Mainos

Suvi Porkola: Pohjoinen kotimaani

Opettajat 12.5.2017 17:45
Suvi Porkola

Keski-Pohjanmaa: Suvi Porkola, Kannuksen lukio

Pohjoinen kotimaani

Suomi oli ollut vuoroittain osa Ruotsia ja Venäjää, kunnes se itsenäistyi 6. joulukuuta 1917. Vaikka kansa on joutunut taistelemaan maansa itsenäisyyden puolesta, se on saanut aikaan paljon asioissa, kuten urheilussa, politiikassa, kädentaidoissa ja musiikissa. Kun määrittelee Suomea, saattaa tulla mieleen sauna, Lasse Virénin ensimmäinen olympiakulta Münchenissä, Marimekon Unikko-kuosi, äitiyspakkaus tai Jean Sibeliuksen sävellys. Tänä vuonna itsenäistä Suomea juhlitaan entistä näkyvämmin, koska se täyttää sata vuotta.

Suomi on minulle tärkeä sen kuvankauniin luonnon, omaperäisen kulttuurin ja maata asuttavan vahvan kansan takia. Ja tietenkin siksi, että se on rakas kotimaani.

Arvostan suuresti Suomen kulttuuria, koska suomalaiset kädentaitajat, muusikot, kirjailijat sekä muut kulttuurin parissa työskentelevät ihmiset ovat tehneet maasta tunnetun ja kunnioitetun. Ihailen suomalaista kulttuuria myös siksi, että sen parissa työskentelevät ihmiset ovat näyttäneet ammattitaidoillaan, miten asiat tehdään.

Suomen luonnossa on jotain hyvin taianomaista, jota tullaan ihastelemaan kaukaa ulkomailta. Se tarjoaa turisteille ja usein myös maan asukkaille jotain aivan uutta ja erikoista nähtävää. Vaikka olen matkaillut paljon, yllätyn edelleen Suomen kauneudesta. Yhtenä kesänä pääsin käymään Tampereella, jossa olin edellisen kerran käynyt pienenä lapsena. Kiertelimme kaupungin keskustassa ja ihastuin heti vanhoihin rakennuksiin, puistoihin ja ympäröiviin järviin. Olin ihmeissäni, että olin unohtanut Suomessa olevan jotain näin kaunista. Samanlainen ihmetys tapahtui, kun vierailin Kolin kansallispuistossa, ja kun näin eteeni avautuvan järvimaiseman. Maamme luonto on erittäin vaihtelevaa, joten uskon, että suomalainenkin löytää täältä ennennäkemättömiä asioita.

Ulkomaalaisille hyvin vieras käsite on sisu, koska muista kielistä ei ole löydetty sille vastaavanlaista sanaa. Suomen kielessä sisu, joka on osa suomalaisten identiteettiä, voidaan määritellä sinnikkyydeksi ja lannistumattomuudeksi. Siitä tuli kansainvälisesti tunnettu käsite talvisodan aikana, kun sotilaat joutuivat taistelemaan hyytävissä pakkasissa ylivoimaista vihollista vastaan. Silloin sotilaat eivät luovuttaneet vaan taistelivat loppuun saakka. Uskon sisun olevan yksi syistä Suomen aikaansaamiin asioihin. Se lienee myös nähtävissä esimerkiksi suomalaisten lasten ja nuorten huippuluokkaisesta koulumenestyksestä. Olen itsekin huomannut sisun olevan totta tehdessäni mieluummin epämiellyttävän asian loppuun kuin jättäisin sen tekemättä.

Suomessa minulle hyvin merkittävää on myös maan kielet. Suomen kieli on äidinkieleni, mutta opiskelen myös maamme toista virallista kieltä ruotsia. On ihailtavaa, että maahanmuuttajien tulee opetella suomi, ruotsi tai viittomakieli, eikä mahdollisesti tutumpi englanti. Pidän suomalaisten vahvuutena sitä, että he pitävät tiukasti kiinni kielestään ja sen asemasta.

Itselleni merkittävin asia Suomessa on kuitenkin sen kansa, joka on todistanut olevansa periksiantamaton ja omalaatuinen. Sitä voi vain kiittää, kun on kyse itsenäisyydestä. Ilman suomalaisten sisua ja isänmaallisuutta emme olisi ehkä koskaan itsenäistyneet tai pysyneet itsenäisiä. Voin siis sanoa, että suomalaiset voivat ylpein mielin laulaa Maamme-laulun Suomen sadantena itsenäisyyspäivänä.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio ja Kittilä lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli on huono maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

259 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eri ikäluokkien kulutusmahdollisuudet ja -tottumukset

Mainitsemaasi miesten keski-eläkettä 2100€/kk saa tällä hetkellä alle 10% mies eläkeläisistä. 8% jos kohtuu tarkkoja oll... Lue lisää...
Taas tätä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

24.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image