Kaupallinen yhteistyö

Tar­jous­pyyn­nöis­tä avoimeen hankintojen kil­pai­lut­ta­mi­seen

PPY 8.9.2017 6:00
Ville Koivuniemi

Yrittäjillä on mahdollisuus osallistua julkisia hankintoja käsitteleviin hankinta-aamuihin ja -iltoihin ympäri Pohjois-Pohjanmaata tänä syksynä.

Vuoden alusta muuttunut hankintalaki nosti hankintaan liittyviä kynnysarvoja ja muutti käytäntöjä. Kunnilta ja muilta julkisilta toimijoilta vaaditaan nyt markkinavuoropuhelua eli dialogiin perustuvaa markkinoiden kartoittamista sekä markkinoiden toimivuuden, tarjonnan ja kilpailutilanteen selvittämistä.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hankinta-asiamiehellä Tiina Talalla on tämän syksyn agendana saada erityisesti yrittäjät ympäri maakuntaa aktivoitua olemaan tietoisia julkisista hankinnoista, joihin heillä voisi olla potentiaalia osallistua. Kuntia ja julkisia toimijoita Talala puolestaan aikoo kannustaa rohkeuteen avoimessa hankintojen kilpailuttamisessa.

– Jos puhutaan näistä alle 60 000 euron hankinnoista, meillä on paljon kuntia, joilla on sähköisiä, avoimuutta lisääviä työkaluja käytössä, mutta jotka eivät niitä uskalla täysin hyödyntää, Talala sanoo.

Perinteisesti esimerkiksi kuntien pienemmissä hankinnoissa on riittänyt, että tarjouspyyntö lähetetään kolmelle toimijalle. Koko ajan yhä useammissa kunnissa pienempiäkin hankintoja kilpailutetaan avoimesti verkossa.

– Eihän se kilpailuttaja voi useinkaan tietää, ketkä haluavat todella osallistua kilpailuun tai kenellä on siihen juuri silloin resursseja, Talala huomauttaa.

Neuvontaa tarjolla

Talala kannustaa yrittäjiä rekisteröitymään kuntien hankintaan liittyviin järjestelmiin, jos on pienikin mahdollisuus, että hankinnoissa voisi olla mukana.

– Hankinta-asiamies ja hankintaneuvonta ovat sitä varten, että yrittäjiä autetaan näihin hankintoihin osallistumisessa, olipa kyse mistä tahansa avuntarpeesta, Talala sanoo.

Kunnat ovat toistensa kanssa paljon tekemisissä, joten Talala uskoo, että hyväksi kokemukset niin markkinavuoropuhelussa kuin kilpailuttamisissa kyllä siirtyvät ajan myötä käytännöiksi.

– Lähtökohtanahan on, että kuntalaiset eivät joutuisi maksamaan ylihintaa mistään palveluista. Jokainen kunta haluaa varmasti olla nääissä asioissa parempi kuin naapurikuntansa, Talala sanoo.

Siikalatvalla korostetaan avoimuutta

Noin 5500 asukkaan Siikalatvalla valtaosa kunnan hankinnoista jää hankintalain mukaisen 60 000 euron alle. Kunnassa on kuitenkin otettu tavoitteeksi, että pienemmissä hankinnoissa kilpailutukset järjestetään avoimuusperiaatteen mukaan.

– Olemme ottaneet sähköisen hankintajärjestelmän käyttöön. Sillä tuodaan toimintaan tasapuolisuutta ja yhdenvertaisuutta, Siikalatvan kunnanjohtaja Pauli Piilma toteaa.

Käytännössä kunta ilmoittaa kilpailutuksista kunnan verkkosivuilla.

– Se on kaikille avoin, ja sieltä voi kuka vain katsoa mitä on meneillään.

Piilma muistuttaa, että kunta voi aina halutessaan pyrkiä huomioimaan paikallisuuden kilpailutuksissa. Hän kannustaakin yrittäjiä aktiivisuuteen hankinta-asioissa.

– Toisinaan ongelmaksi on muodostunut, että kilpailuun ei tule lähialueelta osallistujia. Jos oman kunnan tai lähikuntien yrittäjät eivät osallistu kilpailutuksiin, ei heiltä voi hankintoja tehdä. Kannustan yrittäjiä olemaan aktiivisia, Piilma sanoo.

MAINOS

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

272 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Kun päähenkilömme hallituskausi päättyy voimme tehdä yhteenvedon henkilömme ammattitaidosta, ja se ei ole raponen, on se... Lue lisää...
oppositio odottaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image