Digi

Ilkeä haittaohjelma pesi suomalaisten koneisiin – ”Merkittävä muutos”

Lähes viidennes haittaohjelmahavainnoista koski tietovarashaittaohjelmia. KUVA: Heikki Uusitalo
Digi 23.4.2015 17:26
Juha Vainio

Suomen haittaohjelmahavainnoissa tapahtui merkittävä muutos vuonna 2014, kertoo Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus.

Viime vuoden aikana tyypillisin raportoitu haittaohjelma oli lataajatyyppinen ZeroAccess (troijalainen). ZeroAccess voi ladata tartunnan saaneeseen koneeseen myös muita haittaohjelmia, joilla pyritään muun muassa varastamaan käyttäjän tietoja.

ZeroAccess-troijalaisen saastuttamaa konetta voidaan pyrkiä käyttämään muun muassa bittirahan louhimiseen ja sivunäyttöjen ohjaamiseen mainostulojen takia.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan lataajatyyppisten havaintojen osuus kasvoi merkittävästi vuonna 2014. Peräti 75 prosenttia kaikista haittaohjelmahavainnoista koski lataajatyyppisiä haittaohjelmia, kun vuonna 2013 osuus oli vain 29 prosenttia.

ZeroAccess pesi Helsingin Sanomien mukaan Elisan verkossa. Kyberturvallisuuskeskus puuttui ongelmaan vuoden 2014 alkupuolella, ja havainnot haittaohjelmista vähenivät selvästi kesään mennessä.

Viime vuoden toiseksi raportoiduin haittaohjelma oli tyypiltään tietovaras, joka varastaa käyttäjän tietoja, kuten salasanoja ja käyttäjätunnuksia. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan hyökkääjät voivat varastettujen salasanojen avulla esiintyä uhrin identiteetillä.

Lähes viidennes haittaohjelmahavainnoista koski tietovarashaittaohjelmia.

Matojen ja erilaisten roskapostittajien määrä sen sijaan väheni vuoden 2013 verrattuna merkittävästi.

Viestintäviraston artikkeli aiheesta >>> Viestintäviraston toimialakatsaus 1/2015 (pdf) >>>

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Niin, kannattaa vain asentaa Linux käyttis joka pitää virukset loitolla ilmaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa käyttää Linux-käyttöjärjestelmää, jotta välttyy tuollaisilta viruksilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsinki näiden bittiraha-troijalaisten takia kannattaa kone pitää puhtaana. Siinä missä suurinosa troijalaisista ja viruksista on käyttäjälle melko harmittomia, lähinnä syövät koneen tehoa käytettäessä, on nämä bittirahalouhijat oikeasti komponentteja kuluttavia. Ne nostaa helposti erityisesti näytönohjaimen käyttöasteen ja lämpötilan sellaisiin lukemiin, että jos tämä jatkuu pitkään, laskee kortin käyttöikä nopeasti ja sen alkuperäinen käyttötarkoitus(pelit tai työ) alkaa käydä mahdottomaksi ilmenevien vikojen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis hetkinen, ymmärsinkö nyt oikein?

Kuuluuko tietokoneen nykyisiin takuuehtoihin sellainen pykälä, että normaalikäyttöön ei lasketa sen kaiken tehon hyödyntämistä? :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Louhimiehen

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Louhimiehen

Kylläpä nimimerkki Sopotti on ilkeä ja tunteeton ihminen. Paljon pahempi, kuin olen vuosien varrella ajatellut. Empatia... Lue lisää...
Nuorten naisten äiti

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.3.

Naapurit

22.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image