Digi

Älylasit tuovat tietokoneen nenälle - katso video Google-laseista!

Google-laseja ohjataan puhekomennoilla ja oikean sangan kosketuspinnalla. Tabletin näytöllä näkyy sama, minkä käyttäjä näkee lasien oikeassa yläkulmassa olevalla näytöllä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Digi 5.7.2013 6:17
Eija Mikkonen

”Ok, glass”, sanon varoen.

Oikean silmän yläkulmaan ilmestynyt näyttö antaa valikon.

”Take a picture.”

Kuva tallentuu muistiin. Voin jakaa sen saman tien sosiaalisessa mediassa.

”Google.”

Mitä haluan tietää?

”How old is George Clooney?”

Näyttöön ilmestyy Clooneyn kuva ja teksti, jonka myös luujohdekuuloke kertoo ääneen.

”George Clooney is 52-years old.”

Minua kehotetaan kysymään jatkokysymys.

”Who is he married to?”

Vastaus ilmestyy kuvan ja äänen kera näytölle: ”Talia Balsam”.

Ex-vaimo, mutta kuitenkin.

Päässäni ovat Google Glass -älylasit. Ne ovat Suomessa vielä harvinainen näky: pilottiversioita on arvion mukaan maassa alle viidet, maailmalla kaikkiaan noin 8 000.

Yhdet niistä omistaa oululainen Jukka Ahola, joka on testannut laseja toukokuun lopulta saakka. Hän uskoo niiden olevan ”seuraava iso juttu”.

”Nyt on valtava hypetys päällä”, Ahola sanoo.

Käytännössä lasit tekevät sen, minkä älypuhelinkin: niillä voi lähettää tekstiviestejä ja sähköpostia, ottaa kuvia ja videopätkiä, lukea uutisia, katsoa videoita, navigoida ja tehdä Google-hakuja. Ne toimivat myös puhelimen jatkeena bluetooth-kuulokkeen tavoin.

Erona älypuhelimeen lasit jättävät kädet vapaiksi, koska päätelaitetta ei tarvitse kannatella. Lasit tottelevat äänikomentoja ja oikean sangan hipaisunauhaa.

Ohjaus vaatii treeniä

Päässä lasit ovat kevyet, eivätkä ne hierrä tai paina lainkaan. Yläviistoon katseluun tottuminen vaatii oman aikansa. Aluksi silmät tuntuvat väsyvän nopeasti. Ahola kertoo käyttäneensä laseja yhtäjaksoisesti pisimmillään puolen tunnin ajan.

Lasit tottelevat äänikomentoja varsin hyvin, ja ne ymmärtävät myös toimittajan tankeroaksenttia. Muita kieliä kuin englantia lasit eivät toistaiseksi osaa, mikä vaikeuttaa esimerkiksi navigaattorin käyttöä.

”Määränpääksi ei voi sanoa Kirkkokatu vaan pitää sanoa center, tai ei voi sanoa Elektroniikkatie vaan pitää sanoa university”, Ahola kuvailee.

Ahola onkin kehittänyt omaa ohjelmistoa navigointiin. Hän on koodannut navigaattoriin itselle tärkeitä paikkoja, joihin hän voi navigoida ilman tarkkojen osoitetietojen syöttämistä.

Älylasit ovatkin oiva reittiopas: kartta ilmestyy silmäkulmaan vain ohjetta antaessaan.

Oikean sangan kosketusnauha toimii samaan tapaan kuin tietokoneen kosketuslevy. Kosketussangan käyttö ei toimi ensikertalaiselta yhtä jouhevasti kuin äänikomentojen. Levy ei tottele halutulla tavalla.

Esimerkiksi yksi uusimmista ominaisuuksista, näytön skaalaaminen sormia liikuttamalla, vaatii useita kokeiluja onnistuakseen.

Tulevaisuudessa ohjataan silmäniskulla

Lasien ulkonäköön allekirjoittanut toivoisi naisen kosketusta. Google-lasit näyttävät, no, vahvasankaisilta urheilulaseilta ilman linssejä. Linssit toki tulevat paketissa mukana, ja ne voi halutessaan napsauttaa kiinni.

Vaikka älylasit eivät ulkonäöllään herätä erityisen paljon huomiota, asiaan vihkiytyneet tulevat takuulla juttusille. Lastensa päiväkodin kevätjuhlassa Ahola sai asetella kakkuloita neljän insinööri-isän nenälle.

Laseissa on jo valmiina sensori, jonka avulla laseja voidaan tulevaisuudessa komentaa myös silmäniskulla.

Kadulla voi siis pian tulla vastaan ihmisiä, jotka  puhuvat linssittömille kehyksille silmäänsä vinkkaillen.

Lue myös: Google-lasit: Sisältöä saatava lisää, hinnan tultava alas

Katso video!

