Kaupallinen yhteistyö

Pk- yritykset hakevat voimakkaasti kasvua

PPY 22.2.2018 0:00
Anni Jyrinki

Marraskuussa 2017 toteutetun Yritysten kasvun suunta -kyselyn tulokset vaikuttavat varsin positiivisilta. Maakuntamme yrityksistä 62 prosenttia ilmoittaa olevansa joko voimakkaasti kasvua hakevia tai mahdollisuuksien mukaan kasvavia yrityksiä. Vastaava luku pelkästään oululaisista yrityksistä on 70 prosenttia.

Kyselyyn vastasi kaikkiaan 530 yrittäjää, joista 30 prosenttia toimii yksinyrittäjinä ja loput ovat työllistäviä yrityksiä. Kyselyllä selvitettiin yritysten kasvuhistoriaa vuodesta 2016 lähtien sekä kasvun keinoja ja odotuksia vuosille 2018 – 2019.

Keskeisimpiä yrityksen kasvuun vaikuttavia tekijöitä ovat kyselyyn vastanneiden yrittäjien mukaan entistä parempi kysyntään vastaaminen, omien tuotteiden ja palveluiden erinomaisuus sekä tarve kasvattaa yrityksen kannattavuutta.

”Kaiken kaikkiaan yrittäjät siis uskovat kasvun mahdollisuuksiin. Eniten kasvua löytyy teollisuuden-, rakentamisen-, palveluiden-, kaupan-, sekä ICT-aloilta”, selventää Pohjois-pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen.

Mistä löytää sopivia työntekijöitä?

”Kyselyyn vastanneista yrittäjistä joka toinen suunnittelee palkkaavansa lisää työntekijöitä”, Kolehmainen nostaa esille toisen positiivisen kyselystä selvenneen seikan.

Seuraavan kahden vuoden aikana odotettavissa olisi 663 – 949 uutta työpaikkaa alueellemme. Eniten uusia työpaikkoja näyttää syntyvän asiantuntijatehtäviin ja myynnin sekä markkinoinnin tehtäviin.

Työllistämiseen liittyy myös haasteita ja niistä suurimmaksi yrittäjät kokevat työntekijöiden osaamisen ja ammattitaidon riittävyyden.

”Meidän on nopeasti ryhdyttävä laajalla yhteistyöllä varmistamaan, että yritysten esteeksi kokemaa työvoiman saatavuus ongelmaa voidaan helpottaa. Yritysten kasvu voi tyrehtyä osaajapulaan. Tarvitaan koulutuksen, kaupungin, yrittäjien ja työvoimaviranomaisten tiivistä yhteistyötä”, Kolehmainen huomauttaa.

Suhteellisen suureksi haasteeksi kyselyssä mainittiin myös puuteet työnhakijoiden motivaatiossa ja asenteessa.

Vapaus ja vastuu omasta tekemisestä

Yrittäjyyden parasta ja haastavinta puolta kartoitettiin Kasvun suunta -kyselyssä nyt ensimmäistä kertaa. Ylivoimaisesti tyypillisin vastaus parhaista puolista oli vapaus ja vastuu. Yrittäjät arvostavat sitä, että voivat itse päättä tekemisistään ja työajoistaan.

Haastavimmaksi koettiin ajankäyttö ja liiallinen työkuormitus. Henkilöstöjohtamiseen liittyvät haasteet myös mietityttävät yrittäjiä, samoin kuin tuloskehitykseen ja kannattavuuteen liittyvät asiat.

”Yrittäminen koetaan elämäntavaksi, joka mahdollistaa itsensä toteuttamisen. Mielikuva yrittäjästä, joka on aina töissä eikä koskaan pidä lomaa, ei vastaa enää tänä päivänä yrittäjyyden olemusta”, toteaa Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien järjestöpäällikkö Kirsi Anttila.

MAINOS

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Tämä pääministeri ei tunnista tavallisen ihmisen arkipäivän tosiasioita suihkukoneen ikkunansa takaa zoomaillessaan. Ke... Lue lisää...
eroon tästä äijästä

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image