Mainos

Luetko sinä? –novelli, osa 1

KUVA: Ulla Thynell
Opettajat 4.9.2017 5:00
Juuli Niemi

Juuli Niemen novelli Rakkaudesta lajiin julkaistaan Kalevan verkossa kolmessa osassa maanantaina 4.9., keskiviikkona 6.9. ja perjantaina 8.9.

Opettajat lähettävät kultakin luokalta kolme parasta novelliarvioita viimeistään 28.9. Kalevan sähköpostiosoitteeseen koulu@kaleva.fi.

OSA I

Isä ajaa liian kovaa. Jostain kaukaa nousee mieleen muisto. Minä olen vielä pieni ja ollaan menossa mökille. Istun takapenkillä tikkaria imien, isä ajaa ja äiti huutaa, että nyt hidastat. Silloin isä äkkijarruttaa ja äiti kiljuu ja minä pelästyn niin, että työnnän tikkarin vahingossa syvälle kurkkuun. Saan nykäistyä tikkarinpään pois, mutta kurkkuun jää ikävä kipu ja yskittää. Äiti ja isä eivät huomaa mitään, ne katsoo kumpikin ikkunasta ulos eri suuntiin.

Sen on täytynyt tapahtua ennen kuin olin edes koulussa, joskus kauan ennen eroa. Nyt isä ajaa lujaa, että minä ehtisin treeneihin. Että en suuttuisi siitä, että isä taas räpläsi puhelinta ja laittoi ”vielä yhden työmeilin nopeasti”, vaikka seisoin jo ovella painava uusi tenniskassi olalla. Isä vilkaisi kassia ja kysyi oliko äiti ostanut sen minulle. Ilmeestä näki, että siitä ei ollut ilmeisesti käyty keskustelua. Ehkä isä oli suunnitellut antavansa tenniskassin minulle syntymäpäivälahjaksi ja nyt sitä ärsytti, että äiti ehti ensin. Onneksi ne eivät kuitenkaan enää lähetä toisilleen iltaisin äkäisiä viestejä tai kinastele tavatessaan opettajiani tai muuta noloa. Kuulin kuinka äiti sanoi jollekin ystävälleen, että kaikki on tosi sivistynyttä nykyään isän kanssa.

– No onko hyvä vire päällä Petja? isä kysyy.

– Varpaankynsi on melkein irti, minä vastaan.

– Mä teippaan sen, isä sanoo ja kääntyy keltaisilla valoilla vasemmalle, tapa jota äiti inhosi.

Minä hieron tennarilla pikkuvarpaankärkeä, vaikka pitäisi antaa edellisellä viikolla tulleen hiertymän olla, ettei haava taas aukea. Mutta en voi olla koskematta siihen, kipu tuntuu selkeänä ja rytmikkäänä tykytyksenä koko jalassa.

– Pääsetkö sä katsomaan matsit keväälläkin?

– Mitä, isä sanoo hajamielisesti, näkee että ajatukset on jossain muualla.

- Niin pääsetkö katsomaan pelit sitten kun ne kaksoset on syntyneet? minä vastaan tarpeettoman hitaasti kuin puhuisin jollekin vähän vajaaälyiselle.

Isä pysäköi hallin pihaan liian lähelle toista autoa ja hekottaa ja pörröttää tukkaani.

– Ne kaksoset, vai ”ne kaksoset”. Totta kai mä pääsen.

Isä nousee autosta ja lisää ohimennen:

– Jos kaikki menee hyvin.

– Ei sillä ole niin väliä, kysyin vaan, minä vastaan yhtä ohimennen ja otan juoksuaskelia hallille, varpaassa tuntuu lämmin veri.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio ja Kittilä lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli on huono maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

259 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eri ikäluokkien kulutusmahdollisuudet ja -tottumukset

Mainitsemaasi miesten keski-eläkettä 2100€/kk saa tällä hetkellä alle 10% mies eläkeläisistä. 8% jos kohtuu tarkkoja oll... Lue lisää...
Taas tätä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

24.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image