Mainos
Kaupallinen yhteistyö

Tavallisen surutonta porukkaa

Markku Mantila on tuore viestintäyrittäjä, joka on juuri päättänyt työnsä valtioneuvoston viestintäjohtajana.
PPY 6.9.2017 13:00
Markku Mantila

Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa alikersantti Hietanen jostakin Varsinais-Suomesta ilmoittautuu tavallisen suruttomaksi pojaksi. Hän sanoo perivänsä joskus kelvotonta maata eikä nöyristele ”vaik tulisis minkälainen kapitalisti mein pellon syrjään”.

”Mää kävelen vaan kädet taskus ja syljeskelen helvetin pitki sylki. Semmonen mää ole”, hän todisti kavereilleen.

Hietanen oli paljon muutakin kuin suruton suunsoittaja. Hän oli sankari, joka laittoi nahkansa alttiiksi muiden puolesta, itse asiassa kuoli pelastaessaan kavereitaan. Ei kysellyt, ei empinyt. Teki sen mitä piti. Hän saattoi olla suruton, mutta vastuuton hän ei ollut.

Hyvä on, rempseys johtui tilanteesta. Rempseyden avulla saattoi hiukan päästä karkuun sodan karuutta ja jatkuvaa pelkäämistä. Hietanen on upean kirjan upea henkilöhahmo.

Hallitus kokoontuu elokuun lopussa sorvaamaan maalle budjettia. Ministerit ja kymmenet virkamiehet ja avustajat ovat taas kerran mahdottoman tehtävän edessä: miten saada rajattomat menotarpeet kohtaamaan rajalliset tulovirrat.

Tällä kertaa se voi jopa olla vaikeampaa kuin aiemmin. Piristynyt talous on tuonut joidenkin mielestä mahdollisuuden lisätä menoja, vähän törsätä kymmenen laihan vuoden jälkeen. Olla suruttomia poikia ja tyttöjä vaihteeksi.

Valitettavasti Suomella ei ole vuosikymmeniin mahdollisuutta oikein löysään finanssipolitiikkaan eli yhteisillä varoilla törsäämiseen. Jos menee hyvin ensi vuonna, valtio eli minä, sinä ja jokainen meistä ottaa yhdessä uutta velkaa ”vain” noin 3,4 miljardia euroa. Tänä vuonna uutta velkaa otetaan pari miljardia enemmän. Vuoden 2018 lopussa valtionvelka nousee 111 miljardin hujakoille. Se ei ole enää pieni summa.

Oletetaanpa, että valtionvelan keskikorko nousee vaikkapa niinkin maltillisesti kuin 0,5 prosenttiyksikköä vuodessa. Se tarkoittaa yli 500 miljoonaa euroa lisää korkomenoja. Ja kun tietää, miten vaikeaa on säästää 50 miljoonaa, niin kyllä tässä pakosta tulee mieleen, että olemme tavallisen surutonta ja huoletonta porukkaa. Korot ovat nyt luonnottoman matalat. Ei tämä elämä näin jatku.

Sosiaalisessa mediassa pöyristytään milloin mistäkin. Milloin jokin julkkis on raivonnut nähtyään ahterivaon ravintolassa, Teuvo Hakkarainen puhunut muustakin kuin sirkkelistä tai 130 000 euron lisäeläke saanut kansan kollektiivisen raivohulluuden partaalle.

110 miljardin velkataakka ei sen sijaan kauheasti hetkauta, vaikka jokainen miljardi on yhteistä maksettavaa. Velkaantuminen ei kiinnostanut ketään kunnallisvaalikeskusteluissa eikä tunnu kiinnostavan nytkään.

Vihaiset nuoret naiset ja miehetkin ovat enemmän huolestuneita lihansyönnin etiikasta kuin siitä, että he joutuvat tulevina vuosikymmeninä maksamaan kymmenen vuotta kestäneen tolkuttoman velkaantumisen. Siis kärsivät korkeasta verotuksesta ilman mahdollisuutta lisätä ja kehittää julkisia palveluita. Tämän päivän nuorten olisi vaadittava päättäjiltä vastuullisempaa taloudenpitoa. Siis tiukkaa menokuria, koska he tämän laskun maksavat.

Suomen suruttoman kansan pitäisi enemmän taikoa esiin Hietasen toista puolta eli vastuuntuntoa ja epäitsekkyyttä. Sillä tällä menolla tämän päivän nuoret perivät meiltä vain ”helvetin kelvotonta maata”, jossa voi toki päästellä pitkiä sylkiä.

Muuhun ei taida jäädä varaa. 

MAINOS
Mainos
Mainos
Mainos

Uutisvirta

164
Utajärvi vähentää johtajia – kunnanjohtajan mukaan pieni kunta pärjää pienemmällä hallinnolla
87
Kärpät avaa Raksilan jäähalliin uuden yli satapaikkaisen pystybaarin – katsomoihin K18-aluetta ei ole näillä näkymin luvassa
82
Oma lautakunta lyttäsi koko Oulun palveluverkkoselvityksen, lautakunta haluaa lapset ja nuoret keskiöön
66
Iivo Niskaselle kuninkuusmatkan olympiakultaa! "Lämmin oli se Suomen lippu kietoutua"
51
Ministeri Sampo Terho lupasi vetäistä arhinmäet, jos Iivo Niskanen tuo kultaa: "Luulen, että kyllä kansa ymmärtää"
32
"Me emme saa apua sinisten silmiemme tähden" - Jussi Niinistö vastaa, voiko Suomi turvautua Saksaan kuten aiemmin historiassa
30
Äänestys: Mikä on paras biisi Saara Aallon UMK18-kilpailukappaleeksi?

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän mahdoton työllisyystavoite toteutuu !

Huonoin hallitus ikinä. Takinkäääntäjiä ja valehtelijoita. Tempputyöllistämisellä ja mailmantalouden nousulla saavutettu... Lue lisää...
vempula porukkaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.2.

Naapurit

24.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image