Mainos
Kaupallinen yhteistyö

Yksin ajatustensa kanssa

Fysioterapia-alan yrittäjänä toimiva Sirpa Erho vetää etenkin viikonloppuisin ylleen nahkarotsin, ja lähtee lenkille moottoripyörällään. KUVA: Ville Koivuniemi
PPY 2.9.2017 9:00
Ville Koivuniemi

Sirpa Erho vetää kypärän päähänsä ja kaasuttelee musta nahkarotsi yllään Tuirassa sijaitsevan yrityksensä toimipisteeltä kohti kotiaan. Alkukeväästä syksyyn Erho vaihtaa maisemaa lähes aina moottoripyörällä.

– Jos menen kotikäynnille vaikkapa Lumijoelle, menen mieluummin moottoripyörällä kuin autolla. Jos aamulla sataa aivan kaatamalla, saatan ottaa auton moottoripyörän sijaan, mutta lähes aina valitsen moottoripyörän, Erho sanoo.

Kun työt loppuvat, Erho käy usein arkenakin pienen moottiripyörälenkin töiden päälle. Tai no pienen ja pienen. Silloinkin kilometrimäärä on usein kolminumeroinen. Jos hän puolestaan lähtee viikonloppuna ajelemaan, saattaa kilometrejä kertyä päivässä mittariin helposti yli 400.

– Minua viehättää siinä se, että sitä on niin yksin omien ajatustensa kanssa. Ystävät ja lapset tietävät, että pidän puhelimeni takaboksissa ajon aikana.

Vaatii keskittymään

Moottoripyöräily vaatii ajajaltaan niin kokonaisvaltaista keskittymistä, että se pakottaa ajatukset pois töistä.

– Vaikka katse on tiessä, siinä on tosi liki luonnossa. Tuulen tuntee ja sateen haistaa, Erho kuvailee.

Ainoastaan henkilöautoa liikenteessä ajava ei tule ehkä ajatelleeksi, kuinka paljon kaksipyöräisellä kulkupelillä liikkuvan täytyy ajatella koko ajan eri asioita.

– Siinä täytyy havainnoida koko ajan muuta liikennettä. Jos esimerkiksi ajaa rekan takana, pitää koko ajan miettiä, näkeeköhän rekkaa mahdollisesti ohittava henkilöauto minua. Siinä pitää olla koko ajan valppaana.

Parhaimmiksi reissuikseen Suomessa Erho kuvailee reissuja Lappiin ja Turun saaristoon.

Erho kuuluu myös kristilliseen Christian Motorcyclists Association (CMA) -ryhmään. Sen mukana unohtumattomin reissu suuntautui Kroatiaan. Kroatiassa Erho ei itse ajanut, mutta pääsi ihastelemaan maisemia pyörän kyydistä.

Moni moottoripyöräilijä vaihtaa kesäisen moottoripyöräharrastuksen talvella moottorikelkan ajamiseen. Erho ei, mutta se johtunee siitä, että talvella hän harrastaa niin ikään vauhtia ja vaarallisia tilanteita tarjoavaa laskettelua.

Kolarista ei traumoja

Vaaralliset tilanteet eivät ole olleet Erhon kohdalla pelkkä sanonta.

Viime vuoden heinäkuussa hän ajoi Yli-Iissä Kiiminkiin johtavalla tiellä, kun yhtäkkiä ylämäkeen noustessaan tiellä oli kokonainen porotokka.

– Uskon että siinä auttoi se, että olin käynyt ennakoivan ajon koulutuksissa. Ymmärsin, että sarvista ei saa päästä irti, vaikka törmäys tulee.

Törmäys tuli, ja Erho ajatteli ensin kuolevansa. Pian hän makasi ojan pohjalla, ja fysioterapeuttina ensimmäinen ajatus oli, että onkohan hän halvaantunut.

– Selvisin siitä kuin ihmeen kaupalla säikähdyksellä. Viiden viikon päästä diagnosoitiin ainoastaan vamma peukalon jänteessä. Mutta ei minulle siitä pelkoa jäänyt.

Moottoripyöräily on harrastuksena parhaimmillaan kesäaikana, joten Erho ajoittaa suurimman osan lomistaan kesälle.

– Tämän haluan sanoa muillekin yrittäjille: pitäkää kunnon lomat. Kun lataa kesällä akut, se on mahtavaa palata elokuussa takaisin töihin, kun mieli oikein haluaa päästä takaisin töiden makuun.

MAINOS
Mainos
Mainos
Mainos

Uutisvirta

164
Utajärvi vähentää johtajia – kunnanjohtajan mukaan pieni kunta pärjää pienemmällä hallinnolla
87
Kärpät avaa Raksilan jäähalliin uuden yli satapaikkaisen pystybaarin – katsomoihin K18-aluetta ei ole näillä näkymin luvassa
82
Oma lautakunta lyttäsi koko Oulun palveluverkkoselvityksen, lautakunta haluaa lapset ja nuoret keskiöön
66
Iivo Niskaselle kuninkuusmatkan olympiakultaa! "Lämmin oli se Suomen lippu kietoutua"
51
Ministeri Sampo Terho lupasi vetäistä arhinmäet, jos Iivo Niskanen tuo kultaa: "Luulen, että kyllä kansa ymmärtää"
32
"Me emme saa apua sinisten silmiemme tähden" - Jussi Niinistö vastaa, voiko Suomi turvautua Saksaan kuten aiemmin historiassa
30
Äänestys: Mikä on paras biisi Saara Aallon UMK18-kilpailukappaleeksi?

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän mahdoton työllisyystavoite toteutuu !

Huonoin hallitus ikinä. Takinkäääntäjiä ja valehtelijoita. Tempputyöllistämisellä ja mailmantalouden nousulla saavutettu... Lue lisää...
vempula porukkaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.2.

Naapurit

24.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image