Google Glass Explorer Edition

Suoritin: TI OMAP 4430
Näyttö: 640 x 360 pikseliä. Näytön tarkkuus vastaa 26 tuumaisen television katselua kahden metrin päästä.
Kamera: 5 megapikseliä, videoissa 720p-tarkkuus.
Muisti: Massamuisti 16 GB, RAM 682 MT.
Verkkoyhteydet: Wi-Fi 802.11b/g, Bluetooth.
Äänet: Luujohteinen muunnin, ei erillistä kuuloketta. Äänenvoimakkuutta ei voi Explorer-versiossa säätää.
Käyttöjärjestelmä: Android. Tekstiviestit ja gps-paikannus lisätään MyGlass-sovelluksella, joka vaatii vähintään Android 4.0.3-version. Lasit liitetään Gmail-tiliin.
Hinta: 1500 dollaria. Pilottimalli testikäytössä rajatulla testijoukolla. Ensimmäinen kaupallinen malli julkaistaan vuoden 2014 aikana.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Semmoinen pikku juttu unohtui mainita, että linssien akku kestää parhaimmillaan noin kaksi tuntia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mutta kaikki teknologiahan on alkuvaiheessa kömpelöä/ei niin käytännöllistä, vrt. kännykkä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa taas kehitys ottaa suuria harppauksia tuoden lukemattoman määrän uudelaisia ongelmia joita niiden ilmaantuessa vähätellään ja tilanteen korjaaminen tuo niitä edelleen lisää.
Maanläheisesti ajatellen ei nämä lisää ainakaan liikenneturvallisuutta, ja kaikki keskittyminen realimaailmaan herpaantuu ja käy vieraammaksi. Kaikki ovat kuin toisessa maailmassa katse suunnattuna oikealle yläviistoon aiemmin tällaisilla ihmisillä oli lääketieteellinenkin nimitys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostetaan heti kaupunginvaltuuston jokaiselle jäsenelle tällaiset. Saavat olla innovatiivisia ja huipputeknologian aallolla, plus tulee sille ipädillekkin muutakin käyttöä kuin pelaaminen ja netissä selailu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei meitä ihmisiä enään tarvita kuin tekemään itsemme tarpeettomaksi.
Mitenhän vielä näinä päivinä selvitään tuolla jalankulkijoiden, pyöräilijoiden ,koirantaluttajien ja autojen sekamelskassa jos kukaan ei ole entisenkään vertaa tässä maailmassa vaan katselee yläviistoon ja puhuu kielillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No meille tuputetaan pakko ruotsia niin että lapset eivät enää muita kieliä enää sitten välitä osatakaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä kun toimivaksi todettu iphonen sirikään ei ymmärrä suomalaista tikutaku englantia niin ei taida kovin moni nuita pystyä käyttään..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No yläviistoon kattominen on kyllä tosi rasittavaa, mitäköhän silmälääkärit tästä sanovat ... ainaki niskat tulee kipeästi, kun vaistomaisesti jännittää kun pitää katsoa niin hulluun suuntaan ... ergonomisesti ajatellen ei ainakaan oo hyvä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eivät ole seuraava iso juttu. Ei kukaan halua urpoja sankoja ohimoilleen, saati puhua niille kovaan ääneen julkisella paikalla.

Sitten kun nämä saadaan pois näkyvistä, esim. integroituna aurinko- tai silmälaseihin, homma voi toimiakin, mutta kaikki eivät niitäkään pidä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiva kun nuita tavallisia nauhottavia laseja on jo esim. pikapankkiautomaatin lähellä kyttäävillä ulkomaalaisilla. HOX. Tavallisen näköiset arskatkin voivat olla muistikortille nauhoittavat. Tämän ja pankkikortin vasrastamisen avulla katoaa tililtä rahat alta aikayksikön. Yleensäkkin tuo valokuvien otto esim. onnettomuustapauksissa alakaa olemaan jo ihan älytöntä. Facebookissa on kuva nopeemmin kuin aluehälyytyskeskuksessa tieto onnettomuudesta. Teineillä näyttää olevan myös tapana ärsyttää opettajia, poliiseja, vartioita ja kuvata sitten itselle suotuisat kohdat ja laittaa jakeluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan näitä ollut. Enemmän tässä on hypeä kuin oikeata tarvetta. Tosiasia on että 99% mieluummin katsoo oikeasta navigaattorista kuin pitää kömpelöitä laseja päässään.Ehkä joskus 25 vuoden päästä on toimiva ratkaisu, mutta silloinkin varmaan niillä katsotaan elokuvia tai muuta vastaavaa eikä tehdä ihan parin sekunnin pikkuhommia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiasia on se että ei niitä käytä kukaan vielä 50 vuoden päästäkään ellei tänään joku niitä kehitä ja testaa. Ei olleet ensimmäiset yleisökäyttöön tarkoitetut navigaattoritkaan häävejä mutta niin vain on tänään jokaisen taskussa, useampiakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoinen tulevaisuus edessä. Kaikkien Google-lasien näkymät ja reaaliaikatiedot tulevat menemään suoraan NSA:lle Googlen servereiden kautta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan googlen android suosituin käyttis puhelimessa nykyään ja sitä kautta menee paljon tietoa jenkkilään. Itse hävitän pian tuo kyttääjät .com android puhelimen ihan periaatteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy iltapäivällä ja illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rinteen pullistelu.

Mieluummin seuraan Rinteen pullistelua kuin Sipilän pullistelua. Ja kaiken lisäksi se Sipilähän valehteli taas tällä vii... Lue lisää...
Toimmittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image