Kaupallinen yhteistyö

Kuinka valmiita osaajia korkeakoulut tuottavat?

PPY 3.4.2017 12:00
Ville Koivuniemi

Julkisuudessa käydään aika ajoin keskustelua siitä, kuinka hyvin korkeakoulujen opetus pysyy mukana nopeasti muuttuvien alojen mukana. Miltä tilanne näyttää korkeakouluharjoittelijoiden näkökulmasta, teknologia- ja design-palveluja sekä data-analytiikkaa tuottavan oululaisen Bitfactor Oy:n toimitusjohtaja Antti Pelkonen?

– Yleiskommenttina voisi sanoa, että yksittäisiä teknologioita osataan kohtuullisen hyvin. Meillä esimerkiksi työssä opitaan sitä, miten teollista tai kaupallista ohjelmistoa tehdään kokonaisuudessaan.

Kuuntelevatko korkeakoulut riittävästi yritysten tarpeita?

– Mielestäni esimerkiksi yliopiston ei pidäkään tanssia yritysten pillin mukaan. Siellä pitää olla omasta takaa näkemystä siitä, mihin opetusta viedään. Esimerkiksi Nokian tapaus osoitti, että lyhytjänteiset muutokset opintosuunnitelmissa eivät ole aina toimivia.

Mitä painottaisit korkeakoulujen opintotarjonnassa?

– Peräänkuuluttaisin esimerkiksi matematiikkaan ja fysiikkaan liittyvien perusteiden osaamista. Kun perustat ovat kunnossa, uusien asioiden opiskelu helpottuu. Pitkällä tähtäimellä on tärkeämpää ymmärtää, miksi asiat toimivat sen sijaan, että opettelisi yksittäisen tekniikan. Tällä hetkellä teollisuus huutaa ylipäätään tekniikkaa ja numeerisia menetelmiä ymmärtäviä ihmisiä.

Miten korkeakoulut ja yritysmaailma voisivat lähentyä entisestään?

– Korkeakoulut voisivat pyytää yritysten edustajia entistä enemmän vieraileviksi luennoitsijoiksi. Se madaltaisi entisestään ”gäppiä” korkeakouluopetuksen ja teollisuuden raadollisten vaatimusten välillä. Tärkeää olisi, että nuorilla olisi realistinen ymmärrys työelämästä jo opintovaiheessa.

MAINOS

Kommentoi

Osaaminen vaatii jatkuvaa uuden oppimista. Jos ei osaa edes kunnolla lukea tai ymmärrä lukemaansa on vaikea oppia uutta ja uudistua. Korkeakoulutetuista on suurin mahdollisuus saada osaajia Nokiankin anemiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei korkeakouluissa tehdä osaajia vaan oppineita. Ne ovat yhtä kaukana käsiteviidäkossa kuin sahara ja sademetsästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"vanhojen" korvaaminen nuorilla on mennyt rajusti yli. Kokemuksella ja korkeasti koulutetulla ei ole edes käypää arvoa. Hirvittää Nokiankin puolesta kun selviää osaamattomuuden tulos vain sen vuoksi ettei osata johtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisen valmiita... koska nykyinen Suomalainen työantajapolvi ei anna kokemukselle mitään painoarvoa. Ikä ja työkokemus tuntuu olevan vain rasite nykytyöantajalla kun kokeneet potkitaan pois. Mutta sitä saa mitä tilaa jossain vaiheessa huomataan että kalliita virheitä tulee jos ei ole kokemusta. Oppirahat on maksettava on vanha viisaus jota ei voi kumota. Mutta työantaja puolelta kaikki taitaa olla vain probakandaa vai onko ne oikeasti sekaisin... kuin vain liki ilmaistyövoimaa halutaan.. mutta sitä saa mitä tilaa ...kokematon tekee virheitä ja talous veitsenterällä konkurssi lähestyy. Kannataisiko sittenkin sijoittaa kokemukseen myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Positiivinen yllätys yritysmaailman kommenteiksi koulutuksen suhteesta liiketoimintaan.
Suurin mahdollinen virhe olisi päästää joku ulkopuolinen taho - kuten poliittinen ideologia (puolue) tai taloudellista etua ajava raha - päättämään mitä ylipäätään koulutusjärjestelmässämme tehdään.
Koulutus on oltava itseisarvossaan täysin riippumaton, koska vain siten voidaan taata sen puolueettomuus ja itsenäinen kehitys yksilöiden kyvykkyyksien mukaisena kansakuntamme kaikkien osa-aluiden kehittymisen - monipuolisen ja siten tasapainoisen yhteiskuntamme korvaamattoman peruskivenä.
Koulutus ei ole business.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen vuosikausia opettanut noita matematiikan ja fysiikan perusteita, mutta itselleni eivät yritysten ovet aukea, edes haastatteluasteelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

285 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

mölisevät lapset linja-autoissa

Eikös ne lasten äänet ole niitä elämisen ääniä aidoimmillaan? Pipo kiristyy ja naama muuttuu norsun takapuoleksi vasta ... Lue lisää...
mirko

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image