Kaupallinen yhteistyö

Pääministeri kutsui yrittäjät koolle

Pääministeri kutsui yrittäjät keskustelutilaisuuteen. Kuvassa Eero Koskelainen, Juha Sipilä, Marjo Kolehmainen ja Jussi Riikonen. KUVA: Anni Jyrinki
PPY 21.3.2018 12:00
Anni Jyrinki

Mitkä ovat maamme suurimmat haasteet ja keskeiset kysymykset 2020-luvulle? Mistä ja millaisia ratkaisuja tuleviin haasteisiin? Näitä kysymyksiä ratkoivat ja uusia kysymyksiä hallituksille esittivät Pohjois-Pohjanmaan yrittäjät.

Pääministeri Juha Sipilä kutsui yrittäjiä keskustelutilaisuuteen teemalla ”Suomi Seuraavat 100 vuotta”. Keräsimme yhteen muutamia keskustelun teemoja ja puheenvuoroja.

”Suomen taloutta ei laiteta kuntoon verotusta kiristämällä”, pääministeri vakuuttaa alkuun.

Juha Sipilän tavoite talouden tilan kunnostamisesta ja työllisyysasteen nostamisesta on nyt hyvässä vauhdissa. Tavoite 72 prosentin työllisyydestä on pääministerin mukaan realistinen nykyhallitukselle.

”Nyt ollaan menossa 71 prosentissa, se on paras luku kolmeenkymmeneen vuoteen. Mutta kuinka päästä 75 prosenttiin?” Sipilä pohtii.

Työllisyys, työllistäminen ja yrittäjyyden suosio sekä kannattavuus olivatkin yhteisen illan kantavia teemoja.

Työntekijöiden löytäminen vaikeaa

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen toteaa, että yrittäjillä on takanaan haasteelliset kymmenen vuotta, mutta usko tulevaan on nyt alueella vahva.

”Uskallamme täällä puhua jo talouskasvusta. Suurin haaste on nyt sopivan työvoiman löytäminen”.

Pohjois-Pohjanmaata vaivaa joillain aloilla jo kova työvoimapula. Tähän yrittäjäjärjestö toivoo ratkaisua muun muassa uudelleenkoulutuksesta.

”Mutta esimerkiksi ammatillisen koulutukseen reformi meni siinä mielessä pieleen, ettei rahaa näytä jäävän aikuiskoulutukseen ja yrittäjyysopintoihin, kysyntään nähden eurot ei vain riitä”, Kolehmainen huomauttaa.

Lisää rohkeita investointeja

Yrittäjäneuvos Eero Koskelaisella on 35 vuoden kokemus yrittämisestä, monella eri toimialalla.

”Yrittäjyys on nousua, laskua ja korpivaellusta. Mutta nyt on hyvä päivä olla yrittäjä”, Koskelainen pohti.

”Mutta tuleen ei saa jäädä makaamaan. Nyt pitäisi tehdä rohkeita uusia avauksia ja kannustaa ja kasvattaa uusia yrittäjiä. Jokainen uusi investointi tuo mukanaan muutaman uuden pienemmän sille alueelle, mihin investoidaan. Esimerkiksi energia-alalla on nyt hyvä pöhinä. Tähän satsaamiseen ja kiertotalouden tukemiseen tarvitaan päättäjiltä nyt lisää rohkeutta”, Koskelainen osoittaa sanansa pääministerille.

Samaa aihetta sivuaa cleantech-yrittäjä Martti Haapala.

”Mitä käytännössä tarkoittaa, että cleantech on yksi Suomen kärkihankkeista? Mitä tukia on saatavilla, millaista riskirahoitusta. Suomesta tuntuu puuttuvan järjestäytynyt riskirahoitus. Tiedonsaanti on nyt todella vaikeaa.”

Kuinka tukea konkurssin tehnyttä?

Moni yrittäjä tiedusteli pääministeriltä, kuinka työvoiman palkkaamista pienissä yrityksissä voitaisiin helpottaa?

”Pieniä toimiahan on jo tehty. Koeaikaa on pidennetty, määräaikaisten työsuhteiden solmimista on helpotettu ja takaisinottovelvoitetta lyhennetty. Pitäisikö irtisanomista helpottaa ja muokata YT-lakia?” Juha Sipilä kommentoi.

