Kaupallinen yhteistyö

Kunnat ratkaisevat pienten yrittäjien toi­min­tae­del­ly­tyk­set

PPY 31.8.2017 9:00
Marjo Kolehmainen

Maakuntauudistus ja sen mukana sosiaali-ja terveydenhuollon kokonaisuudistus ottivat noin vuoden aikalisän, kun lakiesitystä piti perustuslakivaliokunnan esityksestä muuttaa. Valmistelu on Helsingissä varmasti kiivasta ja keinoja turvata ihmisille hyvät palvelut ja valinnanvapaus etsitään. Vuoden jatkoaika on monelta osin perusteltu, mutta erityisesti pienten sosiaali- ja terveysalan yritysten epävarmuutta se vain lisäsi.

Alueemme kunnilla on täydet mahdollisuudet ja myös valtuudet vähentää tätä pelkoa, turvata yrittäjien toimeentuloa ja siten kehittää ja ylläpitää oman kunnan sotealan yrittäjyyttä. Kuntien ei tarvitse vain sivusta seurata, miten soteala keskittyy ja pienet toimijat joko lopettavat tai myyvät yrityksiään pois.

Kun maakuntauudistus siirtyi vuodella, on kuntien ja kuntayhtymien aika palata aktiivisesti itse kehittämään alueemme sotepalveluja ja avata palvelumarkkinaa. Helpoin keino siihen on ottaa aktiivisesti joka kunnassa sotepalveluissa enemmän palveluseteleitä käyttöön. Tähän kannattaa heti varautua syksyn budjettivalmistelussa.

Palveluseteleitä on ollut mahdollista käyttää jo vuodesta 2009. Harmillisen vähän niitä on käytetty. Pääsääntöisesti seteleitä on hyödynnetty esim. hoitojonojen purkamisessa. Kuitenkin palveluseteleiden käyttöönotto olisi järkevää kaikkien; asiakkaan, kunnan ja yrittäjien näkökulmasta.

Asiakkaat saavat valinnanvapautta valita itselle sopivan palvelun. Palvelun voi saada nopeammin ja lähempää ja joustavuus lisääntyy. Julkinen sektori taas tutkimusten mukaan säästää noin 20 prosenttia kustannuksista verrattuna omaan tuotantoon ja setelit myös auttavat talousarviossa pysymistä. Palvelusetelit lisäävät yrittäjien määrää ja tuovat kuntaan elinvoimaa.

Yrittäjien osalta selkeä linjaus antaa tulevaisuudenturvaa. Palvelusetelit antavat myös mahdollisuuden uudelle yritystoiminnalle ja erityisesti pienyrittäjyydelle. Palvelusetelitoimijana oleminen valmistaa tulevaan maakuntauudistukseen ja antaa valmiuksia toimia tulevaisuudessakin. Setelit antavat myös mahdollisuuden kehittää uusia palveluita vaikkapa ikäihmisten kotona-asumiseen. Palveluseteleiden radikaali lisääminen nykyisestä on myös suora signaali yrittäjille kunnan tahtotilasta kehittää ja ylläpitää alueen yritysten mahdollisuuksia toimia myös tulevaisuudessa sote-alalla.

Volyymia on helppo lisätä. Tällä hetkellä palveluseteleillä tuotetaan Suomessa alle 1 % kaikista sotepalveluista. Ihmeellisen vähän, kun ottaa huomioon, että tulevaisuuden maakunnassa palvelu- tai tulevalta nimeltään asiakassetelit toimivat monituottajamallin ja valinnanvapauden runkona. Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partasen mukaan palvelusetelien määrän on mahdollista moninkertaistaan ennen maakuntauudistuksen voimaantuloa.

Kaikessa tässä sotesopankeitossa kunnat ja kuntien kuntayhtymät ovat ratkaisevassa asemassa turvatessaan oman alueen elinvoimaa.

MAINOS

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

272 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Kun päähenkilömme hallituskausi päättyy voimme tehdä yhteenvedon henkilömme ammattitaidosta, ja se ei ole raponen, on se... Lue lisää...
oppositio odottaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image