Kaupallinen yhteistyö

Mitä maahantuonnin ar­von­li­sä­ve­ro­tuk­ses­sa on huomioitava?

PPY 18.6.2018 17:00
Mari Uusitalo

Maahantuonnin arvonlisäverotus siirtyi Tullilta Verohallinnolle 1.1.2018 ja arvonlisäverovelvollisten yritysten osalta maahantuonnin arvonlisävero muuttui oma-aloitteiseksi veroksi. Tämän vuoden alusta verovelvolliset siis laskevat itse maahantuonnin arvonlisäveron perusteen ja siitä tilitettävän veron määrän sekä ilmoittavat maahantuonnin arvonlisäveron samalla ilmoituksella kuin muutkin oma-aloitteiset verot.


Maahantuonnista maksettava arvonlisävero perustuu pääsääntöisesti Tullin vahvistamaan tavaran tullausarvoon, joka näkyy Tullin antamalla tullauspäätöksellä/laskulla kohdassa veron peruste. Veronperusteeseen tulee sisällyttää myös mm. tullit, tuontimaksut ja muut vastaavat maksut, tavaran kuljetus-, lastaus-, purkaus- ja sekä muut maahantuontiin liittyvät kulu, jotka voivat jo sisältyä tullausarvoon. Jotta maahantuoja voi veronperusteen määrittää, tulee tuojan tietää mitä kustannuksia tullausarvoon on jo sisällytetty ja mitkä kustannukset maahantuojan tulee oma-aloitteisesti lisätä. Tämän vuoksi veronperustetta laskettaessa onkin oltava tarkkana, ettei kustannuksia oteta huomioon kahta kertaa.


Veronperusteen laskemisen helpottamiseksi, OmaVeroon on toukokuussa lisätty yritysten hyödynnettäväksi Tullin lähettämät vertailutiedot maahantuonnista. Verohallinnon tiedotteen mukaan vertailutieto perustuu tullauspäätökseen, joka sisältää tullausarvon lisäksi Tullin kantamat tullit ja muut maksut. Muut em. veronperusteeseen luettavat kustannukset tulee yritysten itse muistaa huomioida veron perustetta laskettaessa. Ohjenuorana on hyvä pitää sitä, että veron peruste on lähtökohtaisesti suurempi tai yhtä suuri kuin Tullilta saatu vertailutieto eli jos yrityksen laskema maahantuonnin veron peruste on vertailuarvoa pienempi, laskennassa on todennäköisesti mennyt jokin pieleen.


Maahantuonnin arvonlisävero ilmoitetaan arvonlisävero tullauskuukaudelta annettavalla arvonlisäveroilmoituksella. Silloin kuin tavarat tuodaan yrityksen arvonlisäverollista toimintaa varten, veron tilitys ja vähennys tapahtuvat saman kuukauden ilmoituksella, eikä maahantuonnin arvonlisävero jää yrityksille kustannukseksi. Jos maahantuotu tavara tulee vähennyskelvottomaan käyttöön, vähennystä ei luonnollisesti saa tehdä.

Mari Uusitalo Pricewaterhouse-Coopers Oy 
MAINOS

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Sadevaroitus: Maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa voi sataa iltapäivällä rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olet jälleen väärässä. Köyhyyden ei pidä näkyä sen vuoksi että köyhä olisi muille varoittava esimerkki. Sen pitäisi näky... Lue lisää...
Tähtitenava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image