Sipilä myös kertoo, että hallituksen suurin huolenaihe on nyt nuoret työttömät sekä yli 50-vuotiaat työttömät.

Sanna Salo, Raahen Yrittäjien puheenjohtaja, esitti ääneen monen huolen: kuinka auttaa uuteen alkuun. Eli miten yrittäjä voi nousta jaloilleen konkurssin jälkeen, onko uuden yrityksen perustaminen tehty mahdottomaksi?

”Tarvittaisiin niin lainsäädännön kuin asenneilmaston muutosta”, Salo painottaa.

Konkurssista kärsivät paitsi yrittäjä itse, myös muun muassa rahoittajat, verottaja ja alihankkijat.

”Pitäisikö ottaa käyttöön Tanskan malli eli yritysten ei anneta ajautua konkurssiin”, Pääministeri kysyy. Hän myös peräänkuuluttaa asiantuntijuuden lisäämistä niin sijoittajien kuin yrittäjäjärjestön osalta.

”Apua pitää uskaltaa kysyä aikaisemmin, maassamme kynnys tunnustaa avuntarve on liian korkealla”.

Verotusta säädettävä

Mikko Keisu halusi keskustella pääministerin ja yrittäjäkollegoiden kanssa verkkokaupasta ja ulkomaisten verkkokauppojen vaikutuksesta kotimaan yrityksille.

”Suomen valtio tukee kiinalaista verkkokauppaa”

”Menetämme verotuloja 80 miljoonaa euroa vuodessa. Kuka päätti, ettei alle 22 euron ostoksesta mene veroja? Tämä kaikki tarkoittaa 1000 erikoiskaupan loppumista Suomessa”, Keisu laskee.

”Tämä on laajempi kuin verkkokauppakysymys. Pitäisi ehkä laskea verotuksen rajaa tuosta 22 eurosta. Asiaa selvitetään”, Sipilä lupaa.

Lopuksi Jouko Virranniemi haluaa antaa pääministerille vinkin:

”Lahja- ja perintövero pois. Lapset maksavat nyt hirveitä veroja eli sukupolvenvaihdokset pitää saada kannattaviksi ja helpommiksi. Nuoria pitää kannustaa yrittäjyyteen eikä vaikeuttaa perheyrityksen jatkamista.”

MAINOS

Kommentoi

Sipilä on oikealla linjalla tuossa irtisanomisten helpottamisessa ja yt lain muokkaamisessa. Nyt tuo laki on aivan liian kankea yrityksille. Yrittäjä on se jota saa riistää surutta, eikä irtisanominen onnistu kuin vasta todella törkeissä tapauksissa, näin on oikeusasteet linjanneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi herra pääministeri ei kutsu köyhiä ja syrjäytyneitä luokseen.???? Vielä hän ehtisi..seuraavien vaalien jälkeen on oppositiosta turhaa ruikuttaa ketään luokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:00
Kärki ja Kaija tenttaavat puolueiden puheenjohtajia – He joutuvat seisomaan 1,5 tuntia Porin torilla
7:00
Isä hermostuu metsässä telttaillessa – Kauhu jää paremman puutteessa säikyttelyksi
7:00
Kehitys on käänteinen, kalastajien määrä vähenee, valvojien ja valvonnan lisääntyy Lukijalta
7:00
Oululainen Aamu ajatteli olevansa transmies, kun hän alkoi tuntea vetoa meikkiin ja hameisiin – Nyt hän tietää olevansa muunsukupuolinen, kuten yhä useampi suomalainen Tilaajille
6:20
Vesi on ollut Pohjois-Pohjanmaalla viimeksi yhtä vähissä vuonna 2006 – peltoja kuivuus kurittaa vähemmän kuin etelässä
6:01
Lakimiesliitto: Seksuaalirikoksia koskeva lainsäädäntö uudistettava – pelkkä rangaistusasteikon koventaminen yläpäästä ei muuta rangaistuskäytäntöä
6:00
Suomi palaa pikavauhtia arkeen, mutta maahan on jäämässä ulkomaisia toimittajia – "Meiltä kysytään odotetuista aiheista"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla ja Muonio.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

301 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Ei ole kuitenkaan sinultakaan liika vaadittu yrittää ymmärtää yksi ihan yksinkertainen seikka. Maksan korkeita veroja. V... Lue lisää...
Tähtitenava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image