Kaupallinen yhteistyö

Pohjois-Pohjanmaan työ­voi­ma­ti­lan­ne

PPY 22.3.2018 6:00
Miika Sutinen

Pohjois-Pohjanmaan työvoimatilanne on paradoksaalinen. Toisaalta on työvoimapulaa, joillakin aloilla suorastaan kroonista, ja toisaalta työttömiä on paljon. Syitä tähän on varmasti monia ja paljon on ainakin aiottu tehdä asian korjaamiseksi. Varsinkin korkeasti koulutetuista osaajista on pulaa pienemmillä paikkakunnilla. Puolisoille ei ole tarjolla sopivaa työpaikkaa, lapsille kouluja tai harrastusmahdollisuuksia jne. Varsinkin pienien paikkakuntien vetovoima, tai valovoima kuten Oulussa sanotaan, on heikko. Myös suurempien kaupunkien vetovoima on heikentynyt selkeästi menneistä ajoista.

Kaupungeissa avoimia työpaikkoja on muutamilla aloilla runsaasti, mutta osaajat ovat hukassa. Pahin tilanne taitaa olla ICT-, rakennus-, matkailu- ja siivousaloilla. Muuntokoulutuksessa ollaan menossa parempaan päin, mutta se on edelleen hidasta ja kankeaa, mikä taas osaltaan estää hakeutumista uudelle alalle. Toisaalta kaikkia ei tarjolla oleva työ kiinnosta. Työllistämisen esteitä tulisi poistaa ja tehdä työn vastaanottamienen aina kannattavaksi.

Miika Sutinen, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

Myös Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ovat tarttuneet haasteeseen ja perustaneet organisaatiorakenteenuudistuksen yhteydessä uuden vaikuttajaforumin. Forumin tarkoituksena on kerätä yrittäjille tärkeistä sidosryhmistä ja avoimella haulla haetuista yrittäjäjäsenistä koostuva joukko. Tämän Forumin tehtävänä on keskustella elinvoiman ja erityisesti yrittäjyyden näkökulmasta alueemme yhteisistä asioista. VaikuttajaForumin tavoitteena on kehittää pk-sektorin toimintamahdollisuuksia, lisätä organisaatioiden ja yrittäjien välistä yhteistyötä sekä vaikuttaa myönteisesti alueen yrittäjyysilmapiiriin ja yrittäjyyden olosuhteisiin.

Tavoitteena on myös saada rakennettua yhteistä alueellista edunvalvonta-agendaa sekä löytää myös uusia avauksia alueellemme yrittäjyyden kehittämiseksi. Ensimmäisenä on tarkoitus tarttua maakunnan työvoimaongelmiin ja katsoa mihin tällä joukolla pystytään ja mitä saadaan aikaan. Työ on varmasti haasteellista, mutta parhaamme teemme.

MAINOS

Kommentoi

Voisiko kertoa hieman tarkemmin, minkä alan osaajista on oikeasti puutetta, niin kenties joku osaisi hankkia sitä osaamista.

Avoimet työpaikat eivät kerro mitään, koska yhteen työpaikkaan voi olla jopa tuhat hakijaaa (kuten autotehtaalle).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:00
Kärki ja Kaija tenttaavat puolueiden puheenjohtajia – He joutuvat seisomaan 1,5 tuntia Porin torilla
7:00
Isä hermostuu metsässä telttaillessa – Kauhu jää paremman puutteessa säikyttelyksi
7:00
Kehitys on käänteinen, kalastajien määrä vähenee, valvojien ja valvonnan lisääntyy Lukijalta
7:00
Oululainen Aamu ajatteli olevansa transmies, kun hän alkoi tuntea vetoa meikkiin ja hameisiin – Nyt hän tietää olevansa muunsukupuolinen, kuten yhä useampi suomalainen Tilaajille
6:20
Vesi on ollut Pohjois-Pohjanmaalla viimeksi yhtä vähissä vuonna 2006 – peltoja kuivuus kurittaa vähemmän kuin etelässä
6:01
Lakimiesliitto: Seksuaalirikoksia koskeva lainsäädäntö uudistettava – pelkkä rangaistusasteikon koventaminen yläpäästä ei muuta rangaistuskäytäntöä
6:00
Suomi palaa pikavauhtia arkeen, mutta maahan on jäämässä ulkomaisia toimittajia – "Meiltä kysytään odotetuista aiheista"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla ja Muonio.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

301 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Ei ole kuitenkaan sinultakaan liika vaadittu yrittää ymmärtää yksi ihan yksinkertainen seikka. Maksan korkeita veroja. V... Lue lisää...
Tähtitenava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image