Kaupallinen yhteistyö

Yrittäjille on kysyntää

Soten tuoma muutos kuntien päätöksentekoon on iso mahdollisuus, elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama muistuttaa. Uusien valtuustojen tärkeimpiä tehtäviä on kaupunkien pitäminen elinvoimaisina. Yrittäjyyden edistämisellä on tässä iso merkitys.
PPY 29.12.2016 6:00
Tiina Toivakka

 

Suomalaisten kaupunkien ja kuntien valtuustojen luottamusmiehistä on yrittäjiä tällä hetkellä keskimäärin noin 20 prosenttia.

– Enemmänkin voisi olla, toteaa elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama Suomen Yrittäjistä.

Yrittäjien määrä kuntapäättäjissä vaihtelee paljon, parhaimmillaan yrittäjien osuus kuntapäättäjistä on jopa 60 prosenttia.

Kallama muistuttaa nyt olevan oikea hetki harkita ehdokkuutta. Mukaan tarvitaan sekä yrittäjiä että yrittäjämäisen asenteen omaksuneita ihmisiä.

Sote-uudistuksen myötä kunnan rooli muuttuu, kun palvelujen rahoitus- ja järjestämisvastuu poistuu kunnilta.

Soten osuus on ollut kunnissa noin puolet budjetista, ja moni päättäjä saattaa luulla kuntien merkityksen jatkossa vähenevän. Ehdokkuus ei ehkä enää motivoi entiseen tapaan.

– Päinvastoin, nyt on entistä tärkeämpää olla mukana vaikuttamassa. Soten poistuminen kunnilta vapauttaa paljon energiaa ja henkistä pääomaa. Sote-asioihin on liittynyt paljon sellaisia lakisääteisiä tehtäviä, joihin kuntatasolla ei ole voitu vaikuttaa ja valta päätöksenteossa on ollut pieni.

– Nyt vapautuu aikaa sellaisiin tehtäviin, joilla on oikeasti merkitystä kuntalaisille, Kallama korostaa.

Elinvoimaa edistämään

Uusien valtuustojen tärkeimpänä tehtävänä Susanna Kallama näkee asukkaiden hyvinvoinnin ja alueen elinvoiman edistämisen. Nämä asiat linkittyvät hyvin läheisesti yhteen.

Elinvoimaan vaikuttavat muun muassa alueen infra, kaavoitus, asuntopolitiikka ja jopa päivähoitotilanne.

Kuntien tärkein tulolähde on kunnallisvero, jota varten tarvitaan työpaikkoja ja veronmaksajia. Mitä paremmin asiat kunnassa hoidetaan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä kunta kiinnostaa myös potentiaalisia uusia yrityksiä ja asukkaita.

– Kaikki mitä näistä asioista päätetään, vaikuttaa yrittäjyyden toimintaedellytyksiin. On kaikkien etu, että asiat hoidetaan tehokkaasti ja alueen elinvoimaa lisäävästi.

Kallama muistuttaa kuntien tekemillä hankinnoilla olevan myös elinkeinopoliittista merkitystä. Kunnat ostavat paljon erilaisia tavaroita ja palveluita, ja yrittäjiä tarvitaan muistuttamaan kuntia pienhankintojen tärkeydestä.

Yrittäjä on hyvä päättäjä

Yrittäjätausta antaa Susanna Kallaman mielestä hyvän pohjan yhteisten asioiden hoitoon. Yrittäjänä ja kunnanvaltuutettuna itsekin toiminut Kallama toteaa yrittäjillä olevan juuri sellaista liiketoiminnallista osaamista, jota kuntapäättäjän työssä tarvitaan.

– On osattava katsoa kokonaisuuksia ja ymmärrettävä talouden realiteetit.

Toisaalta työskentely valtuustoissa ja lautakunnissa antaa myös paljon ja avaa uusia näkökulmia sekä yhteiskuntaan että yhteiseen päätöksentekoon.

– On hyödyllistä keskustella erilaisten ja eritaustaisten ihmisten kanssa, kuunnella eri näkökantoja ja muodostaa niistä johtopäätöksiä, Kallama mainitsee.

Monia yrittäjiä mietityttää ajankäyttö: mistä löytää aikaa oman yrityksen pyörittämisen lisäksi vielä luottamustoimillekin? Asia riippuu pitkälti siitä, minkälaisiin tehtäviin ryhtyy ja mihin haluaa keskittyä.

– Kannattaa myös miettiä panos-tuotos –suhdetta. Luottamustehtävät antavat sellaista, josta voi olla hyötyä omassa työssä.

Kallama muistuttaa, että yhteisiin asioihin voi vaikuttaa muuallakin kuin valtuustossa. Ehdokkaana oleminen mahdollistaa jo pääsyn lautakuntiin, joissa valtuustoihin tulevat asiat valmistellaan.

Hän rohkaisee kaikkia vähänkin ehdokkuutta harkitsevia lähtemään mukaan. Tulevat muutokset tuovat paljon uutta ja mielenkiintoista kuntakenttään.

– Yrittäjyyden merkitys nähdään aiempaa selvemmin. Vaikka kuilu yrittäjän arkeen on vielä olemassa, niin paljon ollaan menty jo eteenpäin. Entistä enemmän nyt kaivataan yrittäjiä mukaan päätöksentekoon, Susanna Kallama kannustaa.

Lisätietoja: www.yrittajat.fi/kuntavaalit

Kiinnostuitko
ehdokkuudesta?
Näin pääset eteenpäin:

Valitse puolueesi

Ota yhteyttä oman asuinkuntasi ko. puolueen ”paikallisyhdistykseen”.
Yhteystiedot löydät helpoiten puolueiden nettisivuilta.

Muista, että kaikki puolueet haluavat hyviä ehdokkaita. Yhteydenottosi on tervetullut.

Jos mikään puolue ei tunnu omalta, perusta oma valitsijayhdistys.

Lähde: Suomen Yrittäjät  

MAINOS

Uutisvirta

7:36
CNN: Vaarallisten siirtolaisnuorten pidätyskeskuksia syytetään epäinhimillisistä oloista USA:ssa
7:00
Kesä on hyvässä ja pahassa uusintojen aikaa – Ola, Topi ja Tapsa 300 vuotta -konsertti kallistuu paremmalle puolelle
7:00
Hitchcock on elokuva, jonka nimen pitäisi olla Alma – ohjaajamestari kuvaa Psykoa, mutta keskiössä on suhde vaimoon
7:00
Näin sujuu Mirja Vehkaperän perheen muutto Brysseliin – "Viimein äiti ehtii töistä illaksi kotiin" Tilaajille
7:00
Tavoitteena 17 metrin rutiinisuoritus – kolmiloikkaaja Simo Lipsanen kuuluu Suomen harvoihin mitalitoivoihin yleisurheilun EM-kisoissa elokuussa
7:00
Kultarannan keskustelut – yteisten asioiden hoitajat ovat hyviä keskustelijoita silloin, kun asiat ovat tarpeeksi suuria Lukijalta
6:30
Kokoomusnuorten vetäjä ottaisi vihreät hallitukseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Ahvenanmaan maakunnassa pohjoistuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Ahvenanmaan maakunnassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

264 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Keskusta on ahneuden perikuva. Tämän osoittaa hallituksen ja erityisesti Sipilän toiminta. Köyhiltä ja sairailta leikata... Lue lisää...
KEPU PETTÄÄ AINA

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image