Kaupallinen yhteistyö

Paikallista sopimista pelätään – turhaan!

PPY 3.9.2017 15:00
Matti Pohjola

Monet työnantaja- ja työntekijäliitot ovat aloittamassa työehtosopimusneuvotteluja syksyn kuluessa. Keskitettyjen ratkaisujen aika on ohi. Uudistuksia on uskallettava tehdä ja luotettava siihen, että myös paikallisesti osataan tehdä hyviä sopimuksia.

Nykyisen hallituksen aloittaessa toimintaansa yrittäjien odotukset olivat korkealla. Olihan hallitusohjelma kaikkien aikojen yritysmyönteisin. Hallituksen käytännön taival yrittäjien olosuhteiden parantamiseksi on kuitenkin ollut todella tuskainen. Hallituksen rattaisiin on ilmaantunut runsaasti hiekkaa ja kapuloita.

Työmarkkinapelisääntöjen uudistaminen yhtenä tavoitteena olisi ollut merkittävä edistysaskel. Keskeisimpänä tästä oli paikallisen sopimisen lisääminen. Suomen Yrittäjät julkaisi kesän kynnyksellä tutkimuksen, jossa oli tarkasteltu kuutta keskeisintä työehtosopimusta, jotka edustavat suurimpia kilpailukykysopimuksessa mukana olleita sopimusaloja. Selvityksestä käy ilmi, että paikallinen sopiminen ei edennyt kilpailukykysopimuksen perusteella merkittävästi, eivätkä hallituksen asettamat tavoitteet toteutuneet. Paikallisen sopimisen käyttöala on edelleen rajoitettua ja paikallisesti voidaan sopia usein vain melko vähämerkityksellisistä asioista.

Kankea järjestelmä estää työmarkkinoiden uudistumisen ja jarruttaa talouskehitystä. Aivan turhaan pelätään, että paikallinen sopiminen johtaisi palkka-aleen ja työehtojen heikentämiseen. Kokemukset ovat osoittaneet että joustavalla, paikallisella yrityskohtaisella sopimisella selkeytetään työn tekemisen ehtoja ja palkkausta. Yritykset ovat valmiita maksamaan parempaa palkkaa win-win-periaatteen mukaisesti. Nykyinen työehtosopimispohjainen järjestelmä on syntynyt vuosikymmenien saatossa, sääntelytalouden aikana ja sisältää aivan liikaa turhia kankeita rakenteita, joilla on haitallisia vaikutuksia työn järkevään kohdentamiseen työntarpeen vaihdellessa.

Matka yrittäjien arkea helpottaviin muutoksiin näyttää olevan pitkä. Mutta työ jatkuu ja parhaiten tuloksia saadaan aikaan vain sillä että olemme aktiivisia yhteiskunnassa ja teemme yhdessä töitä muutoksen eteen. Tähän meillä yrittäjillä on yhteinen vaikuttamiskanava käytössä.

MAINOS

Kommentoi

Paikallinen sopiminen on tälläkin hetkellä sallittua. Mikään työehtosopimus ei kiellä yrittäjää maksamasta parempaa palkkaa työntekijöilleen tai suoritusperustaista palkanlisää. Tai bonuksia joilla voi kannustaa työntekijöitä ja palkita arvokkaasta työpanoksesta.
Antaisi esimerkin mitä haluaisi sopia ja selittäisi minkä kohdan nykyiset työehtosopimukset estää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo nyt voi työnantaja maksaa ihan vapaasti isompaa palkkaa win-win-periaatteella tai ilman. Paikallisessa sopimisessa käy helposti niin, että sanotaan töihin tulijoita olevan jonoksi asti, että, jos ei tarjottu palkka kiinnosta, niin tuossa on ovi! Hyvin harvoilla aloilla ja -paikkakunnilla syntyy aitoa kilpailua työntekijöistä ja siten aitoa keskustelua palkoista. Näin se vaan on...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on ollut jonkin verran yritystä sopia paikallisesti, ollaan pyydetty ja työnantaja on sanonut ei. Se on ollut tähän asti tapana, eikä taida muuttua mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

272 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Kun päähenkilömme hallituskausi päättyy voimme tehdä yhteenvedon henkilömme ammattitaidosta, ja se ei ole raponen, on se... Lue lisää...
oppositio odottaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image