitsemussuositusten mukaan tasapainoisessa ruokavaliossa hiilihydraatteja on karkeasti laskien puolet päivittäisestä energiasta.

Hiilihydraattien pitää kuitenkin tulla sellaisessa muodossa, jossa on kuidut tallella. Siis esimerkiksi hedelminä, marjoina ja täysjyväviljana. Kuidun lisäksi näissä on myös kivennäisaineita, vitamiineja ja muitakin terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä.

Näistä sokeri imeytyy elimistöön yleensä hitaasti ja antaa päivään potkua pitkäksi aikaa.

- Kuitupitoiset hiilihydraatit tyydyttävät myös nälkää, Kuusipalo sanoo.


Makeutusaineet,
hunaja tai erilaiset ruskeat sokerit eivät tilannetta pelasta.

Tutkijoiden mukaan on aivan yksi lysti, valitseeko kaupan hyllystä valkoista sokeria, täysruokosokeria tai vaikkapa steviaa.

- Terveysvaikutuksissa näissä ei ole minkäänlaista eroa. Laboratoriossa voidaan sokereiden välillä nähdä hiukan eroja kivennäisaineissa, mutta saadakseen nämä ravintoaineet ihmisen pitäisi syödä sokeria niin paljon, että määrä syrjäyttäisi kaiken muun ruuan, Kuusipalo sanoo.

- Kaikkiin kaupasta saataviin sokereihin on suhtauduttava samalla tavalla. Sokeri on sokeria, myös Fogelholm toteaa.

Fogelholmin mukaan keinotekoiset makeutusaineet ovat painonhallinnan kannalta lyhyellä aikavälillä sokeria parempi vaihtoehto, jos ilman makeaa ei pysty olemaan.

- Parasta tietenkin olisi, että ruoan makeutta pystyisi vähentämään.

Sokeri on silkkaa energiaa

Ihminen tarvitsee ruoasta monipuolisesti eri ravintoaineita, ei pelkkää energiaa.

Elimistön tarvitsemaa tärkeintä polttoainetta saadaan hiilihydraatteja sisältävistä ruoista.

Ruoka-aineissa hiilihydraattia on eniten tärkkelyksenä ja sokereina, jotka pilkkoutuvat solujen tarvitsemaksi glukoosiksi, sekä ravintokuituna.

Osa ruoan sokereista on luontaisia ja osa lisättyä sokeria.

Valkoinen pöytäsokeri eli sakkaroosi on puhdistettua hiilihydraattia, joka muuttuu ruuansulatuksessa puoliksi fruktoosiksi eli hedelmäsokeriksi ja puoliksi glukoosiksi eli rypälesokeriksi.

Pöytäsokeri ei kuitenkaan sisällä muita ravintoaineita kuin energiaa.

Parhaiten ihminen saa hitaasti imeytyvää energiaa, kuituja ja muita välttämättömiä ravintoaineita kasviksista, kuten täysjyväviljasta, juureksista, hedelmistä ja marjoista.

Kasvisten sisältämän kuidun ansiosta verensokeri nousee loivasti, toisin kuin pelkän sokerin aikaansaamana jyrkkänä verensokerin nousuna ja romahduksena.

Lähteet: Heli Kuusipalo, Mikael Fogelholm

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

"Glukoosi pitää meidät hengissä ja aivotoimintamme käynnissä" -- Tämä väite ei pidä paikkaansa. Ihminen ei tarvitse glukoosia yhtään mihinkään, sillä aivojen pääasiallinen energianlähde ovat ketonit, joita elimistö tuottaa rasvasta ketoositilassa. Kun ketoneita on tarpeeksi saatavilla, ne estävät aivoja käyttämästä glukoosia ja ne ovat siis glukoosiin nähden pääasiallisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkennuksena edelliseen, että aivot pystyvät käyttämään n. 60-70% energiantarpeestaan ketoaineiden muodossa. Lopun pitää tulla glukoosista. Jotkin aivojen keskeiset alueet (hypotalamus yms.) ja veren punasolut eivät osaa käyttää ketoaineita. Sellaiset solut, joilla ei ole mitokondrioita, tarvitsevat glukoosia aina. Ulkoa sitäkään ei tarvitse tuoda, koska maksa osaa valmistaa sitä proteiineista ja rasvoista glukoneogeneesiksi kutsutun prosessin avulla. Ruokavalion hiilihydraatin ja sokerin välttämätön saanti on siis 0g.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

63
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
56
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
39
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
32
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
27
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
26
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
23
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa länsituuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Koko maassa lukuun ottamatta Varsinais-Suomen, Lapin ja Uudenmaan maakuntia sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

-ei pääse pm:ksi moinen kieroilija, ajanut Suomen katastrofiin Soten, Aktiivimallien, työläisten työaikojen pidentämisel... Lue lisää...
ei jatkoon

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image