Tänään

Kaketsu on karu paikka, sanovat

Nuorten Kaukovainiosta ottamissa kuvissa on mustaa huumoria. Niitä voi katsella netissä osoitteessa plus.kaleva.fi/naapurit/kaukovainiohiironen
Tänään 3.11.2003 0:00
Pasi Valtanen

Kaleva
oulu Oulun Kaukovainio on karu paikka nuoren asua. Ainakin sellaisen kuvan saa, kun katselee nuorten ottamia multimediaviestejä Kaukovainion kaupunginosasta.

Kuvissa Kaukovainio näyttäytyy synkkänä lähiönä, lähes samanlaisena paikkana mitä Aki Kaurismäki kuvaa elokuvissaan. Synkkä sanoma korostuu virkkeissä, joita nuoret ovat kirjoittaneet kuvien kommenteiksi.

Kuvaviestiprojektin vetäjän, Tampereen yliopiston tutkija Ilkka Kumaran ensimmäinen ajatus kuvat nähtyään oli, että nuoret olivat ottaneet aika erikoisia kuvia. "Paljon ovelampia kuin odotinkaan", hän sanoo.

Kamerapuhelinta pääsi kokeilemaan lähemmäs 30 yhdeksäsluokkalaista Pohjankartanon yläasteelta. Noin kolmasosa nuorista kuvaajista asuu Kaukovainiolla, joten he tarkastelivat kaupunginosaa asukkaan silmin. Loput kuvaajat perehtyivät kaukovainiolaisuuteen ulkopuolisen näkökulmasta.

Nuorten lisäksi kuvausmahdollisuus annettiin pienelle joukolle vanhempia ihmisiä.Hiironen
on taivas


Kaukovainiolta otettujen kuvaviestien perusajatuksena on, että Kaukovainiolla, tai kuten nuoret sanovat Kaketsulla, asiat ovat huonosti. Eräässä viestissä todetaan, että Kaukovainiolta häämöttää taivas ja se on kaukovainiolaisen silmin Hiironen.

Samoilla linjoilla on ollut kuvaaja, joka on napannut kuvan tienpätkästä ja todennut, että Kaukovainiossa on parasta sieltä pois vievä tie. Kauas ei samasta ajatuksesta mene sekään viesti, jonka mukaan Kaukovainion hienoin puisto on leikkipuisto.

Nuorten ottamien kuvien kritiikkiä ei voi sivuuttaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei kaikkia viestejä ole tarkoitettu aivan kirjaimellisesti otettavaksi. Pilkettä silmäkulmassa on ollut ainakin kuvaajalla, joka esittelee kaketsulaisen auton. Se on yksinäinen Lada parkkipaikalla.

Huumorintajua on ollut myös sillä, joka on kuvannut tiiliseinää ja varustanut kuvan tekstillä, joka kertoo kyseessä olevan monen kaukovainiolaisenkin tien. Lähemmin tarkasteltaessa kuvassa näkyy Tuoppitien kyltti.Kaukovainiolla on
myös parempi puoli


Ei kaikissa multimediaviesteissä sentään haukuta Kaukovainion kaupunginosaa. Joiltakin kuvaajilta herui ymmärrystä kaupunginosan erikoiselle kauneudelle. Eräässä viestissä todetaan ilman piikkejä, että Kaukovainio on kaunis ja luonnonläheinen alue.

"Yllättävän vähän viesteihin tuli Kaukovainion toista puolta, mutta nuoret tunsivat kaiketi sitä heikohkosti", Kumara arvioi.

Ilkka Kumara on itse asunut Kaukovainiolla neljä vuotta. Hän sanoo pitävänsä kotikaupunginosastaan, vaikka laajalle alueelle mahtuukin monenlaista asumista.

"Kaukovainiolla on hyvätkin puolensa. Luonto, liikenneyhteydet ja lähipalvelut ovat Oulun parhaimmat ja koko maan toiseksi parhaimmat. Nuorisollekin on talonsa", hän kehuu. "Minä kun en käytä autoa, niin tämä on ideaalinen paikka."Kuvia voi
kommentoida


Nuorten Kaukovainiosta ottamiin multimediaviesteihin voi tutustua naapurit.netin internetsivuilla, jotka heijastetaan seinälle alueen asukastuvalla.

Sivuilla on mahdollista kommentoida nuorten näkemyksiä Kaukovainiosta. Sivuilta löytyy myös muutakin tietoa muutamasta oululaisesta alueesta.

Niin kuvaviestiprojekti kuin naapurit.nettikin ovat osa Tampereen yliopiston verkkoyhteisöjen kehittämishankkeeseen, joka tutkii uusien teknologioiden hyödyntämistä kansalaisviestinnässä. Sivut on tarkoitettu niin alueen asukkaiden keskinäistä yhteydenpitoa ja keskustelua varten kuin esittelemään kaupunginosaa myös muualla asuville. Ilkka Kumara toivoo, että internetsivut pystyisivät esittelemään perinteisen karun mielikuvan lisäksi myös niitä Kaukovainion hyviä puolia.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan eteläosassa.

Sadevaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjois-Savon, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

258 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pride

Marssia voi heterokin ei siinä tarvitse olla homoseksuaali. Kuten "sifferi" sanoi "marssi on ihmisoikeustapahtuma." Lue lisää...
olio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image