Novelli sai pohtimaan auttamista

Saana Sadinmäki, 8D Rajakylän koulusta. KUVA: Jukka Leinonen
Opettajat 10.10.2016 7:05 | Päivitetty 12.10.2016 10:54
Riikka Tuomivaara

Ensi silmäyksellä helppolukuinen juoninovelli, jonka pinnan alta kuitenkin löytyi syvempiä merkityksiä. Tämän vuoden Luetko sinä? -kampanjan novelli haastoi kahdeksasluokkalaiset pohtimaan auttamisen merkitystä lähellä ja kaukana. Hihnan päässä elämä -nimisen novellin kirjoitti Nadja Sumanen.

Novellin nuori päähenkilö päätyy rahaa vastaan ulkoiluttamaan naapurien vanhuksien Pax-koiraa, vaikka ei koirista välitäkään.

Hänen ajattelutapansa muuttuu fundamentaalisesti, joka mielestäni johtuu Paxin onnesta ja innokkuudesta päähenkilön läheisyyteen, sillä kukaan muu ei tunnu olevan kovinkaan innoissaan kertojan läsnäolosta”, kirjoittaa Veera Pelkonen arvostelussaan.

Päähenkilön haave uudesta puhelimesta muuttuu haaveeksi saada koira itselleen. Vaikka novelli keskittyy päähenkilön ja koiran ystävyyteen, liittää Sumanen tapahtumat myös laajempaan auttamisen teemaan päähenkilön vanhempien kautta. Vanhemmat kun eivät innostu parketteja pilaavasta koirasta.

Novellissa kerrotaan myös siitä, miten paljon helpommalta tuntuu auttaa niitä, joiden oikeaa hätää ei näe. Esimerkiksi se, kuinka paljon helpommalta tuntuu ostaa reilun kaupan banaaneja tai ostaa luomuviinejä, kuin auttaa naapuria ottamalla heidän koira kotiinsa asumaan, koska naapurit eivät pysty huolehtimaan enää koirasta”, kirjoittavat Eetu Kamula ja Topias Isopahkala.

Novelli ehdottaa mielestään parasta tapaa kohdella pakolaisia: avoimin mielin”, pohtii Tuva Salmenkivi.

Jessica Vuohelainen
kiteyttää kummankin näkökulman osuvasti: ”On helppoa syrjäyttää se, jotakuta ei tunne tai niitä, joita luulee tietävän liian hyvin.

Myös koiran nimi otettiin useissa arvosteluissa huomioon: ”Nimensä mukaan Pax, latinaksi rauha, tuo sopua kertojan ja vanhempien välille”, kirjoittaa Selina Vanninen.

Päähenkilön identiteetti taas jää arvoitukseksi. ”Sumanen oli tehnyt kiinnostavan valinnan päähenkilön sukupuolen ja nimen suhteen, sillä niitä ei mainittu kertaakaan, joka sai minut hieman hämilleni. Mutta toisaalta se toi mukavaa vaihtelua lukukokemuksiini, ja vapautta omille näkemyksilleni tarinassa”, arvioi Sara Makkonen.

Vaikka päähenkilön kehitys ja novellin sanoma tekivät vaikutuksen, monien mielestä novelli oli liian ennalta-arvattava.

Kun tilanne lopulta kärjistyy novellin loppuhetkillä, jää huippuhetki liian lyhyeksi ja tarinan loppuratkaisu lässähtää”, kritisoi Mariina Niva.

Paxin kohtalo oli pitkään pelkkä mysteeri, kunnes poika huomaa Saulin aseen kanssa pihallaan. Tällöin jännitys nousee nopeasti huippuunsa. Minun mielestäni se tapahtuu liian nopeasti”, kirjoittaa Viljami Karppinen.

Samoilla linjoilla on Pinja Iivari, joka perusteli hienosti myös sitä, miksi ennalta-arvattavuus ei haitannut: ”Novelli oli helposti ennalta-arvattava. Alussa koiria vihaava kertoja. Lopussa koiria rakastava ja ennakkoluulonsa voittanut henkilö. Tämä ei kuitenkaan tehnyt novellista tylsää. Novellin piti kasassa erilaiset käännekohdat, samaistuttavuus ja todentuntuisuus. Novellin tarkoitus ei varmaankaan ole sykähdyttää hienolla tarinalla, vaan saada lukija miettimään omia valintojansa ja päätöksiänsä elämäänsä liittyen.

Arvostelut olivat tänä vuonna erityisen tasaväkisiä ja hyviä tekstejä oli paljon.

Kaleva valitsi valtakunnalliseen loppukilpailuun kolme parasta arvostelua noin 120 tekstin joukosta. Ne kirjoittivat Saana Sadinmäki (Rajakylän koulu), Viivi Seppänen (Myllytullin koulu) ja Silja Penttilä (Espoon International School).

Jatkoon päässeet arvostelut ovat hallittuja kokonaisuuksia, joista löytyy monipuolista pohdintaa - sekä kehuja että kritiikkiä. Novellia arvioitiin juonta liikaa paljastamatta ja analyysi on liitetty mielipiteeseen.

Juttua muutettu 12.10. kello 10.50. Novellia arvioineen Sara Makkosen sukunimi korjattu.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Loppukilpailuun pääsi kolme tyttöä kirjoituksillaan. Olikohan pojille liian vaikea aihe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

63
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
56
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
39
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
32
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
27
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
26
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
24
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa länsituuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Koko maassa lukuun ottamatta Varsinais-Suomen, Lapin ja Uudenmaan maakuntia sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

-ei pääse pm:ksi moinen kieroilija, ajanut Suomen katastrofiin Soten, Aktiivimallien, työläisten työaikojen pidentämisel... Lue lisää...
ei jatkoon

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image