Kaupallinen yhteistyö

Koulutus- ja oppi- sopimuksella ammattiin

”Tyypillinen työpäiväni Panchossa: Saavun töihin, teen salaattibuffetin tai rupean tekemään annoksia riippuen, onko ilta vai aamuvuoro, misaan tarvittaessa, sitten on tiskausta sekä yleistä puhtaanapitoa, salaattibuffetin purkamista ja loppusiivouksia”, Mika Keskitalo kertoo. Sami Louhela toimii ravintolassa Keskitalon ohjaajana. KUVA: Anni Jyrinki
PPY 15.6.2018 8:18
Anni Jyrinki

Ammatillisen koulutuksen reformi toi tullessaan koulutussopimuksen, joka korvasi aiemmin käytössä olleen työssäoppimisen.

Elinkeinoelämän keskusliitto ajoi aktiivisesti oppisopimuksen käytön kynnyksen madaltamista. Tähän tarpeeseen vastaa nyt uudistunut oppisopimus, joka on mahdollista tehdä nyt yhteen tutkinnonosaan tai jopa osan osaan. Koulutussopimuksen työnantajalla ja opiskelijalla on mahdollisuus tutustua puolin ja toisin sekä halutessaan siirtyä sopimukseen.

”Amisuudistuksen tärkeimpiä asioita työelämän kannalta ovat joustavuus työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa ja toteutus entistä työelämäläheisempänä. Opiskelija sitoutuu vastuullisesti vahvistamaan omaa puuttuvaa osaamistaan, osaaminen työllistää ja luo työtä”, tiivistää Merja Paloniemi Suomen Yrittäjistä.

Molemminpuolinen hyöty

”Sopimus tehdään käytännössä kysymällä halutusta yrityksestä työssäoppimispaikkaa, kirjoittamalla opettajalta saatu lappu, mihin tulee kirjata yrityksen tiedot, omistaja sekä vastuuhenkilö, mikä harjoittelu on kyseessä, harjoitteluaika, ruokailu sekä opiskelijan nimi. Tämä täytetty lappu toimitetaan opettajalle, joka tekee sitten työsopimukset, mihin otetaan työpaikan vastaavan ja opettajan allekirjoitukset”, konkretisoi asiaa opiskelija Mika Keskitalo.

Opettaja on mobiilisti yhteydessä opiskelijaan ja vierailee työpaikalla. Työpaikalla oppiminen suunnitellaan tarkkaan yhdessä opiskelijan ja kouluttavan yrityksen työpaikkaohjaajan kanssa. Vaikka koulutussopimuksessa opiskelijalle ei makseta palkkaa, on yrityksen sitouduttava koulutussopimukseen ehdottoman sataprosenttisesti.

”Vastuu oppimisesta on opiskelijalla itsellään ja vastuu osaamisen arvioinnista on koulutuksenjärjestäjällä”, korostaa Paloniemi.

Keskitalo on parhaillaan koulutussopimuksen kautta töissä Pancho Villa -ravintolassa Oulun keskustassa.

Koulutussopimuksen tekeminen edellyttää, että koulutustyöpaikalla on riittävästi tuotanto- ja palvelutoimintaa, tarpeelliset työvälineet ja ammattitaidoltaan, koulutukseltaan ja työkokemukseltaan pätevä henkilöstö, josta nimetään opiskelijalle vastuullinen työpaikkaohjaaja.

Keskitalon työpaikkaohjaajana Pancho Villassa toimiva Sami Louhela pitää koulutussopimusta hyvänä ja kannattavana myös yrityksen näkökulmasta. ”Yritys saa opiskelijan välityksellä uusinta tietoa alasta. Lisäksi saa mahdollisen työntekijän tai kesätyöntekijän opiskelijasta, jos vain opiskelija hoitaa hommansa ja saamme koulutettua hänet hyvin. Noin 80 prosenttia meidän ravintolan työntekijöistä onkin tullut harjoittelun kautta töihin”, Louhela kertoo.

”Ja opiskelija saa yrityksestä ajantasaisen osaamisen, millä työllistyy ja etenee jatko-opintoihin. Uudistunut ammatillinen koulutuksenjärjestäjä vastaa työelämän kysyntään ja siten palvelee työelämää”, korostaa Merja Paloniemi.

Koulutuksenjärjestäjä laatii sopimuksen

Yrittäjän näkökulmasta koulutussopimus on joustavampi vaihtoehto kuin perinteinen oppisopimus.

Koulutussopimuksen tekevältä yritykseltä puolestaan vaaditaan valmiutta opastaa opiskelijaa ja että opiskelija hyötyy työskentelystä työpaikalla. Myös koulutuksen vaatimat kriteerit täytyy ehdottomasti täyttyä.

Louhelan mukaan koulutussopimuksen laatiminen on yrittäjälle äärimmäisen yksinkertaista.

Mika Keskitalo löytää myös uudesta mallista paljon hyviä ominaisuuksia. ”Koulutussopimus on automaattisesti vaihtoehtona kaikille ja se on helppo laatia.”

”Vastuullinen ammatillinen koulutuksenjärjestäjä huolehtii työelämäkumppanuuksista ja työelämä saa sitoutunutta työvoimaa sekä osaaminen kohtaa. Yksittäisen ammatillinen tutkinnon osan opiskelu sopii erinomaisesti myös lukio-opiskelijoille. On helpompi hakea kesätöitä ja saada kurkistusta työelämään, kun on suorittanut yksittäisen tutkinnon osan”, sanoo Paloniemi.

Koulutussopimus

 • Opiskelija ei saa palkkaa eikä työnantaja koulutuskorvausta.
 • Eroaa entisestä työssäoppimisesta 
  siinä, että on kestoltaan joustavampi.

Oppisopimus

 • TES:n mukainen palkka ja vähintään 25 tuntia töitä viikossa.
 • Oppisopimuksia voi nyt solmia myös tutkinnon osiin tai sitä pienempiin kokonaisuuksiin. Aina ei siis tarvitse sitoutua 1,5 – 2,5 vuodeksi.

Ammatillinen koulutus: 

Merja Paloniemi, asiantuntija, Suomen Yrittäjät

 • On käytettävissä yritysten, sidosryhmien ja
  kehittämisverkostojen 
  tapahtumiin ja tilaisuuksiin uudistuvan ammatillisen  koulutuksen 
  mahdollisuuksista
 • Myös alueellisiin/
  maakunnallisiin ja kansallisiin 
  yhteistyötoteutuksiin. 

 

MAINOS

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Sadevaroitus: Maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa voi sataa iltapäivällä rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olet jälleen väärässä. Köyhyyden ei pidä näkyä sen vuoksi että köyhä olisi muille varoittava esimerkki. Sen pitäisi näky... Lue lisää...
Tähtitenava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image