Kaupallinen yhteistyö

Pk-yritykset talouskasvun vetureina

JUUSO HEINILÄ, Aluejohtaja, Pohjois-Suomi, Finnvera Oyj.
PPY 7.3.2017 10:00
Juuso Heinilä

Suomen talous on jättänyt taantuman taakseen ja palannut kasvu-uralle. Tähän johtopäätökseen ovat vuoden vaihteen molemmin puolin tulleet kaikki merkittävät tutkimuslaitokset. Erityisen ilahduttavaa on se, että vihdoin kasvu perustuu kotimaisen kulutuksen lisäksi myös viennin ja investointien varovaiseen elpymiseen. Kilpailukykysopimus on vahvistanut suomalaisten yritysten kilpailukykyä ja näkymät ovat laajalti aiempaa positiivisemmat. Talouden keskeisimmät uhat ja riskit tulevatkin nyt ulkoa kun maailmantalouden epävarmuus on kasvanut poikkeuksellisen suureksi.

Finnveran näkökulmasta vuosi 2016 oli pienten ja keskisuurten yritysten keskuudessa uudistumisen ja kasvun käynnistymisen aikaa. Olimme mukana rahoittamassa ennätyksellisen monia omistajanvaihdoksia sekä mahdollistamassa tuhansia kasvua ja vientiä edistäneitä hankkeita. Pk-yritysten viennin kasvu on ollut viime vuosina suuria yrityksiä selvästi nopeampaa. Kokonaisuuden kannalta on kuitenkin huomioitava, että suurten yritysten osuus kokonaisviennistä on kuitenkin edelleen pk-yrityksiä suurempi.

Pohjois-Pohjanmaan yritysten talousnäkyvät ovat vuoden 2017 alussa todella positiiviset. Seuraamme yritysten talous- ja kasvunäkymiä säännöllisesti Yrittäjien ja Finnveran yhteisessä pk-barometrissa. Tuoreen barometrin perusteella näkymät ovat positiiviset koko maassa ja Pohjois-Pohjanmaalla vielä selvästi keskimääräistä paremmat. Yritykset näkevät kasvua esimerkiksi liikevaihdossa, henkilöstömäärässä, viennissä ja investoinneissa. Pk-yritykset ovatkin olleet avainasemassa myös työllisyyden positiivisessa kehityksessä, samaan aikaan kun työllisyys on kehittynyt suurissa yrityksissä heikosti.

Kokonaisuutena lähtökohdat vuoteen 2017 ovat Pohjois-Pohjanmaalla erinomaiset. Alueen elinkeinorakenne on monipuolistunut ja voimakkaan kasvuhakuisia yrityksiä löytyy laajasti maakunnan eri kulmilta. Oulun ICT-alan onnistunut rakennemuutos on kerännyt paljon positiivista huomiota ja esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan matkailu on kehittynyt ja monipuolistunut. Matkailun merkitys ja valtava kasvupotentiaali koko Suomen kannalta on havaittu ja tunnustettu laajemmin kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Tähän on Pohjois-Pohjanmaallakin tartuttu ja tärkeää on panostaa matkailun kehittämiseen juuri nyt kun potentiaalisia matkailijavirtoja on erityisen paljon hyödynnettävissä.

Finnveran päätehtävä on varmistaa, etteivät kannattavat investoinnit ja kasvu jää toteutumatta rahoituksen puutteen takia. Pankkien tiukentunut sääntely on osaltaan lisännyt tätä haastetta, mutta näkemykseni mukaan yhteistyössä rahoitus on kuitenkin kannattaviin hankkeisiin järjestynyt. Erityisen aktiivisesti haluamme olla varmistamassa rahoituksen saatavuuden yritystoiminnan käynnistämisessä, kasvun pääomittamisessa sekä viennin rahoittamisessa. Omistajanvaihdokset ovat myös 2017 yksi keskeinen painopistealueemme ja edellisvuosien kokemusten perusteella, ne ovat myös tärkeä osa yritysten ja koko elinkeinoelämän uudistumista.

MAINOS

Kommentoi

Koneella villalangasta(mahdollista myös viskoosi-silkkilankaakin)neulotut sukat kun kauniita,tarvetta,kysyntää olisi.
Kyllä Kesi-Euroopassakin ihan tarpeellisia:.Saksaan,Belgiaan,Hollantiin,sveitsiin,Norjaan,Ruotsiin. Venäjälle,Viroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä vinkki pienyrittäjille: mielestäni tosilämpimiä nilkkasukkia syntyy vain ainoastaan: neulomakoneella.Niitä oli meillä kansalaisilla useammassa kodissa,minullakin ihan päätyöni ohessa,harrastuksena. Villalangasta neulekoneessa tehdyt n-sukat ovat tosilämpimiä.tasainen neulostulos. Käsinneulotut sukat eivät ole niin lämpimiä kuin koneelle neulotut.Ja ovat nopeammat valmistaa. Niihin voi kiinnittää pehmeästä,ohuemmasta nahasta pohjat. Sitten niistä tuleekin kotitossut.Tässä työttömille ideaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsityöalalle aikovat saavat hyviä ohjeita esim. käsityöneuvonta-asemilla. Pienelle maalle tärkeää pitää käsityötaitoa vireillä sukupolvesta toiseen. Sillä pienistä puroista monesti kasvaa SUURIA VESIÄ.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taija Suomiparka nousta palkattomalla orjatyöllä. Eu,n romahtaminen on 100% varmaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkäähän oululaiset merimaisemineen hotelli siihen kauppatorin rantaan. Merta ei näe ihmiset,jotka sisämaassa asuvia. Heitä löytyy myös muista maista eikä vaan Suomesta. Soutuvene,puusta, ihmeteltväksi,ihasteltavaksi,tuloväylälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

124 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image