Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Netistä pitkän ajan säätiedot

None None
Sää  14.6.2007 | Niiles Nousuniemi Muuta tekstin kokoa -+
Internetissä toimivat kansainväliset sääpalvelut haastavat perinteiset ennusteet tuottamalla säätietoja yli kahden viikon ajalle. Kansainvälinen Accu Weather-sääpalvelu antaa viidentoista vuorokauden paikkakohtaisen ennusteen lähes mihin tahansa maailman kolkkaan.

AccuWeatherin palvelu tarjoaa maksutta päivän ylimmän ja alimman lämpötilaennusteen sekä päiväkohtaisen sanallisen ja symboli- kuvauksen tulevasta säästä. Maksusta palvelu lupaa muun muassa yksityiskohtaisempia ennusteita ja nopeampaa päivitystahtia.

Kotimaiset sääpalvelut pysyvät alle viikon ennusteissa omilla nettisivuillaan. Liikenne- ja viestintäministeriön alainen Ilmatieteen laitos antaa netissä viiden vuorokauden sääennusteen.

Puhtaasti kaupallinen sääpalveluiden tuottaja Foreca pistää vuorokaudella paremmaksi ja tarjoaa netissä kuuden vuorokauden päähän ulottuvan täsmäsään.

Suomen sääolot vaihtelevia

Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Sari Hartonen suhtautuu suurella varauksella Accu Weatherin kaltaisiin palveluihin seurattaessa Suomen säätilaa.

"Lähtökohtaisesti en luota ennusteisiin jotka eivät ole meteorologin aikaansaamia. Pitkät ennusteet voivat olla käyttökelpoisia esimerkiksi trooppisella vyöhykkeellä. Suomessa ilmaston vaihteluun liittyy kuitenkin enemmän muuttujia ja sää vaihtelee runsaasti, jolloin pitkät ennusteet eivät ole kovinkaan luotettavia", Hartonen kertoo

Hartosen mukaan ei ole olemassa sääntöä, miten pitkälle sääennustuksia voidaan tehdä. "Sääennusteen luotettavuus riippuu paljon siitä, kuinka tarkka ennuste halutaan. Esimerkiksi yksittäinen kuuropilvi voidaan ennustaa vain tuntia paria aikaisemmin. Matala- ja korkeapaineiden liikkeet voidaan ennustaa noin 3--5 vuorokautta aikaisemmin", Hartonen toteaa.

Sääpalveluita moneen lähtöön

Ennusteiden lisäksi netin sääpalveluista löytyy runsaasti muuta tarjontaa. Ilmatieteen laitoksen sivuilla julkaistaan säähän ja ilmastoon liittyviä varoituksia, kuten huomautuksia veneilijöille ja metsäpalovaroituksia. Auringonottajat voivat seurata Ilmatieteen laitoksen sivuilta UV-indeksiä, joka on selkeä apuväline suojautumistarpeen arvioinnissa.

Myös Kaleva tarjoaa nettisivuillaan Ilmatieteen laitoksen tuottaman viiden vuorokauden sään yli neljällekymmenelle eri paikkakunnalle. Sivuilla on myös saatavilla siitepölytiedotteet.

Oulun ja lähiseudun säätilaa voi seurata reaaliaikaisesti netissä sääasemille sijoitettujen kameroiden avulla. Kuvan lisäksi tarjolla on tarkkaa tietoa ilman lämpötilasta, paineesta, kosteudesta sekä tuulen voimakkuudesta.

Liikennesäällä omia sivustoja

Oulun seudun liikennetieto kerää sivuilleen liikenteeseen liittyviä sää- ja kelitietoja.

Koko maan automaattisesti päivittyvät tiesäähavainnot löytyvät Tiehallinnon internetsivuilta, joille on koottu tiedot tienpintojen lämpötiloista ja liukkaudesta.

Ennen matkalle lähtöä tiesäätä voi tutkailla netissä myös Tiehallinnon kelikameroiden välittämien kuvien avulla.

Foreca on avannut sääsivuillaan uuden Omasää-palvelun, johon käyttäjä voi valita kahden paikkakunnan sääennusteet. Foreca tuottaa myös sääpalveluita Microsoftin kansainväliselle msn-sivustolle.

Palvelusta löytyvät muun muassa yli 8 500 kaupungin kymmenen vuorokauden paikkakohtaiset säätiedot.

Linkkejä sääsivuille

Ilmatieteenlaitoksen sää http://www.fmi.fi/saa/

Forecan sää http://www.foreca.fi

Oulun sääasemat http://www.ouka.fi/index_saa.asp

Oulun seudun liikennetietopalvelu http://www.oulunliikenne.fi

Tiehallinto, tiesää http://www.tiehallinto.fi

Maailman ilmatieteen laitos WMO http://www.wmo.ch

Accu Weather http:/www.accuweather.com

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos
Mainos
Mainos
Mainos
Uusimmat » | Sää Down Up
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös