Mainos
Kaupallinen yhteistyö

Yrittäjät ja päättäjät - ajatuksia kier­to­ta­lou­des­ta

Keskustelun paikka Kunta- ja yrittäjätapaaminen 17.10.2017 aiheena kiertotalous. KUVA: Sari Reinikainen-Laine
PPY 25.12.2017 0:00
Sari Reinikainen-Laine

”Siirrymme aikakauteen, jossa yhteiskuntien hyvinvointi ei lisäänny tuottamalla liukuhihnoilta aina vain lisää ja lisää tavaroita. Kiertotaloudessa kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen. Materiaaleja ei lopuksi hukata, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Vuoteen 2030 mennessä kiertotalouden arvonlisä Suomen kansantalouteen voisi olla vähintään kolme miljardia euroa vuosittain ” (www.sitra.fi /19.10.2017)

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien Keskustelun paikka, Kunta- ja yrittäjätapaaminen kiertotaloudesta ja uudesta liiketoiminnasta. Mitä näistä ajattelevat kuntapäättäjät ja yrittäjät?

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala korosti, että Oulu haluaa olla kestävän kiertotalouden edistäjä ja asiantuntija.

”Kunnallinen jätehuoltoyhtiö Kiertokaari on onnistunut erinomaisesti yhdyskuntajätteen käsittelyssä, 2016 vain 0,5 % sijoitettiin kaatopaikalle. Ruskossa on tulevaisuuden kiertotalouskeskus”.

Tyrnävän kunnanjohtaja Marjukka Manninen esitteli edistyksellisen yrittäjien ja kuntalaisten kanssa yhdessä rakennetun toimintamallin, minkä tuloksena saadaan Suomen paras kiertotalouspuisto Tyrnävälle.

”Tyrnävällä tuotetut puhtaat raaka-aineet ja elintarvikkeet on koottu Tyrnävän osaamista- brändin alle ja koko Suomen tietoisuuteen. Päättäjiltä totisesti tarvitaan sitoutumista ja luovuutta, jotta kiertotalouden kannattavuutta ja merkitystä osataan perustella kuntalaisille ja yrityksille”.

Yritykset ovat hyvin tietoisia kiertotalouden mahdollisuuksista.

Rauhala ja Tuba Food & Lounge ravintola-alan yrittäjä Anne Mikkolalle kiertotalous on mahdollisuus toimia eettisesti ja kestävästi.

”Yrityksessä hävikin hyödyntäminen ja kiertotalouden ymmärtäminen eivät riitä, tarvitaan myös johtamista. Meillä se ratkaistiin siten, että menin prosesseihin mukaan ja näytin esimerkilläni, miten toimitaan. Tämä sitoutti henkilökunnan. Käytännössä kiertotalous tarkoittaa meillä mm. vihannes- ja hedelmähävikin hyödyntämistä lounastuotteissa, hävikkilounaiden edullisempaa hintaa tietyn kelloajan jälkeen olemme otaneet käyttöön resQ-palvelun.”

Kempeleen Jätekuljetus Oy:n toimitusjohtaja Matti Räisäsen mukaan kiertotalous näyttäytyy eri tavoin.

”Älykäs jätehuolto ja digitalisointi ovat tätä päivää, myös henkilöiden työpanosta arvostetaan. Yritysten jätteidenkäsittely tulee olla kustannustehokasta ja tämä pitää pystyä perustelemaan asiakkaille. Suurin osa jätteistä menee nykyään energian tuottamiseen. Jätteen käsittelyssä kiertotalouden ajattelumalleja hyödyntämällä olisi mahdollisuus löytää uusia innovaatioita ja liiketoimintamahdollisuuksia.”

Satu Lapinlampi Hiottu Oy:stä kertoi, että heidän ohjelmistoalan yrityksessään toteutetaan jatkuvasti kiertotalouteen liittyviä ohjelmistoratkaisuja.

”Se koetaan erityisen tärkeäksi, vaikka aivan heti kiertotaloutta ei tulisikaan yhdistettyä tälle alalle.”

Hätälä Oy:n Riku Isohätälä on kansainvälisilläkin markkinoilla kalatuotteita valmistavan ja myyvän yrityksen toimitusjohtajana tottunut ottamaan huomioon kiertotalouden.

”Kalasta raaka-aineena kierrätetään lähes kaikki. Kiertotalous huomioidaan tuotannossa, tiloissa, laitteissa, jakelussa ja tuotteissa. Nyt on käynnistymässä investointi, missä kiertotalouteen liittyvät toimintamallit pitää ottaa huomioon.”

Pohjois-Pohjanmaalla kiertotalouteen liittyvä yritys-, tutkimus- ja innovaatiotoiminta on vilkasta. Vasta päättynyt Pohjois-Pohjanmaan Cleantech –hanke on selvittänyt kiertotalouden keihäänkärkiä. Hankkeen projektipäällikkö Janne Anttilan (Oulun yliopisto, CEE) mukaan kiertotalouteen pohjautuvat uudet materiaalit, tuotteet ja palvelut ovat osa maakunnan terävimpiä osaamisalueita.

Kiertotalous antaa eväät uusille tutkimuspohjaisille innovaatioille, avaa uutta liiketoimintaa yritysten välille sekä mahdollistaa uusien ympäristöystävällisten tuotteiden kehittämisen. Pohjois-Pohjanmaalla on paljon hyvää osaamispotentiaalia kierto-
talouteen liittyen.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Kiertotalous? No siinäpäs melkoinen termi ja mikäpäs se siinä. Sanoisin kuitenkin, että tulevaisuuden suunta on vaihtotalous ja muut vastaavat menetelmät. Se mikä tästä yhtälöstä tullaan tiputtamaan pois, on tuo kolmaspyörä eli ahne verottaja. Vaihtotalous on mitä loistavin tapa jättää verottaja rannalle ja hyvinvointi pysyy kansalla eikä valu veroina poliittiselle eliitille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Linnanmaan prisman parkkialue, sakot!

Homma on mennyt tuohon, koska viereisten talojen asukkaat/ heidän vieraansa ovat vallanneet Prisman parkkipaikan yötä-pä... Lue lisää...
Aivan oikea päätös

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

19.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image