Kaupallinen yhteistyö

Tavallisen surutonta porukkaa

Markku Mantila on tuore viestintäyrittäjä, joka on juuri päättänyt työnsä valtioneuvoston viestintäjohtajana.
PPY 6.9.2017 13:00
Markku Mantila

Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa alikersantti Hietanen jostakin Varsinais-Suomesta ilmoittautuu tavallisen suruttomaksi pojaksi. Hän sanoo perivänsä joskus kelvotonta maata eikä nöyristele ”vaik tulisis minkälainen kapitalisti mein pellon syrjään”.

”Mää kävelen vaan kädet taskus ja syljeskelen helvetin pitki sylki. Semmonen mää ole”, hän todisti kavereilleen.

Hietanen oli paljon muutakin kuin suruton suunsoittaja. Hän oli sankari, joka laittoi nahkansa alttiiksi muiden puolesta, itse asiassa kuoli pelastaessaan kavereitaan. Ei kysellyt, ei empinyt. Teki sen mitä piti. Hän saattoi olla suruton, mutta vastuuton hän ei ollut.

Hyvä on, rempseys johtui tilanteesta. Rempseyden avulla saattoi hiukan päästä karkuun sodan karuutta ja jatkuvaa pelkäämistä. Hietanen on upean kirjan upea henkilöhahmo.

Hallitus kokoontuu elokuun lopussa sorvaamaan maalle budjettia. Ministerit ja kymmenet virkamiehet ja avustajat ovat taas kerran mahdottoman tehtävän edessä: miten saada rajattomat menotarpeet kohtaamaan rajalliset tulovirrat.

Tällä kertaa se voi jopa olla vaikeampaa kuin aiemmin. Piristynyt talous on tuonut joidenkin mielestä mahdollisuuden lisätä menoja, vähän törsätä kymmenen laihan vuoden jälkeen. Olla suruttomia poikia ja tyttöjä vaihteeksi.

Valitettavasti Suomella ei ole vuosikymmeniin mahdollisuutta oikein löysään finanssipolitiikkaan eli yhteisillä varoilla törsäämiseen. Jos menee hyvin ensi vuonna, valtio eli minä, sinä ja jokainen meistä ottaa yhdessä uutta velkaa ”vain” noin 3,4 miljardia euroa. Tänä vuonna uutta velkaa otetaan pari miljardia enemmän. Vuoden 2018 lopussa valtionvelka nousee 111 miljardin hujakoille. Se ei ole enää pieni summa.

Oletetaanpa, että valtionvelan keskikorko nousee vaikkapa niinkin maltillisesti kuin 0,5 prosenttiyksikköä vuodessa. Se tarkoittaa yli 500 miljoonaa euroa lisää korkomenoja. Ja kun tietää, miten vaikeaa on säästää 50 miljoonaa, niin kyllä tässä pakosta tulee mieleen, että olemme tavallisen surutonta ja huoletonta porukkaa. Korot ovat nyt luonnottoman matalat. Ei tämä elämä näin jatku.

Sosiaalisessa mediassa pöyristytään milloin mistäkin. Milloin jokin julkkis on raivonnut nähtyään ahterivaon ravintolassa, Teuvo Hakkarainen puhunut muustakin kuin sirkkelistä tai 130 000 euron lisäeläke saanut kansan kollektiivisen raivohulluuden partaalle.

110 miljardin velkataakka ei sen sijaan kauheasti hetkauta, vaikka jokainen miljardi on yhteistä maksettavaa. Velkaantuminen ei kiinnostanut ketään kunnallisvaalikeskusteluissa eikä tunnu kiinnostavan nytkään.

Vihaiset nuoret naiset ja miehetkin ovat enemmän huolestuneita lihansyönnin etiikasta kuin siitä, että he joutuvat tulevina vuosikymmeninä maksamaan kymmenen vuotta kestäneen tolkuttoman velkaantumisen. Siis kärsivät korkeasta verotuksesta ilman mahdollisuutta lisätä ja kehittää julkisia palveluita. Tämän päivän nuorten olisi vaadittava päättäjiltä vastuullisempaa taloudenpitoa. Siis tiukkaa menokuria, koska he tämän laskun maksavat.

Suomen suruttoman kansan pitäisi enemmän taikoa esiin Hietasen toista puolta eli vastuuntuntoa ja epäitsekkyyttä. Sillä tällä menolla tämän päivän nuoret perivät meiltä vain ”helvetin kelvotonta maata”, jossa voi toki päästellä pitkiä sylkiä.

Muuhun ei taida jäädä varaa. 

MAINOS

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

272 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Kun päähenkilömme hallituskausi päättyy voimme tehdä yhteenvedon henkilömme ammattitaidosta, ja se ei ole raponen, on se... Lue lisää...
oppositio odottaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image