Kaupallinen yhteistyö

Haastava asiakas innostaa

Raahessa asuva toimintaterapeutti Johanna Joki käyttää työssään monenlaisia leluja ja välineitä asiakkaita motivoidakseen. Hän on koulutukseltaan myös eläinavusteinen valmentaja.
PPY 15.10.2016 10:15
Panu Sivula

Toimintaterapeutti ja yrittäjä Johanna Joki ottaa työkeikoille lähtiessä mukaansa ison kassillisen pelejä, leikkimiekkoja ja muita asiakaskuntaa kiinnostavia välineitä. Erityisen suosittuja ovat olleet lentokoneiden pienoismallit.


”Toiminnan pitää olla motivoivaa ja tavoitteellista. Pienoismallit ovat aika vaikeita, mutta kun lapset keskittyvät ja onnistuvat, niin he saavat hyviä kokemuksia”, Joki kertoo.

Yhden naisen yritys Toiminnan Taito tuottaa erityisesti psykososiaalisen ja neuropsykiatrisen kuntoutuksen palveluita Raahen seudulla. Asiakkaat ovat pääosin vilkkaita poikia, jotka tarvitsevat tukea.

”Mitä haastavampi asiakas, sitä enemmän olen työstäni innostunut”, Joki kuvaa.

Kimurantit kilpailutukset

Johanna Joki ehti työskennellä vuosia toimintaterapeuttina yksityisillä ja julkisilla työnantajilla ennen ryhtymistään yrittäjäksi.

”Suhtauduin työhöni aina vakavasti ja halusin kehittää sisältöjä ja työmenetelmiä.”

Lopullinen sysäys yrittäjäksi oli kotipaikkakunta Raahen heikko työllisyystilanne.

”Päätin, että tehdään se vakkarityö itse.”

Sosiaali- ja terveysalan yritys on riippuvainen julkisista kilpailutuksista. Joki kiirehti yrityksen pystyyn vuosi sitten syksyllä, jolloin hän odotti kilpailutusten alkavan. Ne kuitenkin venyivät uuden vuoden puolelle. Edellinen sopimuskausi päättyi jo maaliskuussa, mutta uudet sopimukset sairaanhoitopiirin kanssa kirjoitettiin vasta kesäkuussa.

Taloudellista turvaa kevään ajan toi osa-aikainen työ. Toisaalta työn takia Joki menetti starttirahan, johon hän oli jo saanut myönteisen päätöksen.

”Myönteisen starttirahapäätöksen vuoksi taas en ole oikeutettu investointitukiin”, Joki kuvaa byrokratian kiemuroita.

Sopimukset sairaanhoitopiirin kanssa takasivat sen, että Joki voi maksaa itselleen palkkaa.

”Nyt töitä riittää, kalenteri täyttyi nopeasti elokuussa.”

Yrittäjä toivottaa valmisteilla olevan sote-uudistuksen monituottajamalleineen tervetulleeksi.

”Asiakkaiden näkökulmasta on hyvä, että tulisi paljon nykyistä enemmän palveluja tuottavia tahoja. Tällä hetkellä toimintaterapia-arviota voi joutua odottamaan jopa puoli vuotta. Se on lapsen elämässä pitkä aika.”

Koulutukseen investoitava

Koulutukset ovat toimintaterapiayrittäjän tärkeimmät ja isoimmat investoinnit.

”Jatkuva kouluttautuminen on välttämätöntä, jotta pysyy kilpailukykyisenä. Nyt olen aloittamassa neuropsykiatrisen valmentajan opintoja”, Joki sanoo.

”Asiakastapaukset ovat niin haastavia, että pitää olla takataskussa ekstraa, ettei menisi sormi suuhun.”

Joki suorittaa parhaillaan yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa Raahen porvari- ja kauppakoulussa. Sosiaali- ja terveysalan ammattilainen astui entuudestaan tuntemattomalle maaperälle ja otti kirjanpito- ja veroasiat haltuun.

”Koulutuksesta sain apua jo yrityksen perustamisvaiheessa.”

Joen mukaan toimintaterapia on alipalkattu ala. Yrittäjänä voi päästä palkollista hieman paremmille ansioille.

Yrittäjyyden etu on joustavuus työn ja perheen menojen yhteensovittamisessa. Toisaalta perheeltä vaaditaan ymmärrystä, kun iltahommiakin on välillä tehtävä.

Joen päivät täyttyvät asiakaskäynneistä, mutta yhden päivän viikossa hän pitää toimistopäivänä.

”Tavoite on saada työasiat hoidettua päivätyöajalla. Kun viikonloput ja illat ovat vapaa-aikaa, ehtii työstä palautua.”

Joen perheeseen kuuluu 3- ja 5-vuotiaat tyttäret, aviomies ja Laku-koira.

”Lakun kanssa kehitämme eläinavusteista toimintaterapiaa. Eläimen mukanaolon hyödyistä alkaa olla runsaasti tutkimusnäyttöä. Se motivoi asiakasta, laskee stressihormoneja ja nopeuttaa prosesseja.”

MAINOS

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Ahvenanmaan maakunnassa pohjoistuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan maakunnassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Ihan kiva hissipuhe Juha S, mutta mietitäänpä vielä kertaalleen kenen kannattaa JS:ää äänestää. Ehdottomasti uskonvelji... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image