Novelli: Oma luurankoni

KUVA: Jenny Lucander
Opettajat 26.8.2015 6:00
Maria Turtschaninoff

Luetko sinä? -kampanjanovellin toinen osa.

Osa 2

Sinä yönä luuranko on levoton. Se ojentelee jalkojaan, kiskottelee käsivarsiaan, raapii luusormillaan seiniä. Se naksuttelee ja natisee ja kalistelee vaatekomerossa. Hän makaa tikkusuorana omassa sängyssään makuuhuoneessa olohuoneen takana, ja ohi kulkevien autojen valot liukuvat makuuhuoneen katossa. Äiti nukkuu kyökkikamarissa asunnon toisessa päässä. Ei kuule mitään. Ei tiedä mitään.

Kuulostaa siltä kuin luuranko olisi lähdössä ulos. Kuin se koska tahansa saisi oven auki ja lähtisi valkoluisena vaeltamaan pitkin olohuoneen natisevaa lattiaa ja tuijottaisi häntä mustilla silmäkuopillaan. Yhtäkkiä hänen omatkin silmänsä painavat kovin raskaina kallossa. Kieli lipoo hampaiden taustaa, hampaat ovat lujasti kiinni leuassa, joka eräänä päivänä on paljas ja valkoinen, vailla ihoa ja lihaksia. Kun hampaat puree yhteen, kuuluu samanlainen ääni kuin vaatekomerosta.

Hän hyppää sängystä ja juoksee huoneiden läpi, kiireesti, ennen kuin ennättää katua. Korkkimatto tuntuu viileältä ja sileältä kuumia jalkapohjia vasten ja tuoksu on yön. Pimeässä vaatekomeron oven edessä hän sähähtää ”HILJAA! Etkö voi millään olla hiljaa! Minä yritän nukkua!”

Vaatekomerossa vallitsee hiiskumaton hiljaisuus. Ei risahdustakaan. Luuranko antautuu liian helposti, se petkuttaa! Hänen jalkansa tärisevät. Hän puree kämmentään tukahduttaakseen oman huutonsa.

Edelleenkään ei kuulu mitään. Hän kääntyy ympäri ja juoksee takaisin sänkyyn.

Vaatekomerosta ei kuulu risaustakaan koko yönä. Hän tietää, makaahan hän valveilla ja kuuntelee. Raitiovaunut kolistelevat ohi kuin öiset huutomerkit.

 

Seuraavana aamuna hän syö aamiaista yhdessä äidin kanssa. Puhuu kokeista. ”Tänä iltana menee myöhään”, äiti sanoo. ”Ostin makaronilaatikkoa, voit lämmittää sitä päivälliseksi. Siitä riittää kahdellekin.”

Vaikka äiti tietää. Kumpikin tietää. Koskaan kukaan kavereista ei tule heille koulun jälkeen. Hän hymyilee pienesti vakuuttaakseen äidille että kaikki on okei. Oikeastaan hän on aivan tyytyväinen saadessaan olla yksin. Kyllä vain.

Äiti lähtee ja vie hajuveden tuoksun ja korkojen kopinan mennessään. Koulu alkaa vasta yhdeltätoista. Vielä viimeiset läksyt keittiön pöydän ääressä, kaukana eteisen vaatekomerosta, haukotuttaa valvotun yön jälkeen.

Kun pitää lähteä, hän ei yhtäkkiä olekaan enää varma siitä, onko luuranko komerossa. On niin hiljaista, niin kovin hiljaista. Jos luuranko ei ole komerossa, niin missä se on? Tällä kertaa hän valitsee maiharit ja sateenvarjon. Sammuttaa valot eikä pysähdy kuuntelemaan. Hän on kuunnellut tarpeeksi. Paukauttaa vain oven kiinni ja juoksee portaat alas.

 

Kampanjaan osallistuvien koulun oppilaiden arviot palautetaan osoitteeseen:  koulu@kaleva.fi


 

 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

13
Jumbo-Lippo takoi viisi kunnaria KPL:n kentästä
12
Jalkapallofinaalin keskeyttäneitä aktivisteja kuulusteltu - Pussy Riot: Asianajajaa ei ole päästetty heidän luokseen
10
Kustannustehokkuutta päihdehoitoon - päihteettömyyteen ja toipumiseen tähtääviin hoitoihin on usein vaikea saada maksusitoumusta Lukijalta
10
Antibiootteja käytetään liikaa ja osa kuureista on liian pitkiä – kuurien pituuteen ei ole mitään yleistä nyrkkisääntöä
8
Trump on saapunut Helsinkiin – tviittasi lentokoneesta "Venäjän synneistä"
8
Helle jatkuu ainakin torstaihin asti – etenkin tänään ja huomenna on kuuma, Ouluun luvassa jopa 29 astetta
7
Oululaismies nosti 70 metrin syvyydestä hurjan pedon Norjassa – "Saattaa tarttua vaikka jalkaan kiinni, eikä päästä irti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla ja Muonio.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

327 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Ihan vaan mielenkiinnosta kysäisen että... Onko korkea verotus mielestäsi työttömien vika. Voisi luulla että työtön oir... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image