Mainos

Novelli: Oma luurankoni

KUVA: Jenny Lucander
Opettajat 26.8.2015 6:00
Maria Turtschaninoff

Luetko sinä? -kampanjanovellin toinen osa.

Osa 2

Sinä yönä luuranko on levoton. Se ojentelee jalkojaan, kiskottelee käsivarsiaan, raapii luusormillaan seiniä. Se naksuttelee ja natisee ja kalistelee vaatekomerossa. Hän makaa tikkusuorana omassa sängyssään makuuhuoneessa olohuoneen takana, ja ohi kulkevien autojen valot liukuvat makuuhuoneen katossa. Äiti nukkuu kyökkikamarissa asunnon toisessa päässä. Ei kuule mitään. Ei tiedä mitään.

Kuulostaa siltä kuin luuranko olisi lähdössä ulos. Kuin se koska tahansa saisi oven auki ja lähtisi valkoluisena vaeltamaan pitkin olohuoneen natisevaa lattiaa ja tuijottaisi häntä mustilla silmäkuopillaan. Yhtäkkiä hänen omatkin silmänsä painavat kovin raskaina kallossa. Kieli lipoo hampaiden taustaa, hampaat ovat lujasti kiinni leuassa, joka eräänä päivänä on paljas ja valkoinen, vailla ihoa ja lihaksia. Kun hampaat puree yhteen, kuuluu samanlainen ääni kuin vaatekomerosta.

Hän hyppää sängystä ja juoksee huoneiden läpi, kiireesti, ennen kuin ennättää katua. Korkkimatto tuntuu viileältä ja sileältä kuumia jalkapohjia vasten ja tuoksu on yön. Pimeässä vaatekomeron oven edessä hän sähähtää ”HILJAA! Etkö voi millään olla hiljaa! Minä yritän nukkua!”

Vaatekomerossa vallitsee hiiskumaton hiljaisuus. Ei risahdustakaan. Luuranko antautuu liian helposti, se petkuttaa! Hänen jalkansa tärisevät. Hän puree kämmentään tukahduttaakseen oman huutonsa.

Edelleenkään ei kuulu mitään. Hän kääntyy ympäri ja juoksee takaisin sänkyyn.

Vaatekomerosta ei kuulu risaustakaan koko yönä. Hän tietää, makaahan hän valveilla ja kuuntelee. Raitiovaunut kolistelevat ohi kuin öiset huutomerkit.

 

Seuraavana aamuna hän syö aamiaista yhdessä äidin kanssa. Puhuu kokeista. ”Tänä iltana menee myöhään”, äiti sanoo. ”Ostin makaronilaatikkoa, voit lämmittää sitä päivälliseksi. Siitä riittää kahdellekin.”

Vaikka äiti tietää. Kumpikin tietää. Koskaan kukaan kavereista ei tule heille koulun jälkeen. Hän hymyilee pienesti vakuuttaakseen äidille että kaikki on okei. Oikeastaan hän on aivan tyytyväinen saadessaan olla yksin. Kyllä vain.

Äiti lähtee ja vie hajuveden tuoksun ja korkojen kopinan mennessään. Koulu alkaa vasta yhdeltätoista. Vielä viimeiset läksyt keittiön pöydän ääressä, kaukana eteisen vaatekomerosta, haukotuttaa valvotun yön jälkeen.

Kun pitää lähteä, hän ei yhtäkkiä olekaan enää varma siitä, onko luuranko komerossa. On niin hiljaista, niin kovin hiljaista. Jos luuranko ei ole komerossa, niin missä se on? Tällä kertaa hän valitsee maiharit ja sateenvarjon. Sammuttaa valot eikä pysähdy kuuntelemaan. Hän on kuunnellut tarpeeksi. Paukauttaa vain oven kiinni ja juoksee portaat alas.

 

Kampanjaan osallistuvien koulun oppilaiden arviot palautetaan osoitteeseen:  koulu@kaleva.fi


 

 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

64
Niinistöä haastettiin rajusti MTV:n tentissä – vältteli epäselviä vastauksia
54
Kolme Kärppäpelaajaa olympiajoukkueeseen, Kukkonen neljänsiin kisoihinsa
51
Kylmä on myrkkyä akillesjänteille - tennareiden ja nilkkasukkien käyttö ympäri vuoden on lisännyt oireilua
43
Iissä Postin jakeluautot välittävät jo kuvaa tien päältä – Destia tutkii keinoja digitalisoida maanteiden hoitourakoita
42
Uhka taas ilmassa: Sähköyhtiö Loisteen mukaan sähkölinjat eivät kestä kuuran painoa, jopa 5 000 voi jäädä sähköttä tällä viikolla
42
Cheek esiintyy Qstockissa vielä kerran – "Tulossa näyttävä ja tunteikas show"
31
Puolustusministeri Jussi Niinistö: Viranomaisilla oltava keinot estää soluttautuminen kriittisten kohteiden lähelle

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin itäosassa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Voi voi Sipilä

tullessaan, että hän eroaa, jos homma ei toimi. Sipilällä on mennyt homma lukemattoman monta kertaa pieleen eron edestä.... Lue lisää...
Sipilä lupasi päämin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

22.